Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Finlands vita ros

2006-06-29 23:44 #0 av: Christina

Finlands vita ros Rosa pimpinellifolia 'Plena' har funnits i Sverige sedan 1600-talet och i odling i Europa ända sedan medeltiden.

Finlands vita ros

Finlands vita ros

Skotska rosor var förr också en vanlig beteckning på pimpinellerna. De växte vilt längs de karga och blåsiga kusterna i norra England och Skottland. Pimpineller är alltså anspråkslösa rosor och passar bra på naturtomter och vid sommarstugan. Kan även planteras på sandiga jordar. Behöver inte beskäras - bara att putsa bort intorkade och döda delar.

Plena är extremt härdig och kan odlas ända upp till zon 8. Den bildar rikligt med rotskott, vilket också medverkat till att den blivit så allmänt spridd.

Planterad hösten 04 såg den ut så här midsommaren 05.

Planterad hösten 04 såg den ut så här midsommaren 05.

Min planterades 2004 på hösten och förra sommaren växte den svagt. Nu har den satt igång och blivit nästan 2 m på höjden. Började blomma 11 juni och var tidigast av alla mina rosor här i zon 3. Nu mot slutet av juni är blomningen redan nästan över, men den lär pågå någon vecka längre, när rosen uppnått högre ålder och förgrenat sig mer. Blommorna är rätt stora, vita och halvfyllda med svag doft. Vackert växtsätt och fin röd höstfärg på bladen, så den är till glädje även efter den korta blomningen.

Midsommaren 06

Midsommaren 06-1,5 m höjd - 2 större grenar i bredden

Den ska bli mycket stor som fullvuxen. Låt den klättra mot en vägg eller bli en stor yvig buskros. Min på bilden står lite magert i en skogsbacke men klarar alltså läget. Rådjur verkar inte gilla den, men kanske är det för att det står andra godsaker i närheten. Helt rådjurssäker är INGEN ros, vad som än påstås i handeln.

Kuriosa:

'Finlands vita ros' kallas i Finland för 'Midsommarrosen', just för sin tidiga blomning. 'Finlands vita ros' däremot är i Finland namnet på Finlands viktigaste förtjänstorden, som finns i fem klasser. Sedan 1975 delar Sverige inte ut några ordnar annat än till utländska eller statslösa personer. De svenska ordnar som finns kvar idag är Serafimerordern och Nordstjärneorden.

 

Mer om Plena

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-06-29
Anmäl
2006-06-30 00:10 #1 av: kickboard

I våra trakter finns den i många gamla trädgårdar och kallas allmänt midsommarros, då blomningen infaller just då.

Anmäl
2006-06-30 00:20 #2 av: Christina

Kul - då stämmer det alltså. Visst är den fin även om blomningen är kort?

Anmäl
2006-06-30 00:52 #3 av: kickboard

Jo, den är jättefin och doftar också ljuvligt. Men blomningstiden är kort, tyvärr. Härdig är den i alla fall, då den kan stå kvar i öde trädgårdar i decennier.

Anmäl
2006-06-30 01:26 #4 av: Sussi

Jag förstod ganska snabbt at det handlade om midsommarrosen, den finns också vid vå nyinköpta sommarstuga och den har funnits där åtminstone 100 år och lever ännu! Finns fullt av nya skott överallt.

Min mamma fick finlands vita ros med guldkors i år, det är pga det som jag vet att det finns något som heter finlands vita ros, men inte visste jag att det handlade om midsommarrosen, intresant!

Anmäl
2006-06-30 01:32 #5 av: Christina

Fast det är väl därför som man i Finland inte kallar rosen Finlands vita ros. Namnet har nog hittats på i Sverige, eftersom vi antagligen fått rosen till oss den vägen.

Anmäl
2006-07-13 22:54 #6 av: Diana61

Denna ros är en av de som min mamma tjatar om att jag skall köpa för att den doftar så gott, men jag har fortfarande ej gjort det och vet ej riktigt heller om det kommer att bli av. Man skall ju ha plats för den också.

Anmäl
2009-06-01 11:47 #7 av: Diana61

Min mamma gick bort 19/4 - 2009 och begravdes nu i Fredags (29/5-2009). I höstas så gav mamma mig en buske av denna ros som hon fixade till mig samtidigt som hon själv inskaffade en, så jag är nu SÅ glad att den överlevde vintern i en röd plasthink som mamma satt den i till mig, och nu spirar bladen på den. Ser verkligen fram emot att se den blomma för jag vet hur härligt den doftar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.