Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor allmänt

Plantera rosor

2006-09-09 00:18 #0 av: Christina

Senhösten och tidig vår är bra tid för plantering av rosor. Hög tid alltså att beställa om du väljer att köpa barrotade plantor på postorder.

Krukade plantor kan planteras hela sommaren men barrotade plantor planteras sen höst eller tidig vår. I södra Sverige hinner oftast rosen rota sig bra innan vintern och kommer då igång snabbare nästa vår. Uppemot zon 4-5 kanske den inte hinner rota sig och då kan vårplantering vara lika bra. Men rosen dör inte under vintern även om den kommer sent i jorden.

 Jag själv i grävartagen hösten 05

 

Det viktigaste är att förbereda planteringsgropen väl. Plantera inte nära en husgrund. Där kan det ofta bli för torrt. Plantera inte heller nära vattensugande träd som björk och pil som konkurrerar med rosen om vattnet.

Att plantera barrotade rosor:

Välj en vindskyddad plats med soligt läge. Sex timmar sol är optimalt. Gräv en grop som är minst 50 cm djup och lika bred. Ju jobbigare det är att gräva desto större grop behövs. Tänk på att rötterna behöver mjukt omkring sig för att kunna växa och bre ut sig. Om jorden är av dålig kvalitet så byt ut den. Blanda en riktig "gosejord" av köpt rosjord, kompost och lägg gärna en näve benmjöl i botten. Låt gärna gropen stå öppen ett dygn innan plantering. Om det bildas vatten i gropen är dräneringen dålig och du bör gräva lite till.

Plantering


  • Låt plantan stå i en hink och suga åt sig vatten minst ett par timmar före plantering.

  • Forma en liten jordkulle i botten på planteringsgropen

  • Sätt plantan så att förädlingstället kommer ca 10 cm under ytan
  • Bred ut rötterna över jordkullen och se till att plantan står rakt upp

  • Fyll på med jord till ca 2/3, tryck till jorden helt lätt

  • Vattna med minst tio liter vatten och fyll på resten av jorden

  • Putsa plantan så att den ovanjordiska delen är ungefär 10 cm

  • Vid plantering av krukodlade rosor gör man lika som ovan.
  • Plantera hellre för djupt än för grunt! Vattna generöst!
Låt plantan stå i en hink och suga åt sig vatten minst ett par timmar före plantering.

Läs under länken t h Svenska Rosensällskapet  för utförligare råd och tips. Är själv medlem i sällskapet.

 

Så här blev det. Plantering ovan hösten 05 och här är sommaren 06.
Så här blev det. Plantering ovan hösten 05 och här är sommaren 06.

Och en viktig påminnelse - plantera inte för tätt! Rosorna växer mycket mer än man tror. Bilden nedan visar en rabatt i maj 06-

Som ovan såg det ut i maj. Och  nedan är samma vy i juli.

Bilderna från egen trädgård.

Relaterade länkar

 

Datum för publicering

  • 2006-09-08
Anmäl
2006-10-21 21:34 #1 av: CarlS

Hej Christina!

Nu har jag fått mina barrotade rosor och har gjort som du rekomenderar. Rosorna heter Irma, Rebecca och Anna. De kommer från Rosenposten i Danmark.

Ska bli spännande att se hur det går.

Men man ska väl inte gödsla nu på hösten?

Går det bra med gammal hönsgödsel till våren? När på våren?

Hälsningar
Carl

Anmäl
2006-10-21 22:06 #2 av: Christina
 

Hej Carl,

Kul - jag fick också mina igår. Visar upp mitt paket här.

Om du har benmjöl till hands kan du lägga lite i gropen. Det är långsamverkande. Annars brukar jag inte heller gödsla på hösten men istället tidigt på våren. April-maj och sedan igen efter midsommar. Hönsgödsel är utmärkt och är starkt - så var sparsam med det. Det är drygt och bra.

Anna och Irma blir jättestora, så ge dem mycket plats. Mina två Anna har vuxit till dryga två meter och är 1 m breda. Irma lär vara likadan. Satte min första Irma igår.

Rebecca känner jag inte till men hon är väl en remonterande rabattros och vill också gödas minst två ggr som ovan.

 

Anmäl
2006-10-22 12:12 #3 av: CarlS


Hej Christina!

Tack för ditt snabba svar. Har kontaktat dig privat...

//CarlS

Anmäl
2007-04-09 21:18 #4 av: Christina

Puffar upp den här tråden eftersom nu är vårplantering i full gång hos många av oss.

Anmäl
2007-04-10 03:17 #5 av: Bjornen

Det där med gödsling efter midsommar bör undvikas åtminstone i kallare trakter och särskilt med kvävegödsel. Benmjöl, aska och kalk eller kaliumrika gödselmedel kan mycket väl användas under sommaren.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.