Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Underbara, användbara Funkia!

2006-09-13 17:44 #0 av: Humlan

Jag vill verkligen slå ett slag för Funkia, en fantastisk perenn som finns i nära på var mans trädgård, en pärla till perenn som är näst intill problemfri!

 

Det finns många sorter i funkiasläktet och alla har dom sina dekorativa blad som gemensam nämnare, vilket gör dom till något av trädgårdens trogna stöttepelare.

Bladen kan se mycket olika ut, det finns funkia med gyllengult, stålblått, lime- och skogsgrönt bladverk. Andra har tvåfärgade blad till exempel grönt med gräddvit kant, limegult med marmoreringar i blått. Funkians blommor är visserligen söta och går i vitt eller lila men det är bladverket som gör den till ett kalasbra sällskap till allt från blommor till träd, buskar, och barrväxter.

 

Hosta "Blue Angel"
Funkia "Blue Angel"

 

Det finns egentligen inga gränser för vad du kan ha funkia till. Jo, möjligtvis ens fantasi! Något som är mycket praktiskt är att sätta vårlöken i sällskap med Funkia, för när vårlöken blommat över och den ska vissna ner så där skräpigt och fult så spirar funkian och ganska så snart täcks de vissna lökbladen av härliga funkiablad. Förutsatt att man då valt lökväxter som är senblommande eftersom funkiabladen ändå tittar upp rätt sent på vårkanten.

 

Funkia "Frances Williams"
Funkia "Frances Williams"

 

I vårt kära norrvända hörn i trädgården så passar det alldeles utmärkt med funkia. Tar man då mer än en sort, vilket är fullt möjligt, så kan man få stor variation. Som en liten bonus får många funkior en härlig höstfärg, ungefär samtidigt som buskar och löv skiftar färg.

 

Funkia "Gold Standard"
Funkia "Gold Standard"

 

Hur ska då funkia skötas? Till att börja med vill jag nog påstå att det är praktiskt taget omöjligt att misslyckas med funkia. Jag behöver inte gå längre än till mina egna stackare som jag flyttat hej vilt, glömt att vattna och egentligen inte gjort något särskilt med och dom växer och frodas ändå! Dom blir bara vackrare med åren, de är lätta att dela så man får fler plantor (varför inte byta med grannarna, eller släkten?) och som vuxna plantor sköter dom nästan sig själva.

De stora kompakta bladen håller effektivt undan ogräset eftersom de skuggar marken och inget orkar växa under dom. Knappt kirskål ens en gång har jag märkt. I min eviga kamp mot kirskålen i min trädgård är funkian en verklig vän. Det enda läget som funkian "deppar ihop" lite är i det solgassiga och knastertorra läget. Där kan man ha annat som trivs bättre. I övrigt trivs dom överallt, till och med i djup skugga.

Olika sorter har lite olika önskemål för att trivas ordentligt. Rent generellt kan man säga att blå-, grå- och vitbrokiga funkior gillar halvskugga-skugga, medan gulbladiga och flerfärgade föredrar sol-halvskugga. Allra tacksammast är de grönbladiga, dom växer snällt i både sol och djupskugga. Bästa tiden att plantera är nu på sensommaren eller under den tidiga hösten.

 

Funkia "Halcyon"
Funkia "Halcyon"

 

Funkian har egentligen bara två fiender; torka och sniglar. Plantera inte i torra, sandiga jordar annars trivs dom i de flesta näringsrika trädgårdsjordar. Berika gärna med lite fuktighetshållande grov torv och brunnen kompost vid planteringen, det tackar dom dig för med att växa vackert.

När det gäller sniglar så tror jag funkia står på deras tio i topp på menyn, dom gör stora hål i bladverket under säsongen. Man får hålla efter sniglarna helt enkelt. Värst upplever jag det på våren när funkians blad fortfarande är späda, resterande av säsongen är det inte så farligt även om det är fult med hål i bladen. Lite snigelfritt runt kanske tar det värsta? Jag har inte provat, har för många funkior på för många platser för att det skulle vara lönt tycker jag. Det sägs ju att man inte ska städa för ivrigt runt perennerna på hösten men när det gäller funkian så bör man ta bort vissna blad på hösten för sniglarna övervintrar gärna under dom. På så sätt har man försökt begränsa skadan lite.

 

Funkia "Little Doll"
Funkia "Little Doll"
 

 

  

Artiklar om långblommande perenner.

Funkia

Fänrikshjärta

Nävor

Stjärnflocka

  

Av: Humlan

Datum för publicering

  • 2006-09-13
Anmäl
2006-09-15 14:21 #1 av: Diana61

Mycket bra artikel och jag älskar Hostor/Funkior!

 

Anmäl
2006-09-19 23:11 #2 av: sislak

Ja, Funkior är vackra. Själv är jag ägare till 34 st. Den största är Sum and Substance som är ca 90 cm hög. Gold Standard är också en hög sort. Sieboldiana Elegens är mycket vacker. De täcker lökväxterna mycket bra precis som du skriver.

 

Anmäl
2006-09-20 14:33 #3 av: Illan

Vad kul! När du skriver Funkia tänker jag "bläää, triiiiist!" Men jag blev riktigt förälskad i Halycon... Man kanske skulle ta o köpa sig en sån :)

Anmäl
2006-09-20 17:03 #4 av: Diana61

Jag hade stora funkior på landet som fanns där när vi köpte det, så jag vet ej namnet på dom.

Den till vänster är en brokbladig variant.

Anmäl
2006-09-20 17:05 #5 av: Diana61

Så här ser den ut 2 månader innan förra fotot.

Anmäl
2006-09-20 22:37 #6 av: Christina

Jag har inga funkior men din artikel har gjort mig frälst. Dessutom är de väldigt "inne" just nu. Minns från Chelsea Flower Show i London hur det var funkior överallt i varje visningsrabatt.

Måste skaffa mig för ett par svåra hörn vid huset, där jag vill att det ska snyggt ut.

Anmäl
2006-09-21 05:16 #7 av: Humlan

"Måste skaffa mig några svåra hörn"!! *skrattar* Du kan få några av mina...

Anmäl
2006-09-21 10:20 #8 av: Christina
Jag har bl a det här hörnet - se längst in i hörnan. Bakom den höga plaststolen är det sol ca 3 tim per dag.
Anmäl
2006-09-21 17:13 #9 av: Diana61

Oj så vacker sittplats!

Anmäl
2006-09-21 18:34 #10 av: Scilla

Var på en inspirationsdag på Billbäcks plantskola och då hittade en av mina kollegor en funkia med blommor som doftade fantastiskt, påminde om schersmin! Måste fråga henne vad den heter.

Anmäl
2006-09-21 19:36 #11 av: Humlan

Christina; en alldeles perfekt hörna för Funkia tycker jag, bara det inte är för torrt så. Jag håller med Diana, en så vacker uteplats!

Anmäl
2006-09-21 21:11 #12 av: Christina

Tack - jodå den är fin. Och hörnan är fuktig för där läcker det alltid lite när vi duschar inomhus eller kör en tvättmaskin Oskyldig.

 Men nu vill jag hitta en vacker belysning. Titta så fel det blir med bara en lykta på väggen. Visst borde jag belys väggen eller bordet istället?

Det skulle vara roligt att höra hur ni andra hittat bra utebelysning.

Anmäl
2006-09-22 14:42 #13 av: Diana61

Scilla, var blomman vit? Lämna gärna namnet här när du fått det? Jag är nyfiken på att få tag på bdoftande hostor och det sägs att dom är vitblommande. Sedan vill jag säga att jag älskar Billbäcks, vi var där ofta när vi hade sommarstugan i Enköping (Ensjön) och även nu evter vi sålde det och flyttade till hus utanför Enköping, så händer det 1-2 gånger om året att vi åker dit. Rekomenderar det till alla som ej varit där.

Anmäl
2006-09-22 14:44 #14 av: Diana61

Christina, Jag tycker att du borde belysa väggen! Det skulle bli hur läckert som helst! Räcka ut tungan

Anmäl
2006-10-24 22:39 #15 av: Tilda

Klipper ni ner era funkior på hösten? I parken här bredvid hade de klippt funkiorna idag. Skall man klippa dem?

Anmäl
2006-10-24 22:53 #16 av: Christina

Jag har fortfarande inga funkior men Humlan skriver i sin artikel att det kan vara klokt städa undan vissna blad för att inte sniglarna ska trivas alltför bra.

Kanske parkförvaltningen vill att det ska se rent och snyggt ut. I min park hade man nu rivit upp alla fantastiska dahlior och flitiga lisor (vad gör de med dem på vintern?) och ersatt med ljung. Mycket prydligt.

Anmäl
2006-10-26 15:20 #17 av: elenor

Jag har ett tiotal olika funkior och klipper ner alla på hösten. Det är inget trevligt att hantera de slippriga bladresterna på våren!

Sedan vill jag säga att det finns funkior som klarar torra skuggig platser också. 
Vi har en, med tvåfärgat gröna blad, som står kruttorrt till invid väggen och dessutom i ett skuggigt hörn, men den växer och frodas i alla fall.
Den har högst ett par timmars sen kvällsol. Vet inte vilken sort det är, eftersom den fanns på gården när vi flyttade hit.

Under augusti rev vi bort den gamla putsen och putsade om huset. Funkian klipptes ner totalt och misshandlades förfärligt genom att bli  både nertrampad och överöst, men den har tappert skjutit upp nya fina blad!

Gillar inte riktigt blomvimplarna, speciellt inte när funkian ska vara kantväxt, men jag klipper av dem och då blir de jättefina i en hög smal vas!

Anmäl
2006-10-26 15:24 #18 av: elenor

Vill också tillägga att den funkian som står så torrt, invid väggen, den står i lätt sandjord. Det finns som sagt funkior för lätt jord också, men de kanske behöver stå i skugga, för att inte torka ihjäl. 

Anmäl
2006-10-26 15:45 #19 av: Christina

Tack Elenor - för bra svar - klippa ner alltså.

Anmäl
2006-10-26 20:23 #20 av: Tilda

Tackar för råden, skall klippa ner.

Anmäl
2007-04-24 15:22 #21 av: Christina

Funkian odlas visserligen mest för sina vackra blad men nog hör den hemma i den serie långblommande perenner som vi rekommenderar?

Jag har köpt mina första funkior i år - två stycken Hosta 'Pilgrim'. Hoppas de ynglar av sig i den vrå som jag har litet problem med.

Anmäl
2007-04-24 15:29 #22 av: Diana61

Jag tycker dom är härliga och det sägs att de med vita blommor har doft.

Anmäl
2007-04-24 21:58 #23 av: Ahnna

Jag har aldrig gillat funkior - förrän jag upptäckte de blåbladiga! Just Halcyon som syns på bilden i artikeln är en klar favorit, tillsammans med mörkgröna växter. Kyss

Jag har en tanke att funkia-förvandla min mossigaste del av tomten, den där huset blockerar all sol (seriöst, all sol!) mellan vägen och norrgaveln. Det är en yta på kanske 10 gånger 4 meter där ingenting växer förutom mossan och en stor gran som ska tas bort. Hela vintern har jag suttit och funderat på vad jag ska plantera där, och prompt nekat funkiorna tillträde till planeringen, men så hittade jag flera blåbladiga varianter i en tidning - happy day! Cool

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.