2006-07-28 01:51 #0 av: Christina

En fransk klätterros som ska vara skuggtålig och rådjurssäker. Låter helt otroligt men jag håller på och prövar.

 

Gerbe Rose är en Wichuraiana - en klätterros härdig till zon 3, som remonterar och som ska klara skuggiga lägen. Och enligt somliga dessutom vara rådjurssäker. Men det har jag svårt att tro på. Det där med påståenden om 'rådjurssäkra' växter måste man nog alltid ta med en nypa salt. Om det är ont om mat så tar rådjuren vad som finns.

Runt vårt hus och gräsmattan där vi vistas ligger jordlagret mycket tunt över ett berg. Här och där har underliggande berg mindre svackor, lämpliga för rabatter och rosgropar och jag har   sökt mig fram till dem genom att gå med spett i handen och stöta i jorden. Men där jag planterat den här rosen är gropen bara 30 cm djup. Sedan är det en slät berghäll under. Jag gjorde då gropen rätt bred och satte en kant runt. Tog några hinkar lera från en annan plats på tomten och fodrade gropen och fyllde sedan på med fyra 50-literssäckar rosjord.

 

Det har var i slutet av oktober förra året och rosen lever, men tillväxten har varit svag. Det blev fem blommor hittills denna första säsong. Jag tänker täcka busken med sönderbrutna kvistar och dynga när det frusit till i vinter. Tanken är att rosen ska klättra i oxeln vid vars fot den planterats. Får se hur det går. Det är roligt med experiment.

En annan känd Wichuraiana är New Dawn som med rätta är populär. Härdig ända upp till Zon 5 och en säker rekommendation till de flesta. Jag har en som glatt mig i flera år och som återkom med full kraft efter att en vinter nästan helt frusit bort.

Relaterade länkar

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-07-27