Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Perenner och annueller

2006-04-18 01:55 #0 av: Christina

Förra året drev jag upp ett antal perenner och ettåriga blommor från frö. Mest för att täcka marken mellan alla mina 241 rosor. Som visserligen ska ha ogräsfritt omkring sig, men samtidigt behöver växter för att hålla undan ogräset och behålla fuktbalansen i jorden.

Vi skaffade ett växthus vilket gjort att jag optimerat mina frösådder betydligt. Istället för att det hela våren ser ut så här inne hos oss på landet, behöver jag bara ockupera rumsvärmen under groningstiden 2-3 veckor och sedan placera ut hela härligheten i växthuset. Gissa om familjen är tacksam!

Ettårig frösådd Lobelia är tacksam som underplantering till rosor. Här ovan med White Cover-rosen.

 

I kallväxthuset får plantorna stå från medio april till slutet av maj/början av juni. En kall vår som denna 2006 har jag varit tvungen ha frostvakt i form av ett elelement.

Förra året fick jag fram ett drygt 100-tal kraftiga plantor och av de som villigt fröat av sig och återkommer finns bl a Violkungsljus - se centrum av bilden. Bakom skymtar Borstnejlikor och de ljusblå längst fram har det trista namnet Leverbalsam.

Fingerborgsblommor hör ihop med rosor
I år har jag 371 små krukor på gång samt 16 större knölar (brudslöja och geranium) och räknar med att efter bortfall få minst 200 plantor. Bra utfall för liten slant. Jag tycker det svåraste är att inte plantera ut för tidigt, när den första värmeböljan i maj kommer. De små plantorna måste försiktigt avhärdas och tas ut i sina krukor för korta stunder utomhus, innan de är mogna för sin slutliga planteringsplats.
Problemet är att hinna med avhärdningen. Jag har mina plantor och min trädgård vid sommarstugan, där jag är från fredag kväll till söndag kväll och det blir inte riktigt tid för att avhärda på korrekt sätt. Tyvärr kommer jag nog även i år att gräva ner plantorna på sina platser efter bara någon enstaka dags avhärdning.
Växthuset formligen bågnar av växtkraft i slutet av maj och snart är det dags för utplantering.

I länkarna till vänster visar jag vad jag planterat i år och återkommer med rapport om hur det går.

Tillägg den 15 juni: Allt utplanterat. Återkommer med kommentarer och bilder på utfallet, när plantorna etablerat sig ordentligt.

Bilderna från egen trädgård.

Länkar till mina frösådder

Frösådder 2007

Övervintrade krukväxter 2007

Anmäl
2006-05-17 11:37 #1 av: Humlan

Du har inte heller brist på sysselsättning läser/ser jag! *ler* Vad skulle vi gjort av all vår tid om vi inte haft våra trädgårdar?

Bifogar bild på hur det ser ut i mitt växthus just nu. Ska så småningom köpa fler Vippo-hyllor och ett ordentligt planteringsbord och sätta på vänster sida men man kan ju inte handla allt på en gång. Tyvärr.... Tills vidare så samlar jag krukor på lite överblivna plantor, som jag inte har hjärta att slänga, på vänster sida. Lite blomsterfägring behövs ju där med! 

Anmäl
2006-05-17 22:23 #2 av: Christina

Va snyggt och propert du har.

Ja nog har vi fullt upp. Visst är det skönt så här kyliga dagar att pyssla inne i växthuset.

Önskar dock ibland att jag hade ett riktigt orangerie som påbyggnad till huset. Har du sett Norrskenets http://www.tradgard.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=1d2fae89-0ba6-42be-a503-b59d701d0fb1&Filename=006_04.JPG ?

Då kunde man samla alla övervintrande växter där.

Anmäl
2006-05-19 20:31 #3 av: Norrskenet

Ja, det är en fin plats att tillbringa sin tid i . Just nu ser pelargonhörnan ut så här, med em böommande lantana i förgrunden.

Anmäl
2006-05-19 20:32 #4 av: Norrskenet

Och igår så ramlade jag över det här fikonträdet på IKEA för 159 kronor. Nästa år hoppas jag på lite frukter!

Anmäl
2006-05-21 19:31 #5 av: Christina

# 4

När en liten dröm att bo året runt i sommarstugan och då vore det verkligen mysigt med en riktig vinterträdgård, som den du har.

Anmäl
2006-05-26 13:07 #6 av: Illan

O vad avis jag blir på er som har så mycket plats! Jag har odlat i kanske tjugo krukor som trängts på fönsterblecket i köksfönstret... Och avhärda? Nä så förstörde jag hela förra årets skörd av plantor som jag mödosamt dragit upp i tvättstugan (för varmt - jag veeeeet - men ända stället med lite bänkyta) med växtljus och allt. Ut på morgonen - in på kvällen. Ut på morgonen - glömde ta in. Lät dem stå kvar och glömde dem helt. Åkte iväg. Allt dog... I år slängde jag ut mina småttingar tidigare utan avhärdning och se - mina tomater växer, luktärterna likaså. Igår satte jag ut mina borstnejlikor och håller tummarna att de överlever. Och så var den en blomma till som jag inte ens kommer ihåg vad den heter och lappen har trillat bort (eller så har min tvååring bestämt sig för att den var ju rolig att leka med...)

#3 vilken underbar pelargonhörna! Och Christinas växthus är ju too die for! Men ska jag ta plats med ett växthus så får jag ta bort rabatter... och det vill jag ju inte...

Anmäl
2006-06-28 13:42 #7 av: Bruzapetra

Guuuud vad fint ni har det!!! Jag är avundsjuk till döds! Jag vill med ha, både orangerie och växthus helst:) Hur har ni tid, 30 timmars dygn?!

Anmäl
2007-04-20 13:22 #8 av: Christina

Är lite rädd för att dra på mig fler blommor som måste övervintras frostfritt. Har bara inte utrymme inomhus och det är helt omöjligt ha element på i kallväxthuset - ur kostnadssynpunkt lönar det sig absolut inte.

Anmäl
2007-04-23 12:34 #9 av: Ahnna

Ehum, jag har just nu 2 köksbord fulla med små krukor, och typ 10 fröpåsar kvar som inte ens har öppnats på grund av platsbrist. (Vaddå överambitiös?!) Så jag förstår problemet, verkligen! Räcka ut tungan

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.