Annons:
Etiketterväxthusuterumvinterträdgård
Läst 15559 ggr
Christina
2006-10-24 01:06

Växthuset inför vintern

Växthuset behöver rengöras ordentligt en gång per år. Jag gjorde det nu innan vintern, så jag inte riskerar övervintrande ohyra. När våren kommer vill jag kunna flytta ut mina frösådder till en städad och ren miljö.

Rengöring inför vintern

Mitt växthus har blivit ganska nedsölat med jord och växtdelar under växtsäsongen. Verktyg och spadar och använda krukor finns lite här och var. En grundlig rengöring behövs innan vintern för att få bort sporer och snigelägg, som jag inte vill ska övervintra.

Vårvinter eller sen höst är den tid som brukar passa de flesta. I år blev det storrengöring 28 okt. Den tiden passar mig bäst. Nu är de sista tomaterna plockade och alla vindruvor uppätna. Chilikrukorna bärs in till stugvärmen. Några perennplantor står kvar, som jag snart ska gräva ner på friland. Det enda som egentligen står kvar är vinrankan.

Jag tvättade väggar ute och inne, renggjorde hyllor, redskap, bunkar och golv. Det finns särskilt växthusrengöringsmedel att köpa som ska förebygga algbildning. Själv använde jag en mild såplösning som jag sprayade på. Gick över stora ytor med långborste och använde en diskborste för hyllorna och vrårna. Sedan sköljde jag efter med vattenslangen.  

Gnuggade i skarvarna

Sköljde med strilen

Spola utsidan är kanske en överloppsgärning så här på hösten. Men när man i alla fall håller på och när maken har högtryckssprutan tillhands så…

Spola utsidan är kanske en överloppsgärning så här på hösten. Men när man i alla fall håller på och när maken har högtryckssprutan tillhands så…

Rent och snyggt till våren då jag börjar joxa med jord och krukor igen.

Växthuset insvept av rök från brasan och inne är det nu Rent och snyggt till våren, då jag börjar joxa med jord och krukor igen.

Kallväxthusets växter  inför vintern

Min vinranka får ordentligt med vatten när bladen börjar gulna och falla. Detsamma gäller alla andra vedartade växter som man vill ska övervintra i kallväxthuset.

Vindruvorna och chilin överträffade mina förväntningar. Nu är jag är mycket sugen på att testa persika och aprikos. De lär tåla lite frost och ger en tidig blomning under vårvintern. I ett kallväxthus ska jag kunna testodla växter som egentligen inte är härdiga i min klimatzon. Rotsystemet kan behöva täckas med t ex löv eller glasull. Som ett extra skydd mot kylan kan växterna svepas in i fiberduk eller juteväv.

Isolera växthuset

Ett knep för att övervintra växter är att bygga en övervintringskammare i växthuset eller uterummet. Hur varmt det ska vara beror på vilka växter jag vill övervintra. Man kan skapa olika övervintringstemperaturer genom att dela in växthuset i flera odlingskammare. Isolera golvet med frigolit, sätta in en värmefläkt och hänga ett lysrör i taket. Bubbelplast är ett enkelt och bra isolermaterial. Själv avstår jag med tanke på den höga elförbrukning som det trots isoleringsmaterialet skulle medföra att försöka hålla mitt lilla, rätt otäta hobbyväxthus frostfritt.

Drömmen om en vinterträdgård 

För riktiga medelhavsväxter som citrus, lager, oliv, rosmarin, myrten, granatäpple, kamelia, fuchsia m fl som kräver 5-10°C för att klara vintern skulle jag behöva ett äkta varmväxthus eller vinterträdgård. Flera andra växter så som änglatrumpet, afrikas blå lilja, potatisblomma, pelargon, heliotrop vill övervintra i växthus eller uterum vid en temperatur om 10-15°C. En dröm att kunna sitta bland växterna och se ut över snön!

Och så förstås en pool i vinterträdgården! Ska man drömma kan man ta till! Medan man står där och huttrar med vattenslangen i högsta hugg! Och just då egentligen är tacksam att jag inte har större ytor att tvätta. Och att vintern ger mig en paus att tänka över, planera, sortera anteckningar och bilder.

 Läs mer här:

Växthuset

Midsommarpotatis

Sommarsådd av perennerer 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-10-23
Annons:
CarlS
2006-10-24 01:12
#1

Fint växthus Christina!

Kan du inte flytta in växthuset inomhus på vintern?

Svärfar hade faktiskt ett växthus inomhus när han levde. Han var gammal trädgårdsmästare. I sitt "inomhusväxthus" odlade han tomater, vindruvor med mera. Där bodde också två hönor och en tupp! :)

På vår tomt hade han 2 stora glasväxthus som vi dumt nog rev ner efter hans död…Ledsen Det är lätt att vara efterklok..

Christina
2006-10-24 01:25
#2

Drömmen är att en gång bygga ut huset med ett riktigt orangerie. Norrskenet har ett som jag skulle vilja ta efter. Se hans bilder i den här tråden från i våras.

CarlS
2006-10-24 01:44
#3

#2

Jo, det såg fint ut. Det är inte omöjligt för dig att bygga till ett sådant. Du ska se att din dröm slår in en dag…

Humlan
2006-10-25 17:28
#4

Usch ja, jag måste oxå ta tag i den där rengöringen.. Problemet är att jag förvarar lite trädgårdssaker där inne nu över vintern, typ frosttåliga krukor och sånt. Får väl kånka ut allt, tänkte mig inte för när jag bar in det… Vi har så dåligt med förvaring i vårt hus och till nästa år hoppas jag vi kan sätta upp en liten förvaringsbod till alla redskap, krukor och annat smått och gott man behöver förvara till trädgården.

Christina
2006-10-25 19:20
#5

Fast ju mer man bygger desto mer grejer får man att förvara. Jag vill också ha en liten förvaringsbod ute vid ängen där jag har växthuset.

Christina
2006-10-28 19:29
#6

Sådärja - nu har jag städat och plockat undan. Förra hösten blev det inte av. Hade kanske tur som inte drabbades av ohyra trots det.

Annons:
EvaRittsel
2006-10-28 21:39
#7

Städa?!? Det har jag aldrig gjort. Och nu förstår jag varför mitt växthus hade sniglar och annnan ohyra. Så i helgen ska jag upp och fixa rent. Tack för tipset. Trodde bara det var jorden som var viktig att byta ut! Skrattande

Christina
2006-10-28 22:10
#8

Jag har markkontakt i en del av växthuset och där försöker vi byta ut så mycket jord vi kommer åt på våren.

CarlS
2006-10-29 10:29
#9

#5

Jo, det är sant. Vår förvaringsbod användes förr som bakstuga. Idag är det ett hem för vår vilda katt "Moran" som har fått ungar…

Vår stallbyggnad var förr husrum åt våra två hästar. Idag finns alla trädgårdsgrejerna där, liksom hönsen, veden och allt annat mellan himmel och jord.

Det är otroligt vad man samlar på sig unde åren. Anna (Frugan)har till och med ett par gamla kyrkobänkar installade!

Christina
2007-01-26 01:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Längtar efter att få stå här igen och pyssla med mina frösådder.

Christina
2007-01-27 00:51
#11

Undrar just när det blir dags igen?

Christina
2007-03-13 22:33
#12

Så otålig jag verkade i mina kommentarer här ovan. Nu ÄR det snart dags igen och jag är jätteglad att jag gjorde rent. Fuskade året innan och det var inget roligt att gå ut till smutsiga hyllor med mina frösådder.

Lite glädje har jag haft av växthuset även under den mörkaste tiden, genom att jag lite slösaktigt haft en lykta tänd där under helgerna och dessutom placerade ut div julpynt där. Ni vet - hemska tomtar som gör sig bäst på långt avstånd.

Diana61
2007-03-18 15:04
#13

Otroligt fint växthus och med diskbänk och indraget vatten! Vilken lyx. Får se hur det blir när mitt växthus kommer på plats i sommar. Det hela beror ju på storleken på huset. Vet ej hur mycket jag får råd till, men min man kommer att ge mig 5000:- till det och sedan får vi se vad jag kan få för den summan.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Annons:
Upp till toppen
Annons: