Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Rosa Mundi

2006-07-06 22:44 #0 av: Christina

Polkagrisrosen - Rosa Mundi - Versicolor - den mest kända av alla randiga rosor har funnits i trädgårdar redan sedan 1100-talet enligt vissa bedömare. Första gången namnet belagt är dock 1582.

I morse slog den ut hos mig- den uråldriga gallica-rosen, den randiga Rosa Mundi som är en sport av Officinalis. Dvs hon är en spontan hybrid av Officinalis Apotekarrosen, som är en av de äldsta och mest kända och spridda rosorna. Även Rosa Mundi är mycket allmän och ständigt populär sedan 1100-talet. Jag har avgjort en särskild dragning till de historiska rosorna. Det är så förunderligt att tänka sig att människor genom århundranden beslutat sig för att plantera den, vattna den och  gödsla den, precis som jag gör just nu.

Smeknamnet 'polkagrisros' kommer av de randiga blombladen, som skiftar från blomma till blomma och ibland dyker det upp en enfärgad röd ros på samma planta. Härdig upp till zon 6 och blir en liten hanterlig buske omkring 1 m hög.

Här ser man tydligt att vissa blommor blivit enfärgade. (Övriga rosor på bilden är; t v Aimable Amie och t h Morden Centennial)

Ursprunget till namnet 'Rosa Mundi' är omdiskuterat. Enligt vissa böcker är hon namngiven efter Rosamund Clifford som var mätress åt Henrik II på 1100-talet i England. Enligt andra är det 'Världens ros'. Varsågod och välj vilket som passar dig bäst!

Doft av körvel, mandel och mysk  enligt Flora Linneas beskrivning.

 

6 juli 07 är de riktigt randiga och har vuxit bra.

 

Mer om Rosa Mundi

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-07-06
Anmäl
2006-07-08 15:29 #1 av: MaMaMade

Oh, hade 2 st sådana en ggn i tiden...undrar varför de dog? För lat för rosor förmodligen. Håller du jorden fri runtomkring dem? Har en mörkröd dubbel m ett herrnamn som jag inte kommer ihåg. Doftar som en rugosa o bladen är lika. Måste nog ta kameran o gå ut o fota. Återkommer.

Anmäl
2006-07-08 17:16 #2 av: Christina

Charles de Mills?

Ja båda rosorna är rätt unga och jag rensar under dem och gödslar senhöst, tidig vår och på försommaren.  Lite pyssel men det går rätt fort.

Anmäl
2006-07-08 18:35 #3 av: sislak

Ja, den rosen är underbart vacker. Den har blommat hos mig ochså i några dagar. Sankt Nicholas och Hebe´s Lip blommar också. Det är meningen att de två skall växa ihop så småningom.

Anmäl
2006-07-13 22:51 #4 av: Diana61

Jag måste säga att först så är jag ingen ros expert och sedan så blev jag förvånad som de övriga som var med mig på Löta igår, över hur många olika rosor det finns som ser ut som Rosa Mundi. Jag trodde att det var bara Rosa Mundi som var rosa/vit på detta viset, men ack vad fel jag och flera hade.

Men jag gillar dessa rosor.

Anmäl
2006-07-18 23:23 #5 av: Nattviol

Vad skönt att se att dina Rosa Mundi också är lite ljusgröna i bladverket! För jag började tro att min planta lider av näringsbrist och därför har gulgröna blad. Kanske kunde jag istället flytta den från de andra rosorna, så syns inte färgskillnaden.

Anmäl
2007-07-07 02:19 #6 av: Christina

I år har de blivit riktigt polkagrisrandiga.

Anmäl
2007-07-07 10:18 #7 av: Bjornen

Min polkagrisros har blommat ett tag trots att den står lite skuggigt, med blommor från nästan helt vita till helt ljusröda och förstås polkagrisar. Nästan ingen blomma liknar den andra utom de som blir helröda. En stor fördel med polkagrisrosen är att den har lång blomning i motsats till sin ursprungsplanta apoteksrosen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.