2006-06-25 01:06 #0 av: Christina

Visst är det fantastiskt att ha ett rikt djurliv i omgivningen. Att från köksfönstret se rådjur, älg och hare. Mindre roligt dock att dela sina trädgårdsväxter med dem.

 Nyss såg jag en bisamråtta springa i trädgården. Tyvärr hade den för bråttom för att vilja stanna upp och posera för kameran. Den är en av de trevligare besökarna hos oss. Den enda skada den lär göra är att äta av vattenväxterna i vår grunda insjö och det får den mer än gärna, eftersom vi själva kämpar för att hålla stranden någorlunda fri från vass och vattenväxter.

Mitt största problemdjur är sorken, som gräver gångar härs och tvärs i trädgården och äter upp rötter på fruktträd och rosor. Därnäst kommer rådjur som äter unga skott och knoppar. På tredje plats hararna som äter allt de kommer åt.

För att skydda fruktträden har vi byggt ståltrådsburar om ca 1,5 m höjd kring stammarna. Ser lite tråkigt ut men har varit nödvändigt. Tyvärr når älgarna upp över den höjden och äter ofta upp unga skott på träden. Utöver detta har det senaste året tillkommit vildsvinen som förökar sig hastigt.  Har man dem i sin omgivning, bör man sätta upp elstängsel.

Tyvärr finns det inga genvägar för att skydda sina växter. Sorkfällor, blodmjöl, ammoniak och stängsel. Alla olika knep som har begränsade effekter. 

Själv testar jag i sommar att markera revir runt tomtgränserna på samma sätt som andra djur gör. Dvs sprida familjens urin på strategiska platser. Jag tycker det verkar fungera, även om det är för tidigt att säga med bestämdhet. Som kanske syns på bilden ligger en äng där mina rabatter slutar. Där går en av de gränser jag vill markera. Dessutom är det ett utmärkt gödselmedel, lite som flytande Blomstra, men då ska man blanda ut med 10 delar vatten. Strindbergs metod!

Under länkar finns Jägareförbundets lista över vilda djur i vår natur. Där finns en hel del intressant läsning om de objudna gäster som ibland förser sig av det vi vill behålla i vår trädgård. Där hittar du också en sajt om insekter med fantastiska bilder och information om de flesta av de insekter som kan hittas i Sverige.

 

    Relaterade länkar

 

Datum för publicering

  • 2006-06-24