Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete allmänt

Rabatt i norrläge

2006-08-23 14:05 #0 av: Humlan

Det är inte alls något som är omöjligt. Faktum är att det finns långt mycket fler växter att välja på än man anar!

 

Men jag var bra tveksam själv när vi skulle göra om vår rabatt längs med husväggen som är i just norrläge. Nu stod där fyra trista Rhododendron som inte såg mycket ut för världen, jag kliade mig bra länge i huvudet innan jag länsade biblioteket på alla tänkbara trädgårdsböcker och sökte på Internet med block och penna i högsta hugg. Jag fann så många fler växter än vad jag vågat hoppas på! Just när man ska anlägga en rabatt intill en husvägg så är det svåra att det ofta, som det ska vara, är torrt just intill huset. Det löste jag genom att helt sonika bredda rabatten ordentligt och plantera mina växter dryga 60 centimeter från väggen, just för att regnvattnet skulle nå plantorna. Vi grävde om allt och blandande ut det med ny fräsch jord.

 

Grävning på gång!
Grävning på gång!

 

Vad satte jag då för plantor längs med mitt hus? Jag valde att börja med stommen; buskarna och en klätterväxt. Vi ville gärna ha något som var vintergrönt eftersom huset är från mitten på 60-talet och då hade man ju lite av pippi på vintergrönt, vi tänkte förstås vara lite mera lagom. Valet föll på Klottuja (3 st.) och Lagerhägg (2 st.). Tujan och häggen blir ungefär lika höga och breda, runt metern. För att bryta allt det gröna och få in lite höjd tog jag dessutom en Korallkornell. Den är vacker med sina ljust brokiga blad och lite röda stam, den växer fort och blir rätt hög, dryga två meter.

 

Korallkornell
Korallkornell

Jag satte allt med jämna mellanrum längs med huset. Som klätterväxt valde jag Klätterhortensia, den växer visserligen relativt långsamt men jag tror den är väl värd väntan. Längst ut i min rabatt mot garageinfarten till satte jag en Doftschersmin, som blommar juni-juli, just för att få mötas av väldoft när man kommer hem från jobb. Den blir rätt stor, 2-3 meter, men det får den så gärna bli för min del.

Doftschersmin

Doftschersmin

Och så här blev det, sett från vänster i bild; doftschersmin, klottuja, lagerhägg, klottuja, korallkornell, klottuja och lagerhägg igen. Utanför bilden efter det sista fönstret finns klätterhortensian. Mellan buskarna satte jag lite perenner som redan stod i rabatten, funkia, lungört och fänrikshjärta.  

 

Så här blev det, svårt att ta ett riktigt bra kort dock.
Så här blev det, svårt att ta ett riktigt bra kort dock.

Efterhand kommer jag att komplettera med marktäckare och då hade jag tänkt mig skugg-gröna (är vintergrön), hasselört och daggkåpa (lyser uppp med sina limegröna blad), bland annat. Jag hade även tänkt sätta lite perenner så som julrosor , olika sorters vivor, hjärtbergenia och flocknäva. Det finns några grässorter som är skuggtåliga bland annat Japansk starr och Storfryle. Dom ihop med Tremastarblomma som också har ett gräsaktigt utseende kan ju bli fint. En för många klassisk skuggväxt är ju Funkian. Och varför inte? Den finns i så många varierade utseenden och storlekar att det är bara är att välja och vraka.

 

Hosta - Paradise Joyce, bara en av alla varianter.
Hosta - Paradise Joyce, bara en av alla varianter.

En växt som många har kär är ju klematis, och i just norrvända, skuggiga lägen bör man satsa på alpklematis.

Det finns som sagt mycket att välja mellan när det gäller perenner och buskar, en hel del sommarblommor klarar också norrläge. Läste någonstans att så länge man har bar himmel över plantorna så kan man sätta det mesta och det överlever. Om det stämmer vet jag inte men jag tror man många gånger tänker att; "-Det är ju åt norr och är såå skuggigt! Där går det inte att ha någonting!" Så tänkte i alla fall jag och så står man där med en plats i trädgården som man inte alls tycker om och som ser jättetrist ut. Det finns växter som kan växa inne i djup skugga, till exempel klätterbenved så varför då ha den där trista hörnan? Man får tänka till lite men trist behöver den absolut inte vara!

Av: Humlan

Datum för publicering

  •  2006-08-23
Anmäl
2006-08-23 18:28 #1 av: Christina

'Så länge man har himmel över plantorna' - intressant om det stämmer. Det är alltså den skugga som orsakas av andra växter, eller framför allt av väggar och tak, som ger växterna sämre förutsättningar.

I vilket fall ÄR det vackert med de brokiga bladen på kornell och funkior som riktigt lyser upp i mörka hörn. Tack för intressanta förslag och jag hoppas vi får följa utvecklingen i rabatten även nästa år.

Anmäl
2006-08-23 22:14 #2 av: Diana61

Jag älskar brokbladiga växter. Tycker dom lyrser upp mer .

Anmäl
2006-08-24 00:41 #3 av: Christina

Korallkornell vill jag gärna ha.

Anmäl
2006-08-24 16:45 #4 av: Humlan

Ja, korallkornellen är vacker. Den kan nog växa på ordentligt så man får kanske passa den lite med sekatören med åren men sen å andra så är det kul när det växer på med. Plus att jag tycker själv oxå den är vacker, just den röda stammen mot de brokiga bladen är vackert tycker jag.. När den sen på hösten tappar sina blad står den röda stammen kvar, läckert mot vårt gråa trista husfasad.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.