Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Nevada

2006-07-02 03:05 #0 av: Christina

Moyesii – mandarinrosor – räknas till de moderna buskrosorna. Tidiga och enormt rikblommande. Remonterar med en andra blomning på sensommaren, men den blir inte lika riklig som den första.

Nevada är vit och föddes 1927 i Spanien och är namngiven efter bergskedjan Sierra Nevada. Förädlare var Pedro Dot, som också har tagit fram många miniatyrrosor. Nevada är den mest kända och den man förknippar hans namn med.

Marguerite Hilling föddes i England 1959 av Thomas Hilling och han gav henne namn efter en av sina döttrar, men rosen kallas ofta också rätt och slätt Pink Nevada.

Tyvärr ligger mina två moyesii platt ner på marken ännu andra sommaren. Hoppas att de börjar kravla sig upp på benen någon gång. Ser lite konstiga ut, där de trycker mot marken. Vill att de ska upp och visa sina vackra stora blommor. Så jag kan se dem på håll och inte behöva luta mig over dem. Buskarna lär kunna bli  2.5x2.0 som fullvuxna. Blommorna påstås ha en frisk myskdoft, men jag märker knappt någon doft alls.  Härdiga till zon 6. Ser mycket friska ut i år, men fick förra året svartfläcksjuka. Nåja, sommaren har just börjat, så de hinner få den i år också.

 

Relaterade länkar

 

Mina rosor A-Z

Datum för publicering

  • 2006-07-02
Anmäl
2006-07-03 00:34 #1 av: Ulla

Jag fick för några år sedan en Nevada som kom ingenstans ifrån och började växa på en helt tokig plats. Den blev stor och präktig, men jag var tvärr tvungen att flytta den till ett annat ställe i trädgården där den inte trivs alls lika bra. Jag kan för mitt liv inte förstå vad den kom ifrån. Att det är en Nevada är jag helt säker på, men jag har tyvärr ingen bild och kameran kan jag inte hitta.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2006-07-03 00:48 #2 av: Christina

Vit Nevada? Har du flyttat den nyligen, så kanske den tjurar något år, innan den kommer tillbaka.

Fick du din att lyfta från marken? Var hemma hos vänner igår som har rosor som alla är sådär 10 år äldre än mina. Och deras Nevador såväl den Rosa (Marguerite Hilling) som den vita var mer som Aicha i formen. Mina består av massor med små grenar som står rakt upp någon decimeter från marken och intrycket blir en blommande matta. Nåja - vacker matta är det, men jag vill ha upp den. Antar att jag bara får ge mig till tåls.

Anmäl
2006-07-03 14:31 #3 av: AnnicaB

Planterade min i mitten av juni. Den lilla galningn började blomma nu. I morse var det 3 utslagna blommor - plantan är en tvärhand hög - högts. Så blomvilligheten är det inget fel på. Det är många som klagar på att deras Nevada inte alls vill bli så stor som den borde. Jag hoppas på att min växer på bra. Blommorna är ljuvliga.

Anmäl
2006-07-03 15:03 #4 av: Christina

Härligt - det lovar gott! Mina var inte så pigga i starten.

Anmäl
2006-07-03 21:26 #5 av: Ulla
Min blev alldeles för stor där den stod. Nu vill den sig inte riktigt på den nya platsen. Jag tror det var förrförra sommaren som jag flyttade på den.

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl
2006-07-03 21:41 #6 av: Christina

#5 Ibland är de litet griniga. Kanske lär den sig att trivas på nya platsen, när en vinter till passerat. Kan du inte skämma bort den med en extra omgång gödsel eller nåt?

Anmäl