Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Plantera pioner

2006-10-21 01:32 #0 av: Christina

Välj en solig plats för dina pioner och ge dem gott om utrymme. Jag gjorde i ordning en rundel med 3 m diameter och där planterade jag åtta pioner.

 

Visst är pionen trädgårdens drottning! De växer rätt långsamt och gillar inte att flyttas, så det gäller att välja planteringsplats med omsorg.
Visst är pionen trädgårdens drottning! De växer rätt långsamt men blir stora i omfång, så det gäller att välja planteringsplats med omsorg.
Idag kom mina pioner från Litauen. Det här lilla paketet kostade mig drygt 700 kr och ska innehålla tio pioner. Rena julafton att öppna det. Nu ska jag få en ny stor pionrabatt.

 

Jag beställde två av varje sort. Gör det oftast med allt om det inte blir alltför dyrt. Utifall den ena plantan skulle misslyckas.

Trädpionen Rockii som ska bli 1 m bred och 2 m hög. Någon gång i framtiden. Deb hade en liten bladgrodd i toppen

Buskpion på bildern ovan - den hade fem små röda groddar, så den blev godkänd. En pionplanta ska ha tre till fem ögon. Du kan se de små groddarna som är på väg när du granskar din nyinköpta rot. 

Pionrabatten hade jag gjort i ordning i god tid. Djupgrävt till ca 40 cm och blandat väl med lerhaltig matjord. Lite benmjöl ger långtidsverkan. Färsk gödsel kan skada de små groddarna. Att dräneringen är god testade jag genom att fylla på mycket vatten och se att det rann undan på mindre än en timme.

Pioner ska placeras grunt. Bara 5-6 cm under jordytan, annars kommer de inte att börja blomma. Eftersom jag planterar så sent som i oktober kommer jag lägga granris och löv över som skydd under vintern. Risk finns att de grunt planterade rötterna skjuter upp mot ytan när marken fryser till och då kan de riskera få frostskador.

 

Planterat och klart! Skyddstäckningen väntar jag med tills markytan frusit till.

Två pioner fick placeras bland ettåriga lejongap på en slänt. Blommorna får vissna ner på plats och bli en del av marktäckningen. Den här rabatten gjordes i ordning denna sommar och jorden är mjuk och ogräsfri. Om lejongapen fröar av sig får jag rensa bort kring piongroddarna nästa vår.

Jag kommer att använda tomrummen mellan plantorna i den stora rundeln för att sätta ut en del av de små perennplantor jag drivit upp i växthuset. Ska också fylla ut med sommarblommor under de ca två år det tar innan pioner växer till sig. Då håller jag förhoppningsvis också ogräset borta. Plockar undan mina blomplantor när jag ser att pionerna behöver utrymmet.

Nu är det bara att se våren an.

  Mina pioner

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-10-22
Anmäl
2006-10-23 01:21 #1 av: Christina

Har du köpt pionrötter någon gång eller fått en bit rot av någon som delat en pion? Nyfiken på hur lång tid det tog för dig att få en blommande buske.

Anmäl
2006-10-23 22:45 #2 av: Illan

Jag fick en drös nyligen av en kollega. Hade ingen aaaaning om att man kunde få upp pioner genom att lägga en liten rotbit i rabatten! Följde hennes råd och la dem ytligt. Tittade inte efter några ögon eller nåt. I min trädgård råder the survival of the fittest. Tar det sig är det jättekul - dör de så, tja då var det inte ämnat för mig :)

Får återkomma till ämnet nästa säsong helt enkelt och avrapportera hur det gick.

Anmäl
2006-10-23 23:03 #3 av: Christina

Du fick en dyrbar drös. Vi får se i vår hur vi lyckats.

Anmäl
2006-10-24 01:14 #4 av: CarlS

Haha, jag läste först: "Plantera spioner"! :)

Men de är så vackra, pionerna. Vi har både vita och mörkröda..

Anmäl
2006-10-24 14:15 #5 av: Illan

*s* #4 ja de kanske platsar i KGB-rabatten på Sofiero!

Sofieros hemsida

Anmäl
2006-12-11 20:38 #6 av: Beck

Jag delade ett par gamla pionplantor när jag och sambon flyttade till huset vi bor i. På fyra år är de jättestora plantor, det blev nio stycken, kastade mittendelen förstås. Och blommade gjorde de året efter. Mycket fina!God doft!

Anmäl
2007-05-14 01:48 #7 av: Christina
Alla de pioner jag planterade har grott. Stora är de inte och jag lär nog få vänta två år minst på blommor.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.