Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Damerna Bugnet

2006-07-03 13:48 #0 av: Christina

När den kanadensiske rosförädlaren George Bugnet lyckades ta fram rosor, som var tuffa nog att överleva de kalla vintrarna i hans hemtrakt Alberta, namngav han dem efter sin syster och sin yngsta dotter.

Louise Bugnet var den allra första som slog ut hos mig i år.

De röda knopparna är nästan det vackraste på Louise Bugnet. Blir en bred och stadig buske 1,5 x 1,5 m.

Thérèse (1950) är alltså faster till Louise (1960).  Växer mer på höjden än Louise. Blir 2x1,5 m. Veka rödaktiga grenar. 

Thérèse har den egenheten att hon fäller sina blad först av alla rosor, vilket fick mig att tro den första hösten att hon drabbats av någon sjukdom. Så var det som väl var inte.

Båda har mycket av rugosa i sig, men har få och klena taggar skillnad mot vanliga rugosor.

Bägge rosorna har blivit stora succéer. Välförtjänt tycker jag, eftersom de är extremt vinterhärdiga, friska, blommar tidigt och fortsätter blomma hela säsongen. Första blomningen är den rikligaste, åtminstone hos mig. Idag den 3 juli står båda damerna Bugnet i full blom och har blommat sedan mitten av juni.

Tillägg 11 juni 08:

Friska och härdiga och tidigblommande. Klara favoriter.

 

På gång att blomma igen 11 juni 2008
På gång att blomma igen 11 juni 2008

 

 

 

Relaterade länkar

 

Mina rosor

 

Av: Christina

 

Datum för publicering

  • 2006-07-03
Anmäl
2006-07-03 17:39 #1 av: AnnicaB

Jag ser fortfarande Louise som Louis - det är en HAN i mina ögon :)

Oavsett "kön", Louise Bugnet är en verklig måste-ros! Jag har två exemplar, de var naturligtvis 1:a och 2:a på att slå ut i år. Har även Therese Bugnet, men är mer tveksam till henne, inte alls så förtjust i den rosen, men det kan ju vara så att just mitt exemplar är lite tjurigt. Alla 3 rosorna planterade under förra året. Blommar bra (speciellt Louise) och doftar. Fint växtsätt. Blommar hela tiden - vad mer kan man önska?

Kanadensarna är en särdeles trevlig grupp med rosor tycker jag.

Anmäl
2006-07-03 19:52 #2 av: Christina

Ja, jag har också lite svårt att lära om - men nu gick jag in på den kanadensiska sidan och det var där jag hittade uppgiften att  Louise var döpt efter dottern. Så då är väl det väl så då.

Jag har rätt många kanadensera nu. Även såna som inte doftar. Vilket är ett klart minus. Noterar att ALLA som är på besök och ser en ros sticker näsan i den för att känna doften. Och då är det lite snopet om det är ingenting....

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.