Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Rugosor, rugosor, rugosor

2006-08-30 01:50 #0 av: Christina

Moderna buskrosor som blommar länge och är mycket tåliga och härdiga, några t o m zon 8. Lättodlade, vanligen stora, friska buskar som ofta ses i offentliga planteringar.

"Moderna buskrosor som blommar länge och är mycket tåliga och härdiga, några t o m zon 8. Lättodlade, vanligen stora, friska buskar som ofta ses i offentliga planteringar. De flesta är mycket taggiga och de växer på egna rötter, så de bildar med tiden stora, ogenomträngliga buskage."

De här raderna av Sylvia på Odla.nu gjorde mig lysten på rugosor. Nu väntar jag bara på att de ska bre ut sig. Rådjuren har lämnat åtminstone dessa ifred hos mig, men det kan bero på att det bjuds det som är godare i närheten.

De trivs i vilken jord som helst och blir inte heller så angripna av bladlöss eller mjöldagg. Tar dock rätt mycket plats, eftersom de brer ut sig med rikliga rotskott.

På min stora naturtomt utan stängsel mot rådjur och med mycket sly och ogräs att kämpa mot passar rugosorna och deras hybrider. Så det har blivit rätt många:

Agnes ljusgul, zon 6. Lär kunna få ett svagt andra flor, men har varit engångsblommande hos mig hittills. Har 2 st.

 

Blanc Double de Coubert, zon 7. Vid regn blir blommorna tyvärr som disktrasor. Har 3 st.

 

 Fru Dagmar Hastrup, I-VI, rosa enkel, liten buske - blommar nästan hela sommaren. Har 4 st.

 

 

Gelbe Dagmar Hastrup gul fylld. Zon I-V. Sensommarblomningen är större än den tidiga hos mig. Tre ex sitter tillsammans.

 

 

Hansa, rugosaros rödlila I-VIII. Den vanligaste av alla. Men det finns goda skäl till det. 3 st.

 

Henry Hudson, kanadensisk rugosahybrid, Zon 1-V. Engångsblommande, men håller på länge. 2 st.

 

 Louis Bugnet vit, doftande, kanadensisk rugosahybrid I-VI. Knopparna är röda. Rekommenderas varmt, liksom de andra kanadensiska rugosahybriderna. 5 st.

 

Martin Frobisher ljust korallrosa kanadensisk rugosahybrid I-V. Mycket fin. 3 st.

 

Mrs. Anthony Waterer, nyplanterad, röd, zon I-V. Mycket stora mörkt rosa blommor. Ett ex. Nu -den 26 juni 07 - ett år senare ser hon som ut som på bilden nedan. Bra tillväxt. Att färgen ser annorlunda ut än på bilden ovan beror dels på min nya kamera dels på ljusförhållandena. Den nyare bilden fångar bättre rosens rätta färg.

 

 

Ritausma ljust rosa I-IV(V) Blommar i två omgångar. Andra gången rikligare än den första. Enorma taggar. 2 st.

Taggarna på Ritausma. Borde väl avskräcka rådjur?

 

Roseraie de l'Hay zon I-VI - stora doftande mörkrosa blommor. Klämdes nästan ihjäl av Rosenskäror hos mig denna sommar som är den första och bara blommat på försommaren. Ska ge den mer plats nästa år, eftersom blomman är fin. Ett ex.

 

Schneezwerg, rugosaros vit I-VI. Mycket lik Henry Hudson ovan, men henry har rödaktiga knoppar. 3 st.

 

Thérèse Bugnet mörkrosa kanadensisk rugosahybrid. Blommar mycket och länge i omgångar från tidig till sen sommar. I-VI En av mina absoluta favoriter. 5 st.

 

Vresrosen - den vanliga. Jag har en röd och en vit. Den vita blir precis som Blanc Double de Courbet slaskig i regn.

 

Sammanlagt har jag alltså 40 st fördelade på 14 sorter. Jag har redan efter två år en hel del rotskott som kan grävas upp och planteras på andra ställen i trädgården, där de passar in.Har ännu aldrig tagit tillvara rotskott, så det ska bli intressant på senhösten och/eller i vår att se hur jag lyckas.

Gillar du också rugosor?

Relaterade länkar

 

Fler bilder på mina rugosor

Datum för publicering

  • 2006-08-29
Anmäl
2006-08-30 02:21 #1 av: AnnicaB

Ja det kan du skriva upp! Att jag gillar rugosor alltså :) Jag är tokig i rugosor....

Årets största projekt var att anlägga en rugosahäck. Jag har 30 rugosor på 19 meter häck. Det är; Hansa (20 st), Agnes, Ritausma och Blanc Double de Coubert. Skall bli väldigt spännande att se hur det ser ut nästa säsong. Flera av plantorna har blommat i ankelhöjd redan :)

Har även Martin Frobisher, Louise Bugnet, Terese Bugnet, Henry Hudson och väntar ivrigt på ett rotskott av Wasaminga (stavningen är säkert tokig så här mitt i natten :)

Det är nog den rosgruppen som ligger mig varmast om hjärtat. Lättodlade, DOFTANDE, de flesta är extremt blomvilliga och blommar om (med få undantag). Vackra och friska. Vad mer kan man önska?

Anmäl
2006-08-30 09:55 #2 av: Christina

De passar så bra hos mig. Det var rugosor som jag började med. Tyvärr satte jag dem på platser nära huset, där jag senare började öka på med mindre rosbuskar och perenner. Visst hade jag hört det men inte trott på att rugosorna gav så många rotskott och växte så villigt. Men det är bara roligt. Nu kan jag flytta ut en del till den öppna nya äng som bildats där vi dikat ut tomten och tagit bort sly. Se till vänster på bilden.

Undrar om rugosorna klarar lite stående väta på våren? 

Anmäl
2006-08-30 10:32 #3 av: Humlan

Therese Bugnet har jag, men den har inte blommat något vidare. Satte den i år och hade ingen rosjord så den åkte ner i rabatten med lite benmjöl om fötterna men den har inte gett några blommor sen dom de hade när jag planterade den. Men den kommer kanske bättre nästa år? Hansa, det måste vara den som växer en bit ifrån tågstationen, vilken underbar doft den har och vilka blommor sen! Den står som ett givet val i min trädgård. Kanske jag skulle kunna ha en häck med rugosa som rumsindelning i min trädgård?  

Anmäl
2006-08-30 12:31 #4 av: AnnicaB

Humlan: Jag är inte alls så begeistrad i min Therese Bugnet som alla andra verkar vara. Min har inte alls blommat så där överdådigt ännu. Planterades försommaren förra året. Nu på sensommaren verkar den komma igång lite mer.... men den är inte lika blomvillig som mina andra rugosor. Sedan kan det ju beror på det exemplar just jag köpt, min jord, mina ljusförhållanden osv. Men de andra i samma rabatt blommar bättre...

Klart du kan ha en rugosahäck som rumsavdelare i trädgården. Hansa har en så ljuvlig doft! Bifogar en bild på mig förra helgen när jag rensar lite i min nyplanterade rugusahäck :)

Anmäl
2006-08-30 16:50 #5 av: Humlan

Vad trist att hör om Therese Bugnet! Vi får hoppas att hon ändå tar sig bättre nästa år...

Jo, en häck med rugosa hade varit nåt. Vår trädgård är i mitt tycke alldeles för öppen och en häck med favoritväxten nummer ett hade ju varit underbart! Ritausma är ju underbar! Martin Frobisher oxå! Och Hansa så klart... *ler drömmande* Någon särskild du skulle rekomendera? Den häcken jag hade tänkt ha skulle inte vara mer än fem, sex meter lång. Hur många plantor bör man ha då? Man får räkna med dryga metern per buske kanske?

Anmäl
2006-08-30 17:37 #6 av: AnnicaB

När du beräknar häck av rosor måste du kolla hur bred busken beräknas bli. Kolla på t ex Flora Linnéas sida. Sedan tar du HALVA avståndet mot vad den blir bred för att få tät häck.

Ritausma kan bli 2,5 meter bred, alltså 1,75 meter mellan de plantorna. En Hansa brukar bli 1,5 så 75 cm är bra mellanrum där. Du räknar avståndet 75 cm från mitten från varje planta - inte kant i kant. Jag får nog komplettera lite nästa år - jag har ju utgått från mitten av plantan och på vissa har ju inte alla grenar varit livskraftiga - lite glest på sina ställen då. Men jag har en tendens att alltid plantera lite för tätt - så vi får se till nästa försommar :)

Jag satte 20 Hansa, uppblandat med 2 Ritausma (de är ju så jättestora), 4 Agnes, 4 Blanc Double de Courbet.

Det är ju en smaksak om man vill ha genomgående samma ros eller olika rosor. Jag satsade på lika höjd och växtsätt med med några plantor i avvikande färg.

Vad som är bra med Hansa är att man kan köpa dem som barrotad häckplanta vår och höst på många ställen. Det betyder ca 30:- per planta i stället för dryga hundralappen för en normal krukad planta. Du får sätta dem något tätare. Ca 50 cm emellan om du använder de små plantorna.

Jag köpte mina Hans på Rångedala Plantskola för 29:- styck i 10-pack. "Färgklickarna" beställde jag från Rosenposten.

Anmäl
2006-08-30 18:43 #7 av: Humlan

Tack snälla du för råden! Dom ska jag lägga på minnet! Jag tänkte köpa barrotade, det är ju billigare när man ska ha lite fler plantor. Nu ska jag kolla vilka som säljer barrotade plantor här nere runt Helsingborgs trakten. Borde kanske göra premiär på Rosenposten? Jag har medvetet hållt mig ifrån den sidan, se bara hur det går för Christina när hon går in där!! Flört Dessutom känner jag mig själv så pass väl att jag vet att "musfingret" har en tendens att slinta på knappen när man är på sådana "farliga" sidor!! Lite glest får man räkna med att det är de första åren, men det gör inget, jag kan alltid fylla upp med sommarblommor så länge. Jag får ju alltid en massa fler sommarblommor än vad jag tror när jag sår på vårvintern!!

Tack än en gång för tipsen! Här ska planeras och övertalas (maken delar inte riktigt min rosmani.. *ler*)!

Anmäl
2006-08-30 18:59 #8 av: AnnicaB

Helsingborg! Människa - du bor ju i Ros-Mekka! Du har ju både Flora Linnéa i entrén till Fredriksdalsparken och Cedergrens i Råå. Det är ställen där vi andra som bor norröver får beställa per postorder ifrån!

Lyckliga du!

Anmäl
2006-08-30 20:47 #9 av: Humlan

Flora Linnea har jag handlat en hel del plantor, bara fina plantor av dom. Säljer dom på bar rot? Jag har bara handlat krukat. Cedergrens har jag inte provat ännu men det borde jag kanske nu? Skulle ändå vilja ha en klematis och dom ska ju vara lite av experter på det. Åh, vad bra, då har jag en utflykt att göra i helgen, så trevligt!!

Anmäl
2006-08-30 21:27 #10 av: AnnicaB

Bägge ställena säljer barrotat. Men jag vet att Flora Linnéa har sitt kyllager på andra sidan Helsingborg. Du får alltså snacka med dem så de har hämtat det du vill ha.

Cedergrens har också barrotat.

Som bonus kan du alltså köpa fina krukade exemplar! Lyxigt värre!

Anmäl
2006-08-31 21:16 #11 av: Christina

Jo min dröm är att göra en sväng till dessa plantskolor och med egna ögon se vad de har. Sitter med deras kataloger för jämnan och läser. Flora Linneas katalog är förresten nästan en ren kopia av den brittiska David Austin-katalogen. Den brittiska får man gratis, Flora vill ha en hundralapp för sin. Och det kan det vara värt om man vill ha koll på vad som passar i de svenska zonerna.

Anmäl
2006-09-02 22:02 #12 av: AnnicaB

Och jag var på bägge ställen i torsdags. Jag var som ett barn i godisbutik! Jag har iofs tidigare varit på Flora Linnéa, men då med make, då får man ju inte glo lika noggrannt som man vill :)

Nu var jag solokvitst på bägge ställen. Köpte lite kanadensiskt, det enda i rugosaväg :) Morden Blush och Morden Snowbeauty. För övrigt blev det Leverkusen (min förra tog sig aldrig), Mary Rose och Queen of the Musks.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.