Annons:
Etikettergräsmattorgrovplaneringgödsling
Läst 10707 ggr
Christina
2006-04-18 00:52

Gräsmatta

Nu har snön försvunnit från vår gräsmatta i Stockholms-trakten. Sorkarna har levt loppan och grävt gångar härs och tvärs. Vissa fläckar ser ut som mögel och den friskaste grönskan står maskrosbladen för.

Suck - bara att sätta igång. Vi brukar sprida ut sandblandad jord över de fläckar som är värst åtgångna, så nya frön och vattna flitigt. Någon genväg finns inte.

Hittade en riktigt bra artikel på Odla.nu - Den perfekta gräsmattan .

Maskrosorna gräver jag upp för hand. Alla hundratusen! Ska jag vara ärlig så är gräsmattan min mans skötebarn, så han gör det mesta jobbet. För mycket jobb är det varje år. Vår gräsmatta är drygt 1500 kvm och den växer sig utåt allteftersom vi erövrar slyskogen omkring oss.

Här syns en bit av vår gräsmatta på sensommaren 2005. Då var den som finast om man bortser från jättetallen som ligger på tvärs över den. Men det var trädfällningen som skulle dokumenteras då.

Maken älskar dessutom att köra runt med sin stora motorgräsklippare minst två ggr per vecka under växtsäsongen och där ligger vi i ständig fejd, eftersom jag tjatar mig till att gräva en rabatt här och där som sedan står i vägen för hans rally.

Min mor och jag under körsbärsträden på gräsmattan. Bilden är från förra våren. Så långt har våren inte hunnit ännu tyvärr. Min mor och jag under körsbärsträden på gräsmattan. Bilden är från förra våren. Så långt har våren inte hunnit ännu tyvärr.

Vad maken och jag är ense om är att plantera massor med vårlökar under alla träd. De syns på bilden om du kikar bakom oss. Jag lyfter på grästorven, placerar ut lökarna och lääger sedan tillbaka torven.

Och just nu 17 april ser det ljuvligt ut med krokus under alla nakna trädgrenar. Senare på sommaren blir det mörk skugga under trädkronorna och för dåligt ljus för blommor,  men då är det i alla fall dags att klippa ner vissna lökblad. Vi låter alltid gräsmattan gå ända fram till trädstammarna och har inte sett att det påverkar träden negativt.

Bilderna i artikeln från egen trädgård.

Relaterade länkar

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-04-17
Annons:
Christina
2007-03-29 20:30
#1

Jaha - så är det dags igen. Snön försvann tidigare det här året. Riktigt kul att kunna gå tillbaka och se vad jag skrev då.

I år ser faktiskt gräsmattan bättre ut än förra året. Så när som på den helt nyanlagda delen där vi försöker göra gräsmatta av gammal sumpmark. Självklart är den sumpmark fortfarande…. men nu vet jag att det torkar upp fram emot början av juni.

Lite sorkgångar här och var förstås. Men det hör ju till det också.

Upp till toppen
Annons: