Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Aïcha

2006-06-30 11:34 #0 av: Christina

Rosa Pimpinelliafolia 'AÏCHA' är namngiven efter Mohammeds älsklingshustru.

 

 

 

Dagens ros är också en pimpinell. Den introducerades 1966 av en dansk förädlare Valdemar Petersen och räknas till de moderna buskrosorna.

 

 

Klarar halvskugga och anspråkslös jordmån och blommar tidigt med smörgula, stora enkla blommor, som bleknar till ljust gult och nästan vitt. God fruktig doft. Låt den få mycket plats, eftersom den är kraftigväxande på bredden medlånga böjda mjuka grenar som sträcker sig ut och ligger på marken. Kan bli upp mot  2,5 x 2,5 m. Klarar sig bra upp till zon 6.

 

 

Planterad hösten 2004 blev Aïcha så här stor sommaren 2005.Torr placering mellan en stubbe och en sten i skogsbrynet.

Så här ser Aïcha ut ett år senare - den 29 juni 2006. Börjar blomma nerifrån och toppen kommer sist.

Började blomma den 15 juni här i zon 3 och just nu idag blommar ungefär halva busken - se bilden ovan. Denna ros remonterar svagt, dvs det kommer en och annan ros på sensommaren. Lättskött och anspråkslös som andra pimpineller vad gäller jordmån. Ingen beskärning, putsa bara bort det som ser dött ut. Gödsla sen höst och tidig vår.

 

Aïcha 11 juni 2008
Aïcha 11 juni 2008

 

 

Aïcha 11 juni 08
Aïcha 11 juni 08

 

Kuriosa:

Rosen är namngiven efter Mohammeds älsklingshustru. Enligt Koranen får en man ha flera hustrur, om han kan behandla dem alla lika. Mohammed fick emellertid lägligt nog en uppenbarelse att han fick göra vissa prioriteringar just beträffande Aïcha och besöka henne oftare är de andra.

Den gula färgen syftar på hennes otrohet, så kanske var kärleken inte så stark från båda håll. Inte att undra på i så fall. Aïcha lär ha varit 14 år, när hon blev gift med Mohammed, som då redan uppnått hög ålder.

 

 

 Mer om Aicha

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-06-30
Anmäl
2006-06-30 12:48 #1 av: AnnicaB

Min Aïcha blommar för fullt. Det är en helt ljuvlig ros. Jag kan är där och sniffar flera gånger om dagen. Hon doftar helt ljuvligt! Det är som "klassisk rosdoft" blandat med citrus. Hon skulle vara ständigt blommande....

Anmäl
2006-06-30 12:52 #2 av: AnnicaB

Ops glömde en sak.

Var tidigare helt övetygad om att jag inte gillade gula rosor. Bergfast övertygad. Men köpte ändå en Aïcha för att alla tjatade så om att det var en så fantastisk ros och stod på de flesta rostokars 10-i-topplista över favoriter.

Hon har omvänt mig helt - nu är jag stormförtjust i gula rosor. Ja, den mjukt cremegula färg som just hon har. Har köpt flera stycken nya gula i år :)

Anmäl
2006-06-30 13:42 #3 av: Christina

Samma här - mycket för att trädgården en gång var fullständigt dränkt i Praktlysing hade jag en aversion mot gult.

Anmäl
2006-07-05 11:15 #4 av: MaMaMade

Älskar rosor men är för lat för att sköta om dem! Finns det några tjusiga m god doft (gärna remonterande) som inte är ympade? Rugosorna förstås men "finare"?

 Fö är Aicha min älsklingslåt (artist: Khaled), otroligt sugande, testa salsa till den m ngn ni gillar! ;)

Anmäl
2006-07-05 12:13 #5 av: Christina

Aïcha t ex kräver ett minimum av skötsel. Klarar sig som vilken  spireabuske som helst. Remonterer dock väldigt svagt.

Sedan finns det en mängd rugosor som är litet 'finare'. T ex Mrs. Anthony Waterer som är min nya favorit och som slog ut igår. Hon ska blomma hela säsongen. Första året hos mig så jag har ingen längre erfarenhet.

Och så förstås kanadensarna - Damerna Bugnet - Thérèse och Louise - doftar ordentligt och behöver ingen särskild omvårdnad.

Anmäl
2007-06-12 01:31 #6 av: Christina

Blir mer och mer förtjust i Aïcha. Hon tar stor plats, men vill man som jag ha en avgränsare, passar hon alldeles utmärkt. Så här stor är hon nu på sin tredje vår. Planterades sensommaren 04. Det är två buskar som står intill varandra mot ett skogsbryn och tillsammans är de sex, sju löpmeter. Minst. Ser ni att buskarna fortsätter bortom allium (som jag alltid peter in här och där för att lura sorkarna). Sorkarna och bladlössen verkar inte gilla mina pimpineller, så de klarar sig bra.

Helt översållad med knoppar kommer Aïcha snart att se helt fantastisk ut. Ser att ajg skrivit förra året att blomningen började nedtill. Stämmer inte i år - nu slår knopparna i toppen ut först. Precis som det ska vara!

Anmäl
2007-06-12 13:39 #7 av: chikan

Tack Christina för tipsen om lättskötta rosor! Är själv barnsligt förtjust i rosor, och skulle gärna ha en rosenträdgård. Men jag bor i bostadsrätt och det är svårt att övertyga "ledningen" om att vi ska plantera rosor. Men om de är lättskötta så går det säkert lättare!

Anmäl
2007-06-13 01:01 #8 av: elenor

Det här är en ros som jag uppmärksammat först i år, och som jag gärna vill ha i framtiden.

Undrar om den är skuggtålig? i så fall har jag ett bra ställe till den när vi kalkat färdigt husen.

Anmäl
2007-06-13 01:28 #9 av: Christina

Jo den ska vara hyfsat skuggtålig.  Helskugga tror jag dock inte fungerar.

Anmäl
2007-06-13 10:03 #10 av: Bjornen

Aicha hör tyvärr till de rosor som gav upp i vinter (eller troligen senhösten men upptäcktes inte förrän nu på våren).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.