Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksträdgård, kryddor och läkeörter

Midsommarpotatis

2006-05-08 18:21 #0 av: Christina

För andra året i rad tänker vi njuta av egen färskpotatis till midsommar. Ett nöje som kanske är självklart längre söderut i Sverige men inte hos oss, innan vi började driva upp den i växthuset.

Midsommarpotatis

Potatisen förgros inomhus i rumstemperatur i ca tre veckor tills det finns små knubbiga gröna groddar. Sedan bottnar vi ett antal krukor med 10 cm jord. I var och en placeras en förgrodd potatis, som försiktigt täcks med ett tunt lager jord. Vattnas och får stå i växthuset från mitten av april. Krukorna myllas ner i en jordbädd för att värmeväxlingarna kring rotsystemet inte ska vara för häftiga. Se bilden nedan. De svarta 3-liters-plastkrukorna är lagom storlek.

Redan nu har knubbig och fin blast kommit upp. Allteftersom stängeln växer måste vi fylla på jord i krukorna för att alla potatisanlag ska hållas jordtäckta.

Har i år placerat 4 olika sorter i växthuset.

Obs att uppgifterna nedan är avskrivna från säljarens etiketter och inte min egen bedömning:

Amandine - tidig fransk stjärnpotatis - den enda vi testat redan tidigare år

Marine - tidig, frosttålig

Josephine - sommarpotatis, fransk sparrispotatis

Cherie - sommarpotatis, salladspotatis

Återkommer med rapport om vilken som artade sig bäst. Amandine hade vi förra året och den var god.

Den 14 maj ser plantorna ut så här

21 maj börjar den buska till sig och till midsommar är det bara att skörda!

Vi har ett litet element i växthuset som frostvakt, eftersom temperaturen inte får gå under nollstrecket. Om det är en mycket kylig vår så KAN det förstås bli rätt dyr potatis.

-

Tilläggskommentar:

Nu började vi faktiskt äta av vår egen potatis redan 10 juni i år. Det blir inga stora skördar så tidigt, men en planta räcker gott och väl åt två personer. Frilandspotatisen kommer vi inte att kunna börja ta av förrän en bra bit in i juli.

 

 

Och så här blev det!

 

Datum för publicering

  • 2006-05-08
Anmäl
2007-04-11 13:20 #1 av: La_Joz

Bra artikel! Va häftigt att det går att odla potatis i så små krukor! Jag som hade tänkt sätta en till två potatisar per hink. Vilket datum satte du potatisarna? Kan vara intressant att veta!!

Jag har balkong, och ska precis iväg och köpa ett sånt där litet plastväxthus (D49xB69xH125). Ska jag ställa krukorna i växthuset, eller ska jag låta dem stå ute? Om jag sätter potatis redan nu, ska jag ta in dem över natten ett tag? (Bor i Gbg).

Ska bli så spännande att odla potatis! 

Anmäl
2007-04-12 19:06 #2 av: Christina

Låt dem stå i miniplasthuset tills det är slut med frostnätterna.

Jag satte mina i förrgår i gamla plastblomkrukor i växthuset. Satte bara Amandine eftersom vi blev förtjusta i smaken.

Anmäl
2007-04-15 14:31 #3 av: La_Joz

Nu har jag fått upp miniplasthuset på balkongen. Plastkrukorna, jordblandningen (ko-på-påse och planteringsjord), spaden, handskarna och potatisarna står redo. Nu ska jag bara fixa till ett stort glas iste och sedan ska jag ut på balkongen och sätta potäterna!

Det blev en tidig sort som heter "Linzer Delikatesse". Lagom små potatisar! Har rekomenderat Amandine till min far, så den får jag förhoppningsvis chansen att smaka till sommaren! 

Anmäl
2007-04-24 17:24 #4 av: Christina

Amandine är en liten och rätt fast potatis. Jättegod! Fransk salladspotatis kallas den också i handeln.

"Linzer delikatessen" låter intressant. Har inte prövat den.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.