Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Parker och plantskolor

Norrvikens trädgårdar

2006-08-22 18:36 #0 av: Pia

Norrvikens Trädgårdar - som i hård konkurrens med fler andra trädgårdar korades till Sveriges vackraste park 2006 - anlades av Rudolf Albelin i början av 1900-talet. Ja anläggningen firar faktiskt 100-års jubileum i år för att vara exakt!

Så blev det äntligen tillfälle att besöka det omtalade Norrvikens Trädgårdar, utanför Båstad i norra Skåne. Trädgårdsanläggningen - som i hård konkurrens med fler andra trädgårdar korades till Sveriges vackraste park 2006 - anlades av Rudolf Albelin i början av 1900-talet. Ja Norrvikens Trädgårdar firar faktiskt 100-års jubileum i år för att vara exakt!

 

en installation som nästan trotsar tyngdlagen
en installation som nästan trotsar tyngdlagen

 

Trädgårdens grundare, Rudolf Abelin, föddes i Stockholm 1864, som ende sonen i en officersfamilj. Familjen flyttade, när Rudolf var liten, till Östergötland och han fick tidigt prova på odling och trädgårdsskötsel. Familjen tyckte dock inte att trädgårdsmästare var ett lämpligt yrke för den unge Rudolf. Men då en obotlig ögonsjukdom hindrade Abelin från att fortsätta med sina juridikstudier fick han chansen att ta sin trädgårdsmästarexamen, vilket han gjorde i Köpenhamn 1888.

 

Paradhuset
Paradhuset

 

Den första trädgårdsanläggningen vid namn Norrviken kom att uppföras i Björnsnäs, Östergötland. Norrviken är namnet på en del av Bråviken, norr om Björnsnäs. Abelin tvingades dock överge anläggningen när Nyköpingsbanan anlades rakt igenom trädgården. Han fick då rådet av goda vänner att söka sig till Båstad, där han 1906 fann platsen för sitt nya Norrviken.

 

färgsprakande växter
färgsprakande växter till försäljning

 

Abelin företog många resor runtom i Europa och han fick mycket inspiration av den italienska renässansen och barocken när han skulle planlägga sin trädgård. Hans främsta ambition var dock att trädgården skulle smälta in naturligt i landskapet. Trädgården är uppbyggd efter en huvudaxel som leder fram till Villa Abelin - som började byggas 1910 - och fortsätter fram till en vacker Spegeldamm som skall ge en illusion av att flyta ihop med havet i bakgrunden.

 

villa abelin
villa abelin

 

Från denna huvudaxel utgår sedan de olika stilträdgårdarna; Äppelträdgården, Körsbärsträdgården, Barockträdgården, Den medeltida gården (idag Vinterträdgård med restaurang), Vattenträdgården, Den romantiska trädgården, Renässansträdgården, Nordtyska planteringen, Österländska terrassen och Japanska trädgården.

 

På anläggningen finns även bl a Gröna rummet - som anlades av en av Abelins elever 1961 - Kungens ravin - med rhododendronplantor skänkta till Norrviken 1972 - rester av en hasselnötsodling, friluftsscen, Hantverkshuset och inte minst Villa Abelin. Huset ritades av Abelin själv och är byggt i den lokala kalkstenssorten Båstadsten. Villan var bostad till familjen Albelin - Rudolf Abelin gifte sig 1909 och fick tre barn - men dess viktigaste funktion var att utgöra en harmoniserande bakgrund till de olika trädgårdarna.

 

Trots att Abelin även var familjefar avtog inte hans i det närmaste alltuppslukande intresse av trädgård och fruktodling och hans dröm var att Norrvikens Trädgårdar skulle bli ekonomiskt vinstgivande. Han satsade mycket på fruktodlingar och det planterades runt 5000 äpple-, päron-, plommon- och körsbärsträd samt runt 10 000 hasselnötsbuskar på Norrviken. Tyvärr slog fruktskördarna tidigt fel och det var även svårt att konkurrera med importerad frukt.

1923 bildades en stödförening för Norrvikens Trädgårdar och anläggningen hade goda år fram till andra världskrigets början. Sedan kom hårda vintrar som ledde till förfrusna fruktträd och hasselnötsbuskar. Abelin tvingades sälja Norrviken 1942. Han flyttade till en grannfastighet och verkade som konsult på Norrviken fram till sin död 1961.

 

Fontän i zink och koppar som 2004 tillägnades Norrvikens Trädgårdar.
Fontän i zink och koppar som 2004 tillägnades Norrvikens Trädgårdar.

 

2004 övertog den danske blomsterkonstnären Tage Andersen ansvaret för anläggningen. Hans vision för Norrvikens Trädgårdar är att värna om det historiska - om anläggningens själva grundidé - i kombination med en vidareutveckling av trädgårdarna och ett nyskapande. Trädgårdarna skall vara en ram för flera noggrant utvalda aktiviteter. Allt för att mötet med Norrvikens Trädgårdar skall vara en helhetsupplevelse.

Norrvikens 100-års jubileum firades under sommaren med bl a balettföreställningar och en hyllningskonsert till Birgit Nilsons minne. Jubileumsfirandet pågick fram till den 13 augusti, tyvärr hann jag inte dit förrän efter detta datum. Men det har sina fördelar att få ströva runt på en så pass välbesökt anläggning "off-season" en småregnig dag. Förutom att det onekligen är skönt att slippas trängas med en stor mängd andra besökare - vilket ger en mer personlig och harmonisk upplevelse i sig - så skapar regnet en friskhet och en fräsch frodighet till sensommarens grönska och blommande rabatter.

 

Tage Andersensk blomsterkorg
Tage Andersensk blomsterkorg

 

Jag känner mig harmonisk och går ner i varv när jag vandrar runt där. Det märks att Tage Andersen förvaltar trädgårdarna, jag får en lätt magisk känsla tack vare hans förmåga att sätta sin personliga prägel på anläggningen. Jo, nog är det lite som en blandning av Peter Greenaway-filmer och Sally Potters "Orlando" även på Norrvikens Trädgårdar, betagande med en extra krydda excentricitet... Jag vill absolut åka tillbaka och njuta än mer ett annat år, gärna av någon specialutställning/arrangemang.

 

Hantverkshuset med växtbutik
Hantverkshuset med växtbutik

 

I lilla, söta Hantverkshuset finns växtbutik där man kan handla lite annorlunda växter och ett fåtal utvalda trädgårdstillbehör. Själv gjorde jag ett riktigt dagsfynd på en underskön djupröd dahlia, som jag nu hoppas skall övervintra i mitt förråd.

 

Vinterträdgårdens restaurang
Vinterträdgårdens restaurang

 

Restaurangen i Villa Abelins Vinterträdgård är vacker att se på, dock är det dyrt och det saknas vegetarisk mätalternativ, lättare rätter och kaffebröd. Det lilla kaféet bredvid parkeringen har inte heller mycket att erbjuda. Så varför inte ta en tur till Solbackens Wåffelbruk som ligger någon kilometer från Norrviken på Italienska vägen istället - man fortsätter bara rakt fram när man åkt genom Båstad istället för att svänga höger ner till Norrviken, sedan skyltat upp till vänster.

 

Solbackens wåffelbruk
Solbackens wåffelbruk

 

Där kan man i liten charmig rödmålade stuga med vita knutar avnjuta en våffla med sylt och grädde för 40 kr medan man blickar ut över Laholmsbukten. Bäst är det förstås om man kan sitta ute på den fantastiska terrasserade höjden med en fullständigt svindlande utsikt över bukten och naturen. Ja, i mitt tycke en alldeles lagom avslutning på en skön dag i nordvästra Skåne.


Mer information om Norrvikens Trädgårdar finner du här

http://www.norrvikenstradgardar.net/index.html

Mer information om Tage Andersen finner du här

http://www.tage-andersen.com/

 

Av: Pia

Datum för publicering

  • 2006-08-22
Anmäl
2006-08-22 19:25 #1 av: Christina

Vilken intressant artikel! Och vilken tajming med tanke på utnämningen till Sveriges vackaste trädgård. Jag som varit på Norrviken själv ser plötsligt massa nya vinklar och lär mig om historien bakom. Att spegeldammen skulle ge en illusion av att flyta ihop med havet bakom hade jag t ex inte insett.

Anmäl
2006-08-22 20:05 #2 av: Pia

Tack!

Nej jag får erkänna att jag såg inte den illusionen heller, kanske har det växt upp en massa grönska som förtar den effekten...?

Anmäl
2006-08-22 20:19 #3 av: Humlan

Jag har egentligen rätt nära till Norrvikensträdgårdar men har ändå inte varit där sen jag gick på naturbruksgymnasiet och på den tiden blev jag inte alldeles till mig över blommor och andra arrangemang som jag blir idag... Det är ju några år sen man gick i gymnasiet .(även om jag inte känner mig en dag äldre än 19 förstås!!! Flört) så jag minns knappt hur där ser ut ens en gång. Men nu har jag en anledning att ta mig dit, där ser verkligen vackert ut!

Anmäl
2006-08-23 12:46 #4 av: Dama

Där var jag när jag växte upp min pappa är uppföd i Boarp som ligger där bredvid så vi gick ofta ner dit och tittade när vi var där på sommaren men nu var det länge sedanLedsen

Anmäl
2006-08-23 22:12 #5 av: Diana61

Vilken härlig artikel och vilka fina bilder!  Dit borde man åka någon dag.

Anmäl
2006-08-24 00:02 #6 av: Pia

Diana, tack:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.