Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Hurdalsrosen

2006-07-01 12:01 #0 av: Christina

Albarosor har funnits sedan medeltiden och är anspråkslösa och skuggtåliga.

 

Alba-rosornas färger är inte enbart vita som man tro av namnet utan även olika nyanser av rosa finns i denna grupp. Albor är engångsblommande och doftande - riktiga gammaldags rosor.

Hurdalsrosen påstås vara den största Alba-rosen i världen. Den kan bli upp till 4 m hög. Min är inne på sin andra sommar och är nu nästan 2 m i höjd och den växer på så det knakar, efter att ha stått stilla under sin första säsong.

 


Hurdalsrosen har sitt ursprung i södra Tyskland. Den kom till Sverige via Norge, dit den fördes från Giessen i södra Tyskland omkring 1850. En sjöman som förälskade sig en prästdotter i Hurdalen tog med den till henne som gåva är en variant - en annan är att den fördes till Hurdalen av en norsk prästson, som varit ute och rest. Den klerikala anknytningen är man i alla fall ense om.

 

  Mer om Hurdalsrosen

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-07-01
Anmäl
2006-07-01 16:44 #1 av: Pernilla

Oh så vacker! Vilken färg!

Anmäl
2006-07-02 23:39 #2 av: sislak

Jättevacker. 

Jag har också läst vad du skriver om hur den kom till Norge. 

Anmäl
2006-07-02 23:46 #3 av: Christina

Var på middag igår hos en granne - hade tyvärr ej med kameran. Hans Hurdalsros var 10 år gammal och nog fyra meter hög och fyra meter bred och blommade. Häpnadsväckande syn!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.