Annons:
Etikettträdgårdsarbete-allmänt
Läst 17018 ggr
Christina
10/7/06, 12:13 AM

Härdighet - vad innebär det?

Vad betyder det om det står att en växt är härdig till en viss zon?

Sverige är indelat i åtta zoner - med zon 1 i Skåne och zon 8 längst upp i norr. När du köper en planta och den uppges vara härdig, ska det i första hand innebära att ovanjordiska delar övervintrar.Att en växt är härdig betyder att den kan klara stora svängningar i temperatur mellan varmt och kallt. Det innebär också att den klarar mycket låga temperaturer under långa perioder.

Hybrida - en klätterros som är härdig till Zon 5.

Hybrida - en klätterros som är härdig till Zon 5.

En växt som tål åtskilliga minusgrader kan ändå uppvisa frostskador när våren kommer. Då beror det på att den har väckts under en tillfällig värmebölja och börjat växa. Den har trott att våren kommit. Kommer det sedan en kall period blir det frysskador på unga skott. T o m välkänt härdiga buskar som ölandstok och häckoxbär kan få frostskador under sådana förhållanden.

Det är vintrar som växlar mellan kalla och varma perioder, som är svårast för många växter. Kalla men stabila vintrar är ofta bättre.

Betty Corning - clematis härdig till Zon 4

Betty Corning - En clematis som är härdig till Zon 4

Ett rejält snötäcke hjälper växterna att övervintra bra, men helst ska det inte komma förrän marken frusit till lite grann. Till och med under ett ganska tunt snölager blir det bara några få minusgrader även om yttertemperaturen är betydligt lägre. Även om partier i grenverket fryser klarar sig ofta rötterna och de grenar som täckts av snö.

Julafton 2004. Vintern 2004-2005 var förödande för mina växter. Snön kom sent och en mild februari fick buskar att börja växa. Omslaget till kall mars tog sedan död på alla unga skott.

Julafton 2004. Vintern 2004-2005 var förödande för mina växter. Snön kom sent och en mild februari fick buskar att börja växa. Omslaget till kall mars tog sedan död på alla unga skott.

För perennernas del har snön stor betydelse. Till skillnad från träd och buskar vissnar de ner helt och övervintrar endast med knoppar under jord eller precis i markytan. Därför klarar de sig många gånger bättre i mellersta och norra Sverige än i mildare delar av landet där barfrost ofta förekommer.

Kärleksörten lyser röd t o m sedan frosten kommit. Sedan vissnar den ner helt men återkommer nästa år.

Kärleksörten lyser röd t o m sedan frosten kommit. Sedan vissnar den ner helt men återkommer nästa år.

När du tittar på Riksförbundet Svensk Trädgårds zonkarta kom ihåg att den gäller endast för vedartade växter som träd, buskar, Rosor, fruktträd och vissa klätterväxter.

Relaterade länkar

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-10-06
Annons:
AnnaO
10/11/06, 10:44 AM
#1

En bra artikel. Det är ju ganska knepigt det här med härdighet. Det finns så många faktorer som påverkar växtens möjlighet att övervintra. Även inom en och samma växtzon kan ju förhållandena variera mycket. Ett skyddat läge med stenig mark som håller solvärmen kvar kan få förhållanden som motsvarar en eller ett par växtzoner lägre än ett blåsigt och fuktigt läge. Och vädret är ju olika år från år. Höstvädret har stor betydelse för hur växterna klarar vintern. En torr och solig höst med kalla nätter sägs vara bäst för träd och buskars invintring. Så lita inte alltid på zonkartan. Har man gynnsamma lägen i trädgården lönar det sig ofta vara lite djärv och prova sig fram.

AnnaO
10/11/06, 11:02 AM
#2

Ett tips är att när man planterar en växt nära dess härdighetsgräns så behöver den mer väldränerade förhållanden än annars.

Christina
11/8/06, 9:09 AM
#3

#2 Intressant att notera. Det där med att stående fukt är förödande har jag fått uppleva flera ggr på min delvis 'träskiga' tomt. Vi har kämpat hårt i sommar med att dika ut, men just nu står åter vattnet högt på vissa platser.

Christina
11/14/06, 11:40 PM
#4

Jag vintertäcker praktiskt taget inga växter. Ett år fick jag en krukhortensia att blomma om efter att ha noga täckt den med gransris och löv. Den sort som alltså blommar på fjolårsskott och som man köper som krukväxt på försommaren.

Tycker jag har alldeles för många växter för att kunna klara av att ha växter som är på gränsen. Rosorna får lite löv och jord - åtminstone de som är zon 3-rosor. Annars chansar jag och klarar de sig inte - ja då var de inte menade för min trädgård.

AnnaO
11/15/06, 9:36 AM
#5

Sund inställning tycker jag. Att ha växter som nätt och jämt klarar sig över vintern kräver ju lite extra arbete och risken finns ändå hela tiden att en besvärlig vinter eller vår tar kål på dem. Det går väl bra med enstaka växter, men viktiga växter som utgör stommen i trädgården skall nog helst vara sådana som man kan vara säker på att de klarar klimatet utan hjälp.

Christina
11/20/06, 12:54 AM
#6

#1 "En torr och solig höst med kalla nätter", säger du Anna. Just nu är jag litet bekymrad över att det är så varmt. Undrar om en del av mina vedartade växter inte kommer att kunna avmogna. Slänger lite vedaska på dem, eftersom jag hört att det kan hjälpa till.

Annons:
AnnaO
11/20/06, 9:49 AM
#7

Det verkar som vi får allt fler av dessa knepiga höstar, med varmt och fuktigt väder som får växterna att tro att det är vår. Men för de flesta växter verkar det gå bra ändå. Flera växter i min trädgård blev helt överraskade av den första frosten i år. De hade inte inte ens börjat skifta färg på löven. Lite trist att inte få några vackra höstfärger i trädgården. Men ingen höst är den andra lik och det är väl lite av charmen med vårt ombytliga klimat. Förra hösten hade vi fantastiska höstfärger här i Skåne i alla fall.

Christina
2/26/07, 9:18 PM
#8

I senaste Rosenbladet finns en upplysande artikel av Peter Joy ang härdighet och ursprung.

Han framhåller att det inte alls är säkert att växter från andra tuffa klimat klarar sig bra hos oss. Många arter från Sibirien börjar lätt växa om våren då den första milda perioden kommer, men klarar inte bakslaget med frost, eftersom de nya skotten då lätt fryser bort. Vintrar på Nordamerikas östkust motsvarar våra, men somrarna är varmare, vilket medför olikheter i avmognadsprocessen. Växterna reagerar dessutom annorlunda på våra skilda ljusförhållanden. Växter som kommer från torra och kalla klimat blir lätt svampangripna i vårt fuktiga.

Naturligtvis är det spännande att prova sig fram, men det ÄR genetiska skillnader på de växter som drivits upp och anpassats för de olika klimaten.

Christina
2/26/07, 9:24 PM
#9

Med tanke på ovanstående är det alltså inte helt självklart att de kanadensiska rosorna är det bästa valet hos oss. Som jag gärna velat tro. De kanadensiska vintrarna är kallare men kortare och somrarna varmare. Ljusförhållandena skiljer sig också.

flaxss
2/27/07, 12:56 PM
#10

jag är den som planterar växter som tåler -10c . fast jag bor i zon 2 det som  är nycklen är ha det torrt på vintern och hösten då klara växterna nån grad lägre . så kör man med mindre  härdiga växter som jag gör så ska man ha sandigjord  men även inte för mager  och sen ett läge i söder och väst . sen kna man förbättar med olika metoder som på huset här är söderväggen svart målad vilket  gör att jag kan odla dadel palmer intill vägen på söder . som denna vinter har  varit katastrof för mina palmer fuktig och regnig och sen upp och ner i tempertur . men därimot har sommarn varit väldigt bra för mindre härdiga växter .

Christina
2/27/07, 2:44 PM
#11

Bra tips hur man kan manipulera naturen Skrattande

Christina
3/8/07, 11:14 PM
#12

#10 Jag är också fascinerad av att du lyckas få kamelior att övervintra hos dig.

flaxss
3/8/07, 11:28 PM
#13

sen en sak till som jag kom på alla växter i välrden har en maximal toleransgräns i vad dom klara i kyla å frost men även på plus sidan . så en växt som tål -10c tål kankse bara -5c om den stor blöt men står dne torrt så klara den sin läsgta tolerans nivå som kankse är -10c . lika dant öken palmer tåler upp till +60c utan att skadas men är nåt fel i miljön eller området och det samtidigt är +50c så dör den . så växter klara deras maximala gräns i vad dom tål i temmpraturer om deras miljö är bra och så . men är miljön dålig så dör dom fast deras grän inte är nåd . hooppas ni förståd huur jag menar ?

Annons:
AnnaO
3/28/07, 10:07 AM
#14

Årets vinter har tydligen varit svår för många växter. Det har ju inte varit särskilt kallt. Inte i Skåne i alla fall. Men den de varma perioderna under senvintern verkar ha lurat en del växter som sedan inte klarat sig när det har blivit kallare. Jag såg att en stor och fin lavendelplanta är stendöd och rosorna ser mer eländiga ut än de brukar göra.

Jag blev själv också lurad av vädret och satte ut mina pelargonior på verandan för tidigt. Två av dem frös en kall natt. Retfullt!

Christina
3/28/07, 12:34 PM
#15

Jag gick igår en runda bland mina Rosor och det var många svartnade och döda grenar. Verkar dock som om de flesta har lite grönt nedtill. Men en hel del höjd har nog gått förlorad. Och jag som vill ha stora, breda, höga snår av rosor……Gråter

Christina
2/17/09, 10:32 PM
#16

Puffar upp den här gamla artikeln med anledning av rundfrågan om vilka zoner vi odlar i.

Vandraren
2/22/09, 9:52 PM
#17

När det gäller härdighet skulle jag vilja slå ett slag för frösådd. Det plantskolematerial vi normalt kan skaffa i svenska plantskolor kommer oftast från Holland, Belgien och är framtaget för den västeuropeiska marknaden. Men har gjort urval på växtens form och tillväxt, blomning och annat men sällan på härdighet då Nederländerna, Frankrike och England inte har större problem med detta. i den mån man kan få tag på frö, och har en smula tålamod, kan fröförökning ge en genetisk variation som låter i vanliga fall "ohärdiga" arter klara sig. Som exempel fick jag fram ett 20-tal plantor av amerikansk rödlönn, Acer rubra. Enligt vanlig uppfattning härdig zon 2 överlevde utplanterade på olika frilandslägen kanske 50 % av dessa den första vintern här i zon 4/5, ytterligare 20-25% dog följande vintrar. men kvar har jag, på en del mycket oväntade "svåra" lokaler 4 plantor som vuxit och uppenbarligen trivts bra under 15 år nu. Kan man sedan få tag på frö med så nordliga provinienser - ursprung - som möjligt, ökar chanserna. Kanadensiska Gardens North en guldgruva.  Säkert har fler erfarenhet av liknande, roligt om vi fick exempel.

Bjornen
2/23/09, 8:29 AM
#18

De sorter eller kloner som säljs i handeln är ofta avsett för Europa och inte nordligare svenskt klimat. De är framodlade för att växa snabbt och vara lättodlade i plantskolan. Härdigheten har ingen hög prioritet och ofta ett sydeuropeiskt ursprung.

Bästa materialet finns i Ryssland. Exempelvis odlas persikor där i ett klimat med temperaturvariationer från drygt -40 grader och drygt +40 grader. Där odlas också mycket vindruvor. Där finns stora möjligheter men mycket svårt med införseln. Märkligt nog odlas däremot mycket litet Rosor och där finns mer material i Sverige, Finland och Baltikum. Material från Nordamerika är lättare att få tag i men även där finns problem med till och med privat fröimport. En nackdel verkar dock vara att de är härdiga i Kanada men inte lika härdiga i Sverige. Jag brukar säga att om man ska ta in material västerifrån bö det åka över Ryssland då klarar de sig bättre.

Vandraren
2/23/09, 10:22 AM
#19

# 18 Ja du Björnen, vi är väl flera som drömmer om vad som kan finnas i den ryska genpolen. Sovjetstaten satte stort värde på växtförädling passande rikets alla delar. Sedan finns där även en hel del vildarter att korsa in för ökad härdighet som jag antar man prövade. Men kan man inte ryska och blir bundis med chefen för ryska jordbruksverket el dyl får vi nog fortsätta att drömma. Men vem vet. kanske har forumet ryskfödda svenskar med mostrar och farbröder kvar i Sibirien och Ural med intresanta saker i sina trädgårdar?

Upp till toppen
Annons: