2006-08-17 00:57 #0 av: Christina

Renaissance-rosorna togs fram av den danske förädlaren Poulsen för att vara ett nordiskt svar på engelska Austin-rosor.

 

Den danske förädlaren Poulsen arbetade fram en rad rosor mot slutet av 1900-talet som fick gruppnamnet Renaissancerosor. Målsättningen var att skapa buskrosor som förenar de gammaldags rosornas vackra blomform och starka doft med de bästa av de moderna rosornas goda härdighet och motståndskraft mot sjukdomar. Delvis har de tillkommit som ett nordiskt svar på de engelska Austinrosorna.Härdiga till Zon 3 - en del lär ha klarat även Zon 4.

'Buskarna är mellan 100 - 150 cm med ett välförgrenat, stabilt växtsätt. Bladverket är friskt och glänsande. Blommorna är stora och fyllda eller tätt fyllda och har mycket fin doft. Blomningen är rik och varar tills frosten kommer.' - så lyder omdömet från plantskolan.

Min erfarenhet:

Jag planterade Clair och Helena Renaissance i maj förra året. Två av varje. De har haft ojämn utveckling - endast en av varje sort ser bra ut och alla fyra plantorna fick rätt mycket svartfläck mot slutet av sommaren. Blommorna i sig är vackra och doftar, men det blev ingen större tillväxt eller överdådig blomning hos mig, trots att jag tycker att jag gett dem god rosjord och rikligt med gödning. Vintertäckte dem ej och de frös ned kraftigt. Tänker täcka dem denna kommande vinter för att se om det ger dem en bättre start nästa sommar. Remonterar hyfsat.

Den gula Sophia renaissance har nu fem år på nacken och är en av mina helt friska rosor. Har aldrig haft det minsta angrepp. Namnet är lite förvirrande. På vissa plantskolor ser jag att man kallar den O Sole Mio, men min hette Sophia vid anskaffning. 

Glänsade, mycket mörkt gröna blad. Fryser ned nästan helt varje vinter.

Relaterade länkar

 

Datum för publicering

  • 2006-08-16