Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Välj krukväxter med eftertanke

2006-09-30 20:17 #0 av: Christina

Nu börjar jag tillbringa mer tid inomhus och funderar över mina krukväxter. Vill fräscha upp och köpa nytt. Med många inomhusväxter mår vi bättre och inomhusmiljön blir också bättre. En myt eller stämmer det?

 Växter gör det lättare att andas

Visst stämmer det att växterna tillför syre och bidrar till ökad luftfuktighet inomhus. Med många krukväxter blir luften behaglig att andas och den ökade luftfuktigheten är bra för slemhinnorna. Fukten från växterna minskar också på den statiska elektriciteten. Så ha gärna gröna växter invid datorn på skrivbordet.

Växter renar luften

Men visste du att det finns krukväxter som dessutom suger upp gifter i luften som formaldehyd, radon, bensen, trikloretylen? Alla dessa gifter som utsöndras från moderna byggmaterial och från våra möbler och textilier.

Bland växterna som renar luften är ormbunkar och areca-palm de bästa på att suga upp gaser som utsöndras. Fredskalla och ampellilja suger upp formaldehyd.  Bensengaserna tar murgröna, dracena, svärmors tunga och bergspalm hand om. Fredskalla, krysantemum och gerbera suger upp båda dessa skadliga gaser och slukar dessutom trikloretylen.

 

Haworthia är bra för miljön-
Haworthia är bra för miljön-

 

Observera att du måste hålla krukväxtens blad rena genom att regelbundet duscha dem och/eller torka av dem, annars klarar de inte av att suga upp något. Men det lilla besväret kan det väl vara värt?

Växter för allergiker

Finns det då krukväxter som inte är bra för inomhusmiljön?

Många människor är allergiska mot växter och då får man tänka sig för extra noga. Tunga dofter kan vara besvärande även för många som inte allergiker. Det är därför som sjukhusen är restriktiva mot t ex hyacinter.

 

Flitiga lisor - Impatiens - av olika slag är söta blommor som allergiker kan ha. På bilden 'Rosenlisa'.
Flitiga lisor - Impatiens - av olika slag är söta blommor som allergiker kan ha. På bilden 'Rosenlisa'.

 

Astma- och allergiförbundet har tagit fram en lista på säkra växter som du hittar under länkar till höger. Det är växter som valts för att de saknar pollen, doft, växtsaft som kan framkalla eksem och irritationer. Man har också tagit bort de som har taggiga blad, som man kan göra sig illa på. Det sista är värt att tänka på om du har barn omkring dig.

 

Athurium - flamingoblomma - är giftig.
Athurium - flamingoblomma - är giftig.

 

Dina favoritväxter?

Vilka krukväxter är ditt bästa sällskap inomhus? Vilka tycker du man bör undvika med hänsyn till barn och allergiker?

 

Relaterade länkar

 

Allergisäkra växter

Renar luften

Datum för publicering

  • 2006-09-30
Anmäl
2006-09-30 21:23 #1 av: kickboard

Mina favoriter är Schefflera, Samioculcas, Benjaminfikus och pillerfikus. Jag tycker i allmänhet om blommor som blir stora.

Anmäl
2006-09-30 23:12 #2 av: Mervi

Jag gillar orkideér. Har förr haft ett 60-tal olika men bara några kvar just nu.

Gillar även kaktusar och hoyor.

Anmäl
2006-09-30 23:17 #3 av: Christina

Förr hade jag stora växter och många. Benjamin ficus, monstera, några palmer. Allt försvann när vi flyttade utomlands och sedan vi kommit tillbaka (för fyra år sedan - så det var ett tag sen) har det inte blivit många.

Har dragit mig för att fylla upp med växter inomhus i stan på nytt. Mest p g a mitt flaxande mellan lägenheten i stan och stugan på landet. I stan har jag dock tio orkidéer. Vanliga brudorkidéer som blommar om och om igen och som inte har något emot att bli försummade och ovattnade veckor i sträck.

Och nu har jag också tre Haworthia (tack LarsOlof Arvids för dem).

 

Anmäl
2006-10-01 17:04 #4 av: Illan

Mina favoriter? De som överlever *ler* Paradisträd funkar bra och jag har faktistk ett par pelargoner som överlevt i flera år nu! Det viktiga för mig är att ha många så att det fyller ut fönstren. Växterna hjälper till att hålla luftfuktigheten vilket är bra för en liten torrhuding som jag. Än så länge visar mätaren 60% inomhus, men framåt februari brukar det var nere i hälften av det...

Anmäl
2006-10-02 15:48 #5 av: OlleA

Blomstervagga är en klar favorit med sina vackert lila bladundersidor. Den är också mycket tålig (nästan omöjlig att ta död på) och lätt att ta sticklingar på. Fredskallan hör också till favoriterna då den är tålig och gärna blommar samt är en bra luftrenare (se ovan). Sedan har vi pallettblad ("nässlor") med läckra och varierande färger och former på bladen. Och suckulenter som haworthia och aloe... och alla andra som är roliga! Skrattande

 

Olle 

Anmäl
2006-10-02 23:50 #6 av: cosmonita

Mina favoriter är vanlig ormbunke, Fågelbobräken, fredskalla, olika fikusar och olika Hoya.

Anmäl
2006-10-05 20:06 #7 av: Christina

Hur har du valt dem? Jag har nog ofta valt väldigt slumpartat. Fått en växt eller köpt på impuls.

Anmäl
2006-10-14 12:12 #8 av: Sol-

Gullranka, ampellilja, mose stentavlor, aloe vera, murgröna, melon, köttätare......jag kan hålla på hur länge som helst.

Jag är särskilt förtjust i gröna växter.

Har just köpt en liten bomullsplanta.

Jag är shopoholic på växter.

Vill slå ett extra slag för aloe vera som är en superbra växt, som kan ersätta nästan hela medicinskåpet. Alla borde ha en sådan hemma. Jag brände mig rejält på insidan av tummen, och tack vare ett snabbt kallbad och aloe vera kändes det ingenting dagen efter. Fantastisk växt! Skrattande


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.