Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsdesign, -trender och -prylar

Trädgårdsbelysning

2006-09-17 20:12 #0 av: Christina

En bra trädgårdsbelysning förhöjer och förlänger tiden jag njuter av min trädgård. Nu har kvällarna har blivit mörka och kyliga men det finns fortfarande mycket i trädgården som är vackert att se genom fönstret. Lyft fram det med rätt belysning!

Rikta en ljusstråle mot en rabatt som kan ses inifrån.

Jag sitter och funderar över min egen trädgård och vad som kan åtgärdas i belysningshänseende.

Ljuset kan skapa djup i trädgården och man ser växternas vackra former. Jag kan njuta av skönheten utan att gå ut. Dessutom är det en fördel ur säkerhetssynpunkt. Är omgivningen belyst ser jag vad som händer i trädgården även när jag är inomhus.

Det finns ett enormt utbud och det är bara att surfa runt bland butiker och välja vad som passar min smak och min kassa.

Här skulle man med rätt ljus kunna skapa en mer inbjudande plats en varm sensommarkväll.

Här skulle man med rätt ljus kunna skapa en mer inbjudande plats en varm sensommarkväll.

Det praktiska måste få förtur. Funktionsbelysningen är självklart utgångspunkten.

Entrén  -  dörren med nyckelhål eller portkod ska ha  stark belysning. Ev trappor upp till dörren behöver ljus just på stegen, men där räcker det med svag belysning. Ljuset ska också skapa en välkomnande rumskänsla från infart till dörr.

Trädgården  - Dekorationsbelysningen kan jag leka med och variera. Tittar ut genom fönstret! Var hamnar blicken? Belysningen närmast huset är viktig, så att trädgården blir vacker när jag tittar på den inifrån.  Året runt-gröna växter är tacksamma att belysa eftersom de just ser likadana ut året om.

Träd och buskar kan bli fantastiska skulpturer med rätt belysning. Jag har provat mig fram genom att sätta en strålkastare i marken och riktat den uppåt eller belyst grenarna bakifrån. Vill gärna sätta ljuskällan nära trädstammen för att minska risken för bländning. Armaturerna vill jag helst ska döljas så mycket som möjligt. Det är det belysta som ska synas, inte lamporna.

Att belysa ett träd underifrån kan bli effektfullt.

Det behövs inte så många ljuspunkter - magin med ljuseffekterna går lätt förlorad om hela trädgården blir full med lampor och ljusgirlander. Tänker välja ut ett par punkter och när jag tröttnar - flyttar jag lamporna. Vips har jag en helt ny utsikt att vila blicken på.

Ett tiotal meter från huset har jag en stor konformad enbuske, som blir helt fantastisk med en strålkastare riktad mot den. Särskilt när det snöar! Och en lampa i växthuset är roligt att tända och gör att hela växthuset upplevs som en skimrande lykta.

 

Växthuset kan bli en fantastisk skimrande lykta, om jag har en lampa som får lysa vid festliga tillfällen.

Balkongen/terrassen - där vill jag belysa en utvald kruka eller växt som syns inifrån. Svag belysning gör sig bäst eftersom jag vill att växten bara ska skimra litet när jag ser ut genom fönstret.

Rikta lampan mot en vacker blomma vid entrén.

Rikta lampan mot en vacker blomma vid entrén.

Festen -  när jag placerar ut marschaller vid kräftskivan och nyårsfesten försöker jag sprida dem i trädgården, gömma dem bakom en buske så att ljusskenet är det enda man upplever. Till jul blir det litet extra ljusgirlander. Just mellan jul och nyår har jag ingenting emot att det blir lite överlastat, men jag vill gärna ta bort det till trettonhelgen.

Experterna varnar för

- billiga armaturer som lätt går sönder

- bländande ljus som sticker i ögonen -för mig själv och för grannarna. Därför försöker jag provbelysa och granska effekten från flera olika vinklar.

- byggstrålkastare - billiga i handeln, men ger för starkt ljus och drar mycket el.

- fusk med säkerheten! Är man det minsta osäker så ska man kolla med en elektriker och helst också kolla med  försäkringsbolaget.  Belysning som ska vara permanent måste installeras av fackman. Bland annat måste kabeln grävas ner minst 60 cm. Det är bara tillfällig belysning, som till en fest, som får fästas i träd. Man ska inte ta elen inifrån huset och man ska alltid använda jordfelsbrytare. 

Så vill jag också kontrollera att ljuset inte stör grannarna eller mig själv när jag är inomhus!

 

Av: Christina

 

Kurser i trädgårdsbelysning

Datum för publicering

  • 2006-09-17
Anmäl
2006-09-21 21:13 #1 av: Christina

Bilderna blir inte så beskrivande som jag skulle ha önskat. Svårt att ta bilder i mörkret. Men jag lovar att lampor i växthuset är effektfullt. Eller en rad med billiga värmeljus också för den delen.

Det här med belysning är en stor trend och det finns ett enormt utbud. Från billigt till hur dyrt som helst.

Anmäl
2006-09-21 21:22 #2 av: Christina

Se här vad som erbjuds:

Utelampor.se  - lite dyrt kanhända - men bra länkar och bra tips

Rusta.se - lite billigare - men kanske inte så hållbart?

Det är en djungel där ute......

 

Anmäl
2006-09-22 14:45 #3 av: Diana61

Växthuset skulle bli himla vackert som sagt om det hade belysning.

Anmäl
2006-09-22 14:51 #4 av: Diana61

Vi har "massor" (flera stycken) från rusta och bara haft problem med en som det kom in vatten i, annars su fungerar dom alla bra och vi är inne på andra året. Var och tittade där nu efter din länk, och såg något jag vill köpa och hänga i träden, nämligen solcellsmobilen Ufo med Sländor!

Anmäl
2006-09-22 19:03 #5 av: Pia

Vilken trevlig artikel:)

Den där ufo med trollsländor var läcker. Jag har en trollsländsslingar från IKEA som blir väldigt effektfull den mörka tiden på året, den hänger då under terrasstaket.

Jag har också Rustas solcellslampor, inga höjdare om man vill se vad man går, men sött som lite ljuspunkter i mörkret.

Anmäl
2006-09-24 00:26 #6 av: Diana61

Pia: Jo , vi använder våra för att markera gången från bevlådan upp till dörren. Sedan har vi stenar med belysning som lyser utt vissa växter i rabatterna och dom funkar bra. Men vi har två stora lampor på stolpe som faktiskt lyser upp ganska bra. Faktiskt så bra att jag ser vart jag går. OK inga spotlight, men tillräckligt för att se vart jag sätter fötterna och en bit till.

Anmäl
2006-09-26 16:17 #7 av: Hirit

Tänk vad lite lampor kan åstadkomma, väldigt fina bilder Christina. Din  solcelssmobil är också fin,Diana.  Det enda jag har i lampväg är utmed ena sidan av trappen,kommer ej ihåg om de är köpta på Rusta(födelsedagspresent)och de går på el. Men när det är mörkt så ser man i alla fall vart man går.  Skulle egentligen haft likadant på andra sidan av trappen, nu när ölandstoken är nedklippt så skulle det passa.

Anmäl
2006-09-26 16:22 #8 av: Hirit

När det börjar närma sig juletid, så sätter vi i julgransbelysning (utomhusbruk) i äppelträdet som står nere invid trappen och då blir det mer upplyst och välkomnande. Lamporna på ena sidan och ljus i trädet på andra sidan. De vanliga utelamporna vid dörren och balkongdörrarna gör också sitt till.

Anmäl
2006-09-26 19:26 #9 av: Christina

Trevligt få se era bilder. det blir så man ser fram mot den mörka årstiden och allt spännande som man göra av den.

Anmäl
2006-11-25 00:46 #10 av: Christina
Väldigt kul att se att det finns så många kurser och föreläsningar om trädgårdsbelysning. Och att flera städer under hösten haft speciella ljusfestivaler. Ni har väl sett de fina bilderna på Foto.iFokus om ljussättning av stadsmiljöer?
Anmäl
2007-11-01 18:40 #11 av: Christina

Dags att återkomma till ljuset. Nu har jag ganska starka lampor i växthuset så det lyser som en lampa på ängen. Stänger ned sig själv med hjälp av timer inställd på kl 01.00.

Anmäl
2007-11-01 20:31 #12 av: Maria

Så roligt att läsa...

Vi har trixat en del med belysning i vår lilla trädgård och jag "börjar" bli nöjd.

Annars är jag svag för storstadens gatubelysning en regnig kväll med paraply...

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.