Annons:
Etikettrossorter
Läst 50536 ggr
Christina
7/8/06, 1:13 AM

Dagens ros - Honungsrosen

Rosa Helenae Hybrida - Honungsrosen - är dagens ros hos mig. En doftupplevelse av rang!

En starkväxande klätterros - klasar med halvfyllda starkt honungsdoftande blommor. Får små gulröda nypon på hösten. Hybridan är härdig till zon 5 och är frisk och skuggtålig.

Hybridan kan växa ett par meter på en säsong. Tveksamt därför att rekommendera att ha den vid en terrass, som jag har. Risk för rosen kommer att välta huset. Ska försöka hålla den i schack genom att klippa bort en del grenar efter blomningen, annars får jag flytta den.

Den rosa enkla klätterrosen som växer på andra stolpen kommer att bli lika stor dessutom. Den heter Valdemar och är en multifloratyp, härdig till zon 3.

Den röda rosen som skymtar i bakgrunden är Eyepaint.

Relaterade länkar

Mina Rosor A-Z

Datum för publicering

  • 2006-07-07
Annons:
MaMaMade
7/8/06, 3:25 PM
#1

Har en honungsros i rabatten mot huset, 2 år gammal nu har jag för mig. Där brukar växter m "fel" zonsort kunna överleva. Det går ut värme från golvvärmen i husplattan o massor av snö rasar ner från taket o täcker länge.

 Den har dock inte blivit högre än 1 m än så länge. Förmodligen för att det är mest sant i rabatten o lite för torrt. Inga blommor i fjol men i år har den knoppar.

/Frugan

lotza
7/8/06, 3:59 PM
#2

Jag köpte Honungsros i år, planterad efter alla konstens regler vid spalje med sol från kl 13. Den ser frisk och frodig ut men jag hade ju hoppats på knoppar redan i år men det ser inte ut som om det blir några. Den fick rosjord och lite hönsgödsel vid plantering i maj, lite påfyllning av hönsgödsel en regning dag i slutet på juni, behöver jag gödsla den mer i sommar? Om en gren ser ut att växa åt fel håll än vad jag vill att den skall växa, kan jag bara klippa bort den eller skadar jag den? Vill ju att den skall växa mot spaljen.

Christina
7/8/06, 5:19 PM
#3

Nej jag tycker inte du ska gödsla den mer i sommar. Släng hellre på en skopa gödsel i okt/nov, när den redan avmognat för hösten.

Ja den tål att putsa och beskära rätt bra. Dock helst efter blomningen, eller efter blomningstiden om det nu inte blev några blommor i år. Min blommade första året och tog en paus från blomningen andra året och kommer nu igen starkt på tredje året.

Ulla
7/9/06, 12:24 AM
#4

Jag har en som är inne på sin tredje sommar. Jag tror att den trivs och växer, men tyvärr har det mesta blivit uppätet av rådjur, det är inte så mycket kvar. Men det som finns har precis börjat blomma.

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Christina
7/9/06, 12:29 AM
#5

Jag har inte haft lika många rådjursbesök som vanligt den här våren och sommaren. Om det beror på rena turen eller om det fungerar att jag har testat att markera revir runt tomtgränsen precis som andra djur gör. Om ni förstår vad jag menar.

Ulla
7/11/06, 12:32 AM
#6

Är det du själv som har gått omkring och skvätt runt tomtgränsen? Skrattande Eller har du lånat in ett rådjur någonstans ifrån?

Sajtvärd för Keramik ifokus

_
_

Annons:
Christina
7/11/06, 1:04 AM
#7

Hm - ja - faktiskt har hela familjen fått lämna bidrag. Och jag tror det fungerar.

Katarina2
7/4/07, 9:39 PM
#8

Fick idag en honungsros av min mamma. Den ska jag plantera vid ett gammalt äppleträd så sjunger på sista versen. Jag hoppas detta kommer funka. Det finns knoppar på rosbusken så jag hoppas att jag snart kan få njuta av dess doft.

Christina
7/5/07, 12:21 AM
#9

Det kommer säkert att bli jättebra. Den växer snabbt och du binder upp grenarna mot trädet till en början. Sedan klarar den sig själv.

Shannisen
7/5/07, 3:05 PM
#10

åh vilka fina Rosor!

Jag vill också ha!..men jag har liksom ingen plan för nya Rosor..ej heller plats..tror jag..

Skulle vilja ha en portal med sådan ros..bara det att där portalen ska vara är norrläge och invid tallar…tror jag är fel ställe..*suck*..

Himla fina Rosor!..GRATTIS!!!!

Margareta
7/5/07, 5:21 PM
#11

Vi kämpar för att få till en portal och det stupar i att vi inte hittar det material jag vill ha - välvda limträbågar.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Humlan
7/5/07, 6:48 PM
#12

Honungsrosen är underbar, men jag tvekar att köpa den för att jag är rädd för att den bli en rabiat bläckfisk här nere i min milda zon…. Jag har en vägg som är lite av en "problemvägg" för Rosor, knappt sex timmar sol men annars skyddat och så, kanske jag skulle prova och sätt den mot en spalje där? Nåja, jag får se, jag har många andra Rosor på önskelistan…

Christina
7/6/07, 1:35 AM
#13

Jag räknade ut att Alchymist får knappt sex timmar sol hos - från 15.00-21.00 under högsommar. Och det  har den klarat.

Avråder från Hybridan mot en husvägg. Illa nog att ha den vid terrassen som jag. Ser gulligt ut på bilden kanske, men den är ett taggmonster. Hade jag varit klokare hade jag tagit Lykkefund som är nästan taggfri och precis lika fin om inte finare i blomningen. Vad som fick mig att välja Hybridan var att Lykkefund skulle klara endast zon 3 och jag vill gärna ha litet marginal.

Nu har jag en Lykkefund på en annan vägg och den har också blivit stor och är betydligt angenämare att handskas med pga taggfriheten. Inga problem med nedfrysning men så har också vintrarna varit milda sedan planteringen hösten 04.

Annons:
CBA
7/6/07, 3:34 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Min mamma har en enorm honungsros på sin "tomt".

Här är ena halvan som ligger som ett tak över hennes uteplats.

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

CBA
7/6/07, 3:36 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Här kommer den ut på andra sidan uteplatsen, ut genom en jätte stor clematis.

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

CBA
7/6/07, 3:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Sista bilden…här hänger andra halvan av denns bredd ut över staketet.

Den är jätte vacker och doftar underbart men den skräpar ner något så infernaliskt.

Det är vad vi tror att vi redan vet som hindrar oss från att lära oss nytt.

Christina
7/7/07, 1:09 AM
#17

Ja men alla nackdelar blir förlåtna när man man ser denna överdådiga blomning.

Bjornen
7/7/07, 10:01 AM
#18

Min honungsros verkar bli en lågväxande ros med massor av knoppar på 20 cm höjd. Det verkar inte alls bli någon klätterros för mig, men blommar ska den i alla fall göra.

Coturnix
7/7/07, 1:17 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Honungsrosen  Lykkefund

Humlan
7/7/07, 2:49 PM
#20

Ja, Lykkefund är kanske ett bättre alternativ till min problemvägg? Hmm… *funderar*

Annons:
Margareta
7/7/07, 3:09 PM
#21

Min Lykkefund blev ca 2m på gamla radhustomten och den fick leva sitt liv som marktäckare eftersom vi aldrig fick till någon rosenbåge…

Lite trist av oss, men så var det när vi hade både sommarstuga och radhus. Ingen ville lägga ledig tid i radhuset och då blev inget gjort där.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Christina
7/7/07, 6:43 PM
#22

#18 Mina honungsrosor fick alla blommor nedtill det första året. Först på tredje året blev det blommor i topparna.

Christina
7/17/07, 12:48 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

I år har min Aksel Olsen tagit fart. Och nu klättrar han snällt upp i oxel, precis som han ska.Planterades senhösten 2004 och var lite tjurig i början. Precis som mina andra honungsrosor var tillväxten svag i två år men sedan skjuter de i höjden.

Margareta
7/18/07, 2:11 AM
#24

Jag stod och höll i en Honungsros idag, men det fick bli en Polstjärna för just den platsen. Vi vill ha ett buskage mot grannen. Kanske det blir en Helena (troligen Lykkefund) bredvid sen

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Illan
7/19/07, 2:18 PM
#25

Jag har en honungsros och den är vacker - men jisses så taggig!! Tänkte mig en pergola med ros och vill gärna ha något som blommar lika rikligt - men som inte är så taggigt! Barnen kommer att springa igenom pergolan som ska ligga som avdelare mellan fram- och baksida på trädgården. Tips?

Christina
7/20/07, 1:23 AM
#26

Lykkefund blommar rikligt och är nästan taggfri.

Alternativt kan du ha clematis. Finns massor att välja på. En del blommar tidigt och andra sent, så du kan kombinera flera sorter för att alltid ha något blommande.

Annons:
SaJo123
1/30/10, 10:41 AM
#28

Puff

Upp till toppen
Annons: