Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Växthus, uterum och vinterträdgård.

Växthuset inför vintern

2006-10-24 01:06 #0 av: Christina

Växthuset behöver rengöras ordentligt en gång per år. Jag gjorde det nu innan vintern, så jag inte riskerar övervintrande ohyra. När våren kommer vill jag kunna flytta ut mina frösådder till en städad och ren miljö.

Rengöring inför vintern

Mitt växthus har blivit ganska nedsölat med jord och växtdelar under växtsäsongen. Verktyg och spadar och använda krukor finns lite här och var. En grundlig rengöring behövs innan vintern för att få bort sporer och snigelägg, som jag inte vill ska övervintra.

Vårvinter eller sen höst är den tid som brukar passa de flesta. I år blev det storrengöring 28 okt. Den tiden passar mig bäst. Nu är de sista tomaterna plockade och alla vindruvor uppätna. Chilikrukorna bärs in till stugvärmen. Några perennplantor står kvar, som jag snart ska gräva ner på friland. Det enda som egentligen står kvar är vinrankan.

Jag tvättade väggar ute och inne, renggjorde hyllor, redskap, bunkar och golv. Det finns särskilt växthusrengöringsmedel att köpa som ska förebygga algbildning. Själv använde jag en mild såplösning som jag sprayade på. Gick över stora ytor med långborste och använde en diskborste för hyllorna och vrårna. Sedan sköljde jag efter med vattenslangen.  

Gnuggade i skarvarna

Sköljde med strilen

Spola utsidan är kanske en överloppsgärning så här på hösten. Men när man i alla fall håller på och när maken har högtryckssprutan tillhands så...
Spola utsidan är kanske en överloppsgärning så här på hösten. Men när man i alla fall håller på och när maken har högtryckssprutan tillhands så...

Rent och snyggt till våren då jag börjar joxa med jord och krukor igen.

Växthuset insvept av rök från brasan och inne är det nu Rent och snyggt till våren, då jag börjar joxa med jord och krukor igen.

 

Kallväxthusets växter  inför vintern

Min vinranka får ordentligt med vatten när bladen börjar gulna och falla. Detsamma gäller alla andra vedartade växter som man vill ska övervintra i kallväxthuset.

Vindruvorna och chilin överträffade mina förväntningar. Nu är jag är mycket sugen på att testa persika och aprikos. De lär tåla lite frost och ger en tidig blomning under vårvintern. I ett kallväxthus ska jag kunna testodla växter som egentligen inte är härdiga i min klimatzon. Rotsystemet kan behöva täckas med t ex löv eller glasull. Som ett extra skydd mot kylan kan växterna svepas in i fiberduk eller juteväv.

Isolera växthuset

Ett knep för att övervintra växter är att bygga en övervintringskammare i växthuset eller uterummet. Hur varmt det ska vara beror på vilka växter jag vill övervintra. Man kan skapa olika övervintringstemperaturer genom att dela in växthuset i flera odlingskammare. Isolera golvet med frigolit, sätta in en värmefläkt och hänga ett lysrör i taket. Bubbelplast är ett enkelt och bra isolermaterial. Själv avstår jag med tanke på den höga elförbrukning som det trots isoleringsmaterialet skulle medföra att försöka hålla mitt lilla, rätt otäta hobbyväxthus frostfritt.

Drömmen om en vinterträdgård 

För riktiga medelhavsväxter som citrus, lager, oliv, rosmarin, myrten, granatäpple, kamelia, fuchsia m fl som kräver 5-10°C för att klara vintern skulle jag behöva ett äkta varmväxthus eller vinterträdgård. Flera andra växter så som änglatrumpet, afrikas blå lilja, potatisblomma, pelargon, heliotrop vill övervintra i växthus eller uterum vid en temperatur om 10-15°C. En dröm att kunna sitta bland växterna och se ut över snön!

Och så förstås en pool i vinterträdgården! Ska man drömma kan man ta till! Medan man står där och huttrar med vattenslangen i högsta hugg! Och just då egentligen är tacksam att jag inte har större ytor att tvätta. Och att vintern ger mig en paus att tänka över, planera, sortera anteckningar och bilder.

 

 Läs mer här:

 

Växthuset

Midsommarpotatis

Sommarsådd av perennerer 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-10-23
Anmäl
2006-10-24 01:12 #1 av: CarlS

Fint växthus Christina!

Kan du inte flytta in växthuset inomhus på vintern?

Svärfar hade faktiskt ett växthus inomhus när han levde. Han var gammal trädgårdsmästare. I sitt "inomhusväxthus" odlade han tomater, vindruvor med mera. Där bodde också två hönor och en tupp! :)

På vår tomt hade han 2 stora glasväxthus som vi dumt nog rev ner efter hans död...Ledsen Det är lätt att vara efterklok..

Anmäl
2006-10-24 01:25 #2 av: Christina
Drömmen är att en gång bygga ut huset med ett riktigt orangerie. Norrskenet har ett som jag skulle vilja ta efter. Se hans bilder i den här tråden från i våras.
Anmäl
2006-10-24 01:44 #3 av: CarlS

#2

Jo, det såg fint ut. Det är inte omöjligt för dig att bygga till ett sådant. Du ska se att din dröm slår in en dag...

Anmäl
2006-10-25 17:28 #4 av: Humlan

Usch ja, jag måste oxå ta tag i den där rengöringen.. Problemet är att jag förvarar lite trädgårdssaker där inne nu över vintern, typ frosttåliga krukor och sånt. Får väl kånka ut allt, tänkte mig inte för när jag bar in det... Vi har så dåligt med förvaring i vårt hus och till nästa år hoppas jag vi kan sätta upp en liten förvaringsbod till alla redskap, krukor och annat smått och gott man behöver förvara till trädgården.

Anmäl
2006-10-25 19:20 #5 av: Christina

Fast ju mer man bygger desto mer grejer får man att förvara. Jag vill också ha en liten förvaringsbod ute vid ängen där jag har växthuset.

Anmäl
2006-10-28 19:29 #6 av: Christina

Sådärja - nu har jag städat och plockat undan. Förra hösten blev det inte av. Hade kanske tur som inte drabbades av ohyra trots det.

 

Anmäl
2006-10-28 21:39 #7 av: EvaRittsel

Städa?!? Det har jag aldrig gjort. Och nu förstår jag varför mitt växthus hade sniglar och annnan ohyra. Så i helgen ska jag upp och fixa rent. Tack för tipset. Trodde bara det var jorden som var viktig att byta ut! Skrattande

Anmäl
2006-10-28 22:10 #8 av: Christina

Jag har markkontakt i en del av växthuset och där försöker vi byta ut så mycket jord vi kommer åt på våren.

Anmäl
2006-10-29 10:29 #9 av: CarlS

#5

Jo, det är sant. Vår förvaringsbod användes förr som bakstuga. Idag är det ett hem för vår vilda katt "Moran" som har fått ungar...

Vår stallbyggnad var förr husrum åt våra två hästar. Idag finns alla trädgårdsgrejerna där, liksom hönsen, veden och allt annat mellan himmel och jord.

Det är otroligt vad man samlar på sig unde åren. Anna (Frugan)har till och med ett par gamla kyrkobänkar installade!

 

Anmäl
2007-01-26 01:28 #10 av: Christina

Längtar efter att få stå här igen och pyssla med mina frösådder.

Anmäl
2007-01-27 00:51 #11 av: Christina

Undrar just när det blir dags igen?

Anmäl
2007-03-13 22:33 #12 av: Christina

Så otålig jag verkade i mina kommentarer här ovan. Nu ÄR det snart dags igen och jag är jätteglad att jag gjorde rent. Fuskade året innan och det var inget roligt att gå ut till smutsiga hyllor med mina frösådder.

Lite glädje har jag haft av växthuset även under den mörkaste tiden, genom att jag lite slösaktigt haft en lykta tänd där under helgerna och dessutom placerade ut div julpynt där. Ni vet - hemska tomtar som gör sig bäst på långt avstånd.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.