Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Blommor som brer ut sig - varningsflagg

2006-05-31 15:27 #0 av: Christina

Medlemmarna i Trädgård.iFokus har samlat namn till denna lista över trädgårdsväxter som brer ut sig så mycket att de kan bli ohanterliga. Listan kan även ses som tips för den, som söker garanterat lättskötta och långlivade växter.

 

De här uppräknade är odlade eller 'trädgårdsflyktingar' och gemensamt för dem är att de är

  • Växter som försökar sig med frö eller rotskott
  • Växter som är svåra att utrota när de etablerat sig
  • Växter som inkräktar på andra växters livsrum
men också
  • Växter som tar sig på de flesta jordar.
  • Växter som passar på en 'vild' del av trädgården.
  • Växter som klarar att man reser ifrån dem.
  • Växter som överlever vanvård.
  • Växter som är lika tappra som ogräs

Säkert finns det olika uppfattning om här uppräknade trädgårdsväxter, precis som det finns olika odlingsbetingelser. Själv skulle jag gärna se att t ex Scillan bredde ut sig mera hos mig. Andra planterar Praktlysing som jag kämpar med att gräva upp.

Läs och tyck till!

Det här är en i högsta grad levande lista och tanken är att den ska utökas och ändras efterhand.

Varningsflaggade är:

Här finns kompletterande kommentarer om varför vi varnar för växterna.

 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-05-31
Anmäl
2006-06-03 01:06 #1 av: fräken666

Fingerborgsblomman är väl en sådan växt, vallörten en annan.

Vintergröna får man ha kollpå, violer och panseer sår sej hej vilt.

 

Anmäl
2006-06-03 01:20 #2 av: Christina

Tack ska lägga till.

Anmäl
2006-06-20 11:38 #3 av: Polyanna
Ha ha ha, måste skratta! Här i listan hittade jag ...minst 3 växter som jag ganska nyss med stor möda grävt upp, och sedan ner, dragit hem på skottkärra från grannen o.s.v. Det är vackra stiliga tåliga saker som vallört, humle och balsamin. Ursäkta mig gröngöling men jag tror jag varit lite smart! Jag har satt dessa som solitärsnår  i gräsmatttan och räknar kallt med att klippet ska hålla dem på plats. Är jag naiv nu?
Blå klockan på bilden har jag i rosenrabatten, tror jag. Den blommar inte än, vad heter växten och ska jag rensa bort den?
Anmäl
2006-06-20 20:12 #4 av: Christina

#3 Jag har också just fått och/eller köpt flera av dessa växter. Bland dem finns ju vad vi kallar gammaldags perenner. Jag har ingenting emot blåklockan i en rosrabatt. Ser fint ut när den sticker upp huvudet.

 

Anmäl
2006-06-25 13:51 #5 av: Diana61

En annan som som sår sig hej vilt är purpurklätten. Mycket lätt att få nya plantor av till min förtjusning. Mamma har en jätte balsamin på sin kollonilott som svätter iväg sina frön hit och dit och dom dyker upp lite här och där. Nedrans plockande efter den men lätt att ta bort när dom är små.

Anmäl
2006-06-25 13:52 #6 av: Diana61

Glömde en sak. Måste le lite när jag läste om Bellis, jag köpte tre fina plantor förra året och planterade dom och i vår var dom döda, så jag köpte tre nya. Vi får se om dom klarar sig :-)

Anmäl
2006-07-28 14:52 #7 av: visbylinda

Vet inte om det bara är hos mig med mina rabatter är översållade med icke önskade Vintergäck och Lejongap.

Vintergäcken är ett härligt vårtecken när man ser dom vilt på gräsmattor men inte när man har 500 st i rabatten! Lejongap sprider sig också fort hemma hos mig.

Nån som vill ha dom?

Anmäl
2007-04-20 13:37 #8 av: Christina

Minns ni den här tråden från förra sommaren? Tips på lättodlat men med varningsflagg.

Anmäl
2007-04-20 15:54 #9 av: Diana61

Jo jag kommer ihåg den och den är mycket bra att återgå till lite nu och då.

Anmäl
2007-04-20 16:53 #10 av: Bjornen

Jag skule noggöra en helt annan lista av besvärliga växter. Många är ju ett ettåriga eller sprids mest via frö och dessa är lätt att ta bort. Andra har ett grunt rotsystem och ofta samlade och är lätta att begränsa när man så vill. Jättebalsaminen är frostkänslig och gror tidigt så att det kan vara problem att få dem att överleva. Dessutom har deras frön ingen frövila och måste gro redan första ret åtminstone om fröna finns i marken.

Följande växter anser jag kunna var besvärliga: parksallat ( nog den allra sämsta växt att ha i trädgårde), knölklocka (sytrådslika rötter ner till framemot halvmetern och därnedanför ätliga vita "morötter" för att ta bort dem räkna med grävning till dryga metern och bort med all jord eftersom minsta lilla sytrådsbit ger nya plantor), kirskål, vallört, bergklint (särsklit på tyngre jordar blidar den lätt underjordiska utlöpare), pestskråp, övriga skråparter och på vissa ställen vanlig lungört och pepparrot. På fuktiga marker kan jätteslide, parkslide och randgräs bli massiva. I vatten bildar kaveldun stora ogenomträngliga dungar. På torrare och sandiga jordar kan judekörs, gulsporre (de små ljusgula späda rötterna som går ganska djupt bildar nya plantor av små rotbitar) , jättevallmo vara svåra att få bukt med. Bland buskarna är det vissa rosor, rosenhallon, rönnspirea och många av torpspirea-typerna.   

Det är svårast med växter som inte ens behöva ha en nod för att bilda nya plantor (knölklocka, parksallat, gulsporre, pestskråp, jättevallmo, vallört).

   

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.