Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Årets perenn 2007 utsedd

2006-11-08 20:53 #0 av: Christina

Jättetåtel är ett ståtligt, vajande prydnadsgräs med fantastiskt sirliga vippor. En skönhet med skulptural form som inbjuder till spännande planteringar. Som första gräs har jättetåteln nu valts till Årets Perenn 2007.

Jättetåtel är en utsökt solitär men också strålande i kombination med andra gräs och perenner. Här sorten 'Transparent'.

Foto: Jonas Bengtsson

I trädgården är jättetåteln, Molinia arundinacea, en mästare på att skapa händelser och liv. Den har till exempel en märkvärdig förmåga att skifta karaktär med ljus och väderlek. En dag kan den verka reslig, nästan robust. En annan är den genomskinlig som en slöja.

När vinden drar böjer sig stråna och följer med, så mjukt och graciöst som bara gräs kan. Bladen rasslar och vipporna skimrar i solskenet. Mest nyansrika blir de i motljus, eller där ljuset kommer in från sidan. Våta dagar hänger regndroppar som glimmande diamanter i blomställningarna.

Jättetåtelns bästa tid är från sensommar till jultid ungefär. Då står de höga stråna i praktfull kvastform ut från plantans bas. Högst upp sitter stora, sirliga vippor, en på varje strå. Vipporna är först gröna men övergår efterhand i gyllenbrunt. Plocka gärna in några vippor i vas. De är fina både som färska och torkade.

De långa, smala, överhängande bladen finns betydligt längre ner. Där bildar de redan på våren en friskt grön tuva. Under hösten färgas hela plantan, både blad och strån, lysande guldgul.

Jättetåteln är mycket härdig och trivs där det är soligt eller halvskuggigt. Jorden får gärna vara fuktig, men de flesta trädgårdsjordar går bra.

I trädgårdsbutikerna finns flera sorter av jättetåtel. Vippornas utseende och plantans höjd hör till det som skiftar beroende på vilken sort det handlar om. Med vippor blir plantorna mellan 1.5 och 2.5 m höga. Högst av dem alla, och mycket praktfull, är sorten 'Skyracer' som lätt når två och en halv meters höjd. 'Windspiel' blir också hög - över två meter - och får stora, fina vippor. 'Fontäne' blir bara runt en och en halv meter och har mjukt överhängande blomställningar. 'Karl Foerster' är ståtlig och växer mer upprätt. 'Transparent' har de allra skiraste vipporna av alla.

Kombinera med andra former

Den skira jättetåteln är som gjord för fantasifulla kompositioner. Och eftersom den inte har några märkvärdiga krav på växtplatsen finns det massor av tänkbara sällskapsväxter. Utgå från den plats du har och välj bland de växter som kan trivas där. När det gäller planteringar med jättetåtel, liksom med många andra prydnadsgräs, är det en bra idé att tänka form före färg. Gräset själv har ju inte så mycket färg, men däremot en stark form. Det är kontraster som bäst framhäver varandra, så välj i första hand växter med andra former än gräsets.

Till jättetåteln passar bland annat kuddformiga perenner som gulltörel, Euphorbia polychroma, jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, och rödbladig alunrot, Heuchera micrantha. En annan intressant form att leta efter är uppstickande spiror. Med det menar vi växter som gullstav, Ligularia stenocephala 'The Rocket', kransveronika, Veronicastrum virginicum, rödbladigt silverax, Cimicifuga ramosa 'Brunette', och sköldpaddsört, Chelone obliqua. Robust formade blad och blommor är också strålande i sällskap med jättetåtelns tunna strån och skira vippor. Det kan till exempel vara funkia, Hosta, rosenflockel, Eupatorium maculatum, röd solhatt, Echinacea purpurea, och septembersolros, Helianthus 'Lemon Queen'.

Att låta jättetåteln skjuta upp som en fontän ur en bädd av kuddformiga växter är alltid lyckat. I en vårblommande rabatt kan gräset få ta över föreställningen när de andra växterna falnar. Fem plantor av jättetåtel mitt i gräsmattan blir magnifikt. Eller kombinera ihop olika sorters prydnadsgräs. Runt om kan du plantera kuddformiga perenner.

Rena ytor som gräs, grus, vatten eller en klippt häck är perfekta bakgrunder för ett gräs som jättetåtel. Mot dem framträder gräsets sirlighet i all sin glans. Men prova också att sätta jättetåteln framför andra växter, även sådana som är lägre än tåteln själv. Växterna i bakgrunden syns ändå, fast genom en "gardin" av tåtelns sirliga strån och vippor.

Välj gärna bland robust formande växter till bakgrunden. De ger fina ytor för gräset att avteckna sig emot. Samtidigt kommer du att uppleva bakgrundsväxterna annorlunda när du ser dem med gräs i förgrunden. Längst fram kan en lägre perenn med vackert bladverk få breda ut sig.

I fuktighetshållande jord blir till exempel klippstånds, Ligularia dentata 'Desdemona', med rödtonat bladverk och mörkt orange blommor en strålande bakgrund till gräset. Kombinera gärna med den blåvioletta uppstickaren oktoberstormhatt, Aconitum carmichaelii, och kuddformad jättedaggkåpa, Alchemilla mollis.

Där jorden är mer väldränerad är robust formad röd solhatt, Echinacea purpurea, uppstickande stäppsalvia, Salvia nemorosa, och kuddformig rödbladig alunrot, Heuchera micrantha, ett utmärkt sällskap till jättetåtel.

 

Tidigare utnämnda till Årets Perenn av Perennagruppen är:

 • 1997: Stäppsalvia, Salvia nemorosa,
 • 1998: Röd solhatt, Echinacea purpurea 'Magnus'
 • 1999: Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis,
 • 2000: Kärleksört, Sedum 'Matrona'
 • 2001: Ulleternell, Anaphalis triplinervis
 • 2002: Blodnäva, Geranium sanguineum 'Max Frei'.
 • 2003: Rödbladig alunrot, Heuchera micrantha
 • 2004: Sköldpaddsört, Chelone obliqua
 • 2005: Stjärnflocka, Astrantia major
 • 2006 : Kransveronika, Veronicastrum virginicum

Relaterade länkar

Hela artikeln är en pressrelease från Perennagruppen som fritt får publiceras

Av: Christina

Datum för publicering

 • 2006-11-08
Anmäl
2006-11-08 21:15 #1 av: AnnaO

Känns lite ovanligt med ett gräs som årets perenn. Men det är ett jättefint gräs, och det ger ett bra tillfälle att slå ett slag för alla dessa fina prydnadsgräs. Det finns ju prydnadsgräs för alla lägen och de är såna härliga stämningsskapare både i rabatter och som solitärer.

Anmäl
2006-11-08 21:33 #2 av: Christina

Är det inte en trend just nu med prydnadsgräs? Tycker mig ha sett det på trädgårdsutställningar. Minns när jag var på Chelsea Flower Show i våras att det var mycket gräs och gröna blad i skiftande nyanser.

Själv har jag en stor naturtomt och där spar jag vissa grässorter just för att de är så vackra.

Anmäl
2006-11-08 22:31 #3 av: AnnaO

Jo, visst är det trendigt med gräs. Men jag tror att det är en trend som kommit för att stanna. Och visst är det många av våra inhemska gräs som är jättevackra. På naturtomter och kanske även i rabatten. Jag sparade en ovanligt stor och fin tuva av vanlig hundäxing i en rabatt. Den har varit jättefin hela sommaren, och stått och sett riktigt exklusiv ut.

Anmäl
2006-11-08 22:45 #4 av: Christina

Jag tycker även mitt vilda älggräs är vackert. Och vild törel får stå kvar på ett par ställen mellan rosorna. Minst lika fin som daggkåpa.

Anmäl
2006-11-09 23:29 #5 av: Humlan

Vill ha! Och jag vet precis var den hade gjort sig alldeles ypperligt! Måste lägga den på minnet till våren, men jag lär ju bli påmind om den eftersom den kommer att säljas på avrenda plantskola nu när den blivit årets perenn!

Anmäl
2006-11-10 13:42 #6 av: Diana61

VILL HA! JAg tror att det måste vara samma gräs som jag såg i Enköping vid Järnvägsstationens rondell. Ett hav av mycket skira och höga gräs som man kunde se igenom. Underbart vackert!

Anmäl