Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Rosa Mulliganii

2006-08-06 03:47 #0 av: Christina

Denna snabbväxande klätterros rekommenderas som trädklättrare eller att krypa på murar eller stenar.

 

Rosa x mulliganii - den rena arten - är en starkväxande klätterros som ofta uppges vara härdig till zon I eller II. Förväxlas ibland med Rosa longicuspis som är mindre härdig. Får kritvita, enkla blommor i stora klasar och är doftande. Uppkallad efter Edward Mulligan, intendent på Royal Horticultural Society trädgårdar i Wisley, England.


Jag hade sett den hos en granne här i zon 3 och vågade mig därför på den. Han har haft den i några år och fått ett gammalt äppelträd helt övertäckt av rosen. En helt fantastisk syn när den blommar från mitten av juli och tre-fyra veckor framåt. 

Plantan fick hos mig en rätt besvärlig placering vid stubben av en gran. Avsikten är att få den att klättra i en vildapel strax intill. Jag lyckades få till ett hål mellan två stora granrötter och fyllde det med välgödslad planteringsjord. Efter planteringen i augusti förra året sköt snabbt iväg en gren på över sex meter upp i vildapeln. Jag täckte roten med litet ris och löv inför vintern och räknade med att den långa grenen skulle frysa bort inför nästa vår.

Endast en halvmeter av detta långskott frös bort och under den innevarande sommaren har den vuxit mycket starkt. Nästan en lite skrämmande växtkraft. Blomningen började nedtill på foten men satte sedan igång uppe i de nu fint förgrenade skotten uppe i trädet.

Titta noga på bilden så ser du blomklasar högt uppe i trädet. Rosen rekommenderas om du har gott om plats. Den kan också användas som krypande marktäckare på stenar och murar.

Vid foten står en Flammentanz som planterades samtidigt.

Uppföljning 2007:

Grenarna är nu upp mot tio meter långa och når förbi vildapeln till en angränsande hasselsnår.

Relaterade länkar

 

Mer om Mulliganii

Datum för publicering

  • 2006-08-06
Anmäl
2006-08-08 00:09 #1 av: sislak

Jag har en (flera faktiskt) ros som jag frösådde frö några år sedan. Japanskt klätterros. Den växer också väldigt kraftigt. Två plantor har jag planterat vid ett körsbärsträd och den har väx över den. Min pergola är också klädd med den rosen.

Anmäl
2006-08-08 01:09 #2 av: Christina

HELT UNDERBART - ser fram emot att min kommer att se ut så där.

Anmäl
2007-07-30 01:51 #3 av: Christina

Oj så den växer - lade in en uppföljningsbild i artikeln.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.