Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsböcker- och kurser

Trädgårdsböcker

2006-04-28 17:37 #0 av: Christina

För mig är trädgårdsböcker som kokböcker. Läser även om det jag aldrig kommer att göra själv. Jag köper och läser böcker om rosor, om perenner, om sommarblommor, om växthus och grönsaksodling - så fort det kommer en ny. Njuter av vackra bilder och doftande beskrivningar men följer sällan recepten. Hur gör du?

På nattduksbordet just nu har jag en hög med trädgårdsböcker. Nyfiken på vad ni andra har.

 

 

Jag märker att jag framför allt letar efter arbetsbesparande processer: marktäckande växter som kväver ogräs (finns inte), buskar som sköter sig själva (finns inte), perenner som sprider sig ohämmat i skogspartiet av tomten (finns inte), rosor som är rådjurssäkra (finns inte trots att en del betecknas som sådana), rosor som aldrig får svartfläckssjuka (finns inte), fruktträd som aldrig drabbas av grensjuka (finns inte) osv.

Ingen författare vågar/kan/vill föreslå några arbetsbefriade genvägar. Så jag fortsätter leta och under tiden njuter jag av bilder och texter. Särskilt i sängen om vintern.

Lars-Åke Gustavssons stora verk "Rosor i Nordiska Trädgårdar". Saklig information utan en mängd utbroderingar. Oumbärlig för den som vill läsa om rosor och odla rosor. Jag har bara del II. Del I har jag förgäves sökt i handeln och på antikvariat. En uppdaterad upplaga är emellertid på gång och ska komma i år.

Peter Beales/David Austin. Uppslagsbok med rosor i alfabetisk ordning.Peter Bealés/David Austin. Uppslagsverk (på engelska) med rosor i alfabetisk ordning.

 

Heltäckande handböcker med allmänna skötselråd, men precis som kokböcker fulla av superlativ, ex.vis "himmelskt ljuvlig blå färg" i stället för "ljusblå/mörkblå", som jag skulle ha mer nytta av. "Vår trädgårdsbok" är av Palmstierna/Kvant och "Din trädgård" av Karin Berglund. Man behöver bara ha den ena och jag föredrar Karins bok.

 

"Perenner" Utmärkt handbok/uppslagsbok av Britta Tingdal. Samma sakliga stil som Gustafssons rosenböcker.

"Rosor i trädgården". Anspråkslös rosenhandbok av Dag Lyngar, där författaren berättar "så gjorde jag".

Gudrun Manells bok "Rosor" har vackra bilder men hamnar underst i högen.

Vad har du på ditt nattduksbord just nu? Någon trädgårdsbok att rekommendera?

 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-04-28
Anmäl
2006-04-28 23:09 #1 av: Norrskenet

Ja, det är väl ungefär som en porrsite för en tonåring!!!!

Anmäl
2006-09-01 10:35 #2 av: Christina

Lars-Åke Gustavssons nya rosbok kommer först i början av 2007. Och den lär INTE bli den omfångsrika, uppdaterade versionen av den sedan länge slutsålda Del I av Rosor i Nordiska Trädgårdar, som jag vill ha.

Ingen av er som har ett ex att sälja?

Anmäl
2006-09-01 11:41 #3 av: OlleA

En bok jag kan rekommendera är "Min bit på jorden" av Anna Horn. Den är visserligen "gammal" men ständigt aktuell och inspirerande. Köp den på något antikvariat och läs den, så har du snart en lite annorlunda syn på detta med trädgård! Glad

 

Olle 

Anmäl
2006-09-01 13:06 #4 av: Humlan

Vad tråkig att höra om LÅG:s bok. Del 1 har jag oxå spetsat in mig på.... Lånar om den på biblioteket väldigt ofta.

Böcker jag vill rekomendera är "Perenner" av Lena Månsson och Bertil K Johansson, ett uppslagsverk om perenner från a till ö. Där står vad för krav dom har på läge, jord och hur härdig den är. Ingen utbroderad text, bara fakta kort och gott. Samma upplägg har "Träd och Buskar" av Inger Palmstierna och Bertil K Johanson. Dessa rekomenderar jag varmt. Har köpt båda dessa. Ytterligare en som jag gillar skarpt är "Lättsam Trädgård" av Ulla Hårde, i den tar hon upp lätta perenner (som sköter sig själv i mångt och mycket) och gammeldags rosor. Ulla skriver på ett lätt sätt utifrån egna erfarenheter.

Annars lånar jag mycket på biblioteket, och hittar jag sen en pärla så skriver jag upp namn och författare för att vid senare tillfälle (bokrean tex) köpa boken. Eller så lämnar jag dom som förslag på julklapp/födelsedagspresent. Mycket praktiskt... Skrattande

Jag håller med om att "Din trädgård" är bättre än "Vår trädgård"

Anmäl
2006-09-01 23:33 #5 av: Lise-Lotte

#2 Christina - jag hittade detta när jag sökte på nätet. Håller tummarna men hua vad dyrtPenga mun

Min privata litteratur som kan jag rekomendera "Bevara och sköta en gamma trädgård" av Christina Ilminge. Som landskapsarkitekt bjuder hon läsaren på mängder av skisser av trädgårdar och användbara tips. Rekomenderas.

Anmäl
2006-09-02 00:47 #6 av: Christina

Tack - vad gulligt av dig - men tyvärr den är slut. Försökte t o m köpa det trasiga och sönderbläddrade ex som Zetas har, men de ville inte släppa det för död och pina.

Men så många andra boktips som dök upp här. Ska gå på jakt efter dem. Brukar ibland, om jag tjatar, kunna köpa med bokhandelsrabatt genom en arbetskamrat och då blir det mer överkomligt.

Anmäl
2006-09-02 13:24 #7 av: Diana61

Boken om perenner är jag sugen på.

Anmäl
2006-09-02 22:06 #8 av: AnnicaB

Jag har förhansbokat LÅG:s samtliga tre volymer på Adlibris. Jag är en riktig allätare vad det gäller böcker. Jag köper massor, är jättedålig på att låna på bibblan.

Anmäl
2006-09-02 23:43 #9 av: Christina
#8 Samma här. Vill äga böckerna. Har inte gått på bibliotek sedan jag var barn. Lite genant eftersom min favoritsyster är folkbibliotekarie. Ska ta och förhandboka den nya LÅG. Eller blir det tre nya volymer?
Anmäl
2007-02-18 20:14 #10 av: Christina
Det kommer att finnas en mängd härliga böcker på bokrean som startar i slutet av februari. Redan nu kan man botanisera på nätet och göra sin beställning. Det finns många internetleverantörer så det här är bara en av dem.
Anmäl
2007-02-18 20:39 #11 av: Christina
Funderar på Trädgårdskonstens historia av Penelope Hobhouse.
Anmäl
2007-02-18 23:45 #12 av: evast

Är väl mest biblarna Botanica och Handbok för Köksträdgård av Lena Israelsson som jag slår i just nu. Har förresten hört att det ska komma en ny utökad och reviderad utgåva av den senare i mars 2007. För övrigt har jag läst och fasinerats av Tasha Tudors trädgårdsbok en härlig kvinna

Anmäl
2007-02-19 00:48 #13 av: toril

Missa inte bokrean! Magnolia-J.L Söderberg A.M Åsveden en bok skrivna för svenska förhållanden.

En fantastisk bok att drömma till!!

Anmäl
2007-02-20 13:12 #14 av: cosmonita

#11 Den hade jag ett tag. Köpte den, bläddrade lite och gav bort till en kopis som fyllde år. Maffig bok för trädgårdsentusiaster.

Själv äger jag Bonniers stora bok om Din Trädgård med Karin Berglund som huvudredaktör. Räcker för mina behov.

Anmäl
2007-02-21 13:29 #15 av: EvaiHöga

Jag läser nu Hannu Sarenströms böcker. Är fascinerad av honom. På min köpelista står nu Bevara och sköta en gammal trädgård.

Anmäl
2007-02-21 14:35 #16 av: jazza

Trädgårdsåret - berit haggren, micke person,agnetha wendel

Plantskolans bästa val - gunborg mattson &anna skoog

Gräs o Bambu en praktisk handbok - valentin Ian cooke

Trädgårdsdesign - ann-cristin o dan rosenholm

Har jag nyss varit och lånat på bibloteket, har ännu bara bläddrat igenom dem. verkar bra alla fyra

Den sista skulle jag  kunna tänka mig att köpa , kan jag säga direkt - jättefin och mycket att se o läsa....

 

Anmäl
2007-02-25 02:10 #17 av: Christina

#8 Har nu också förhandsbokat del 1 och 2 av Lars-Åke Gustavssons nya utgåva av Rosor för nordiska trädgårdar. Del 3 avstår jag från tills vidare. Den lär vara i stort sett identisk med den del 2 i den gamla versionen som jag redan har.

Anmäl
2007-04-03 00:09 #18 av: Humlan

Åhh, när ska Lars-Åke Gustavssons böcker släppas? En tredje del? Det har jag missat helt! Jag tror jag har hittat en perfekt trettioårs present. Hade helt glömt att det skulle släppas en ny version av hans biblar för rosälskare!

Anmäl
2007-04-03 00:27 #19 av: Christina

Någon gång under året. Har bokat Lars-Åke Gustavssons rosböcker, som jag nämnde i #17 och lovar att hojta till när jag får mail att de kommit. Han använde 12 år för att skriva den gamla versionen och de nya uppdaterade kommer att innehålla en mängd nya rosor. Rosintresset och roshandeln har verkligen skjutit i höjden sedan hans böcker kom ut på 90-talet. Så många nya sorter kommer att vara med. Bl a de kanadensiska rosorna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.