Annons:
Etikettlökväxter-knölväxter
Läst 19890 ggr
Christina
12/2/06, 11:53 PM

Upp Amaryllis!

Drottningholms slott har en amaryllisutställning som pågår 2-10 december och jag gjorde ett besök idag. Överdådigt med stora arrangemang i rött och vitt och rosa.

 Amaryllis växer vilt i såväl torra områden som regnskog i delar av Syd- och Centrlamaerika samt i Västindien. De första lökarna skeppades till Europa från Chile på 1840-talet och nu är de en varjemans julblomma, åtminstone här i Sverige.

Min favorit bland de 60-talet sorter som visades blev den dubbla Nymphen - vit med lite ränder och knubbig. Påminner lite om Apple Blossom som finns i alla butiker just nu. Men den här är mer fylld.

Den mörkt röda var en ny bekantskap för mig.

Razzmatazz - bilden ovan - såg roligt rufsig ut.

Det är mängden av blommor som gör utställningar så roliga att gå på! Hemma nöjer jag mig en eller två krukor.

Vitt är alltid min favorit. Här hade man genomgående planterat tre lökar i varje kruka för att få till det riktiga överdådet. Samt gjort arrangemang i vaser och det gav ett riktigt lyxigt intryck.

 

De spindelaktiga fick mycket uppmärksamhet.

Det är inga problem att få en amaryllislök i blom. De lökar som säljs är preparerade med kylbehandling hos odlarna för att de ska ge oss blommor efter några veckor. Vi köper dem vanligen någon vecka in i december och vill ha blommorna till jul. Den naturliga blomtiden är annars våren som för så många andra lökväxter.

Var försiktig med vattningen! En liten skvätt på jorden räcker, annars blir det bara höga stänglar eller t o m risk för att löken ruttnar.

Amaryllislöken ska efter blomningen planteras i jord och då har du chans att den kommer igen - år efter år. Men då blir det vårblomning, som är dess naturliga blomningstid.

I utställningen fanns tyvärr till mångas besvikelse inget tryckt informationsmaterial. Lite snålt med tanke på att entréavgiften var 70 kr per person. Och de flesta besökarna var trädgårdsintresserade och vetgiriga. Dessutom var skyltningen från parkeringsplats till själva utställningen obefintlig och många irrade omkring och frågade var utställningen fanns. Skärpning anbefalles till nästa evenemang.

Sista dagen kommer lökarna att säljas ut. Hoppas dock inte på reapriser!

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-12-02
Annons:
kickboard
12/3/06, 10:30 AM
#1

Å, så mycket fina bilder! Älskar amaryllis till julen.

Jag har drivit upp lökar de sanaste åren med gott resultat, men i år verkar en av lökarna trilskas. Den andra har skjutit fart och redan syns två stänglar med knoppar, medan den ena av lökarna stampar på stället och det syns bara ca två cm av stängeln och början till knoppstängel vid sidan om. Vad kan det bero på? Jag planterade båda lökarna samtidigt och i samma sorts jord med likadan behandling efteråt.

Scilla
12/3/06, 11:47 AM
#2

Amaryllislökar är helt oberäkneliga, det är bara så. Väme kan skynda på dem ibland.

Om man vill ha amaryllis som blommar ett visst tillfället vill jag slå ett slag för amaryllis på snitt! De står lika bra som krukamaryllis men är betydligt enklare att förutspå blomningen på…

Just nu har vi både dubbel nymph, brittney (den mörkt röda), temptation och showmaster (vita med röda strimmor), green magic (grön med vinröda strimmor) förutom de vanliga röda och vita i butiken så utbudet på snittamaryllis ökar varje år. Roligt tycker jag!

Om man vill kan man sticka en amaryllis i oasis i kruka och täcka oasisen med mossa. Någon grankvist eller kottar uppe på kan vara fint, det ser precis ut som om den växer i krukan!

Amaryllis på snitt håller bäst om man sticker upp en spetsad blompinne genom stjälken så att den får stöd. För att den inte ska krullas upp vid snittytan kan man antingen sätta gummiband eller en tejpbit. Precis som alla andra lökväxter vill den ha kallt vatten. Punktera stjälken nästan högst upp med en nål eller ståltråd så hör man hur det pyser ut luft. Annars bildas ett tryck då vattnet pressas upp i det ihåliga utrymmet.

Tilda-T
12/3/06, 12:06 PM
#3

Jag hör till dom som älskar amaryllis och jag har massor av lökar många har jag fått av kompisar som tycker att amaryllis är en engångsblomma!

Jag funderar på en sak som jag har råkat ut för 2 år i rad med mina lökar!

Under sommaren får dom stå ute och jag vattnar och göder dom varje vecka.När jag i slutet av aug. före frosten ska ta in mina lökar så visar det sig att nästan alla har knoppar, då nämns man inte ställa undan dom utan dom har fått blomma ut och sedan har jag ställt dom svalt. Jag vill inte ha blommorna så tidigt utan skulle helst vilja att dom blommar i dec.

Har någon nåt bra tips som jag kan prova så att jag kan få dom att blomma från dec eller senare.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Christina
12/3/06, 9:01 PM
#4

Scilla? Vet du om Tilda kan göra något för senarelägga blomningen? Jag har bara varit glad när de blommar om. Även om det var litet konstigt när en av mina som stod undanställd i växthuset fick för sig att blomma i juli.

Scilla
12/4/06, 9:20 PM
#5

De lökar vi köper i affären i december är preparerade att blomma just då, det är inte alls lökarnas naturliga blomningsperiod. Nästa säsong försöker de hittat tillbaka till sin naturliga blomningstid, det är därför det blir "fel". Inte mycket att göra något åt om man inte har möjlighet att själv manipulera dem.

Jag tycker de är vackra hela året och glädjer mig om de blommar om, så köper jag nya till jul så jag har blomning då också. Glad

Christina
12/5/06, 12:30 AM
#6

Tack - låter vettigt.

Annons:
Tilda-T
12/5/06, 9:27 PM
#7

Tack för ett bra svar! Nästa fråga blir vet du scilla hur man gör när man manipulerar dom? Är det någon form av kortdagsbehandling eller handlar det om temperaturer?

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Scilla
12/5/06, 11:26 PM
#8

Christina har skrivit om det i artikeln, de behandlas med temperaturer, kylbehandling.

Kratern
12/7/06, 4:47 PM
#9

Jag älskar också Amaryllis. Har ibland haft "tur" och fått mina att åter gå i blom till jul.

Jag skakar av jorden i juli/augusti och lägger dom svalt. (Jordkällare eller liknande går säkert bra.) Själv har jag dem i trappan ner till källaren. Tar fram dem c:a 2 mån före jul. Planterar och vattnar en gång.

Som sagt ibland fungerar det och ibland inte (troligtvis för varm höst då)

kickboard
12/7/06, 5:32 PM
#10

Nu har också min trilskande lök börjat röra på sig. Två knoppstänglar syns redan, så det ska nog gå vägen i alla fall :)

Christina
12/7/06, 7:05 PM
#11

Heja på - ja sedan går det undan. Bara knopparna kommit, så brukar det inte vara några som helst problem sedan.

Scilla
12/7/06, 10:42 PM
#12

Värme brukar vara bra om man vill skynda på.

kickboard
12/8/06, 7:46 AM
#13

Kyla är igen effektivt om man vill fördröja utvecklingen. Det har jag använt många gånger när lökarna visat tecken på att börja blomma för tidigt. In med dem i det kyliga gästrummet och så stannar tillväxten av för en stund.

Annons:
KerstinP
1/24/07, 12:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Ammaryllis är en favorit för mig också.

KerstinP
1/24/07, 12:42 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

vita är snyggast tycker jag

KerstinP
1/24/07, 12:45 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Christina
1/24/07, 2:32 PM
#17

Vilka mästerfotografer vi har här. Närbilden i #16 är magnifik.

 gillar också de vita bäst. varje år är det samma historia. Jag bestämmer att vi ska enbart vita amaryllis, vita hyacinter och vita julstjärnor. Sedan kommer maken med alla regnbågens färger som han hittat till extrapris eller för at han tycker det ska vara rött till jul. Nåja det kunde vara värre saker man kan bli oense om.

KerstinP
1/24/07, 3:10 PM
#18

Tack Christina. Jag brukar skära av dem ifrån löken och sätta dem i vas. Förra året hade jag en balkonglåda full med amaryllislökar, röda och vita. Skördade snittblommor säkert i en månads tid. Jag kan rekomendera att odla så. På sommaren får de stå ute i sin låda för att på hösten tas in i källaren och torka. Oktober-november planteras de igen med ny jord och vattnas med lite gödning. I december kommer de första blommorna.

Diana61
1/24/07, 8:37 PM
#19

Älskar den riktigt mörka och den vita med röd hals är helt underbar! tack för fina filder!

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

bjorsa
1/25/07, 12:48 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Fotade en vissen amaryllis pollenkorn och dom ser ut som saffransris men smakar säkert något annat

mvh/bjorsa

Annons:
Christina
1/25/07, 1:02 AM
#21

Bilden kunde ha varit en i min lilla frågelek: Gissa blomman! Där hade vi gått bet allihop.

bjorsa
1/27/07, 10:33 AM
#22

Glad

mvh/bjorsa

anki1
1/3/09, 12:02 AM
#23

Mina amaryllisar har bara skjutit blad, fast jag inte vattnat dom. Jag har inte vattnat sedan september utan försökt att låta dom vissna ned. det slutade med att jag fick klippa bort blad i oktober och i november "väckte2 jag dom med att sätta i lökglas 2 dygn. Sen planteades dom och fick en skvätt vaten. Men de blir bara blad ändå. Precis innan det började snöa i höstas köpte jag en vit (matterhorn) den blommar andra stängeln slår snart ut. Men jag lyckas aldrig få dom att blomma om.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Christina
1/5/09, 2:15 PM
#24

Sällan jag lyckats med det. En enda gång tror jag att jag fått en andra blomning och då var det under sensommaren.

anki1
1/7/09, 5:51 PM
#25

Synd att slänga och köpa nytt, tycker jag.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Bjornen
1/7/09, 6:08 PM
#26

Amaryllis är lätt att få att blomma varje år med lite ompyssling. Att de är väldigt tåliga syns då jag hittade en amaryllislök trax före jul som blivit helt bortglömd åtminstone två vintrar men troligen tre. Något enstaka blad börjar nu komma fram, men ingen blomning denna säsong kanske nästa ?

Tilda-T
1/10/09, 8:45 AM
#27

Jag har ett elände med rödbränna på mina lökar och det verkar inte som det går att få bort.

Om jag kastar alla mina gamla lökar och börjar om med nya, får dom nya lökarna också rödbränna om jag planterar dom på samma ställe som dom gamla har stått i på sommaren?

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Annons:
Bjornen
1/10/09, 10:39 AM
#28

Rödbränna orsakas av ett kvalster (narcisskvalster) som också kan angripa andra lökväxter. Det är amaryllisen som råkar värst ut för dem och mera sällan narcisser. Det är därför viktigt att alla ev. värdväxter inte har några kvalster kvar. Det bör nog vara ett tags karantän så att alla ägg är döda. Normalt behandlas rödbränna med värmebehandling av lökarna. De ska placeras i 43 gradigt vatten några timmar. Temperatur bör hållas ganska exakt för att det ska fungera. Högre temperatur innebär lökens död och lägre att kvalstren överlever.

Tilda-T
1/10/09, 11:05 AM
#29

Då är det bara att hitta en ny bostad att förvara lökarna på sommartid. Tror du att det skulle funka att ha dom planterad i stora hinkar och stående i växthuset sommartid?

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Upp till toppen
Annons: