2006-07-21 00:56 #0 av: Christina

En bourbonros som fått namn efter den första ångbåt som korsade Atlanten 1838.

 

Great Western tillhör gruppen bourbonrosor och hittas ofta i gamla trädgårdar. Alltså en överlevare. På Runmarö där jag bor brukar vi säga att finns det en Runmarö-ros så är det Great Western. Kanske man har den som sin byaros även på andra platser i Sverige? 

Bourbonrosorna har kommit till genom en spontan korsning mellan en damascener och en kinesisk ros. Har odlats i Europa sedan 1817. De är starkt doftande rosor, anses härdiga och lättodlade, men kan vara känsliga för svartfläcksjuka. Min är frisk i bladen men fick i år flera missbildade knoppar, dvs en knopp mitt i blomman. Se nedanstående bild som tyvärr blev  lite suddig, men kanske ni ser vad jag menar. Det kallas prolifering och kommer ibland just på gammaldags rosor. Går inte att förebygga och gör ingen skada, men ser inte snyggt ut.  

Flera bourbonrosor remonterar, dock inte Great Western som är engångsblommande. 

Växer rätt fort och ska bli en mycket hög och bred buske. Min ros här planterades i aug 05 och har trots skuggigt läge i ett skogsbryn blivit en meter. Den kan också användas som klätterros. Blommar nedtill som synes. De övre tillväxtskotten får inga blommor i år.  Härdig till zon 4.

Mer om Great Western

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-07-20