2006-07-24 03:11 #0 av: Christina

Souvenir d'Alphonse Lavallée är en remontantros. Efter huvudblomningen i juli återkommer rosen med en andra blomning i september.

Den Alphonse Lavallée som rosen tillägnats var ordförande i det franska trädgårdssällskapet på 1880-talet.

Remontantrosor bildar gränsen mellan gammaldagsrosor och moderna rosor. Remontantrosornas storhetsperiod var mot slutet av 1800-talet och det var främst de franska förädlarna som fokuserade på dessa rosor. Fint formade blommor som doftar som rosor ska och dessutom är de tacksamma att plocka in för buketter.

Blomman är mörkröd och åldras mot violett.

Kräver en hel del skötsel - gödslas vår, försommar och en gång till efter huvudblomningen i juli. Och gärna en släng då och då förresten. Klipp bort utblommade rosor för att stimulera en andra blomning, ge rikligt med vatten samt en skyddad och varm växtplats. Bör  vintertäckas och beskäras omsorgsfullt. På våren gallras de äldsta grenarna bort. Sidoskotten beskärs så att endast tre ögon blir kvar på varje skott. Fjolårsskott från markytan beskärs till 60 cm.

Jag har två remontantrosor - förutom  Souvenir d'Alphonse Lavallée har jag Reine des Violettes. Båda rosorna står i halvskugga och har klarat en första vinter hos mig i Zon 3. Jag  blandade löv och jord och lade en hög över som vintertäckning.

Denna första sommar har båda mina remontanter blivit ungefär meterhöga och den första sommarblomningen börjar just avta. Väntar med spänning på att se om de remonterar och bjuder på nya blommor till hösten.

Bilden ovan visar Alphonse Lavallée och bilden nedan Reine des Violettes ('drottning av violetta färger'). Mer om Reine des Violettes under länken till höger.

Relaterade länkar

Mina rosor A-Z

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-07-24