Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksträdgård, kryddor och läkeörter

Vau, vejde och krapp

2007-01-15 23:03 #0 av: Sol-

Människor har i alla tider och kulturer använt sig av färg som utsmyckning. Innan det fanns syntetiska färger använde man sig av naturen, man kan få ut någon slags färg av de allra flesta växter. Men det finns vissa växter som lämpar sig extra bra. Jag har valt Vau, vejde och krapp, alla har, och kan odlas i Sverige.

Vau, Färgreseda.

Vau är det äldre namnet av dagens mer kända namn, färgreseda, den är sällsynt förekommande i vilt tillstånd i Sverige, men den sägs vara lättodlad.

Vau är det äldre namnet av dagens mer kända namn, färgreseda, den är sällsynt förekommande i vilt tillstånd i Sverige, men den sägs vara lättodlad.

Av vau använder man hela växten ovan jord och får gula färger, vilka sägs vara väldigt hållbara, kanske är det därför den användes till att färga det gula korset i vår Svenska flagga.

Vejde.

Vejde förekommer vildväxande främst i södra Sverige, den var förr en väldigt viktig färgväxt och odlades flitigt.

Vejde förekommer vildväxande främst i södra Sverige, den var förr en väldigt viktig färgväxt och odlades flitigt.

Av vejdens blad får man genom en komplicerad jäsningsprocess blå färger, som man använt till att färga de blå fälten i vår Svenska flagga.

För den som är intresserad av vejde, rekommenderar jag "Blåfärgning med vejde" av Carl Anders Gerstel, det är en C-uppsats i arkeologi skriven vid Umeå universitet, upptryckt i ett litet häfte.

Krapp, Måra.

Krapp och måra är släkt. Krapp odlas mest i varmare trakter, främst i Asien, medan måran finns vildväxande i Sverige.

Krapp ochmåra är släkt. Krapp odlas mest i varmare trakter, främst i Asien, medan måran finns vildväxande i Sverige.

Av krapp och mårans rötter får man röda färger, en färg som är väldigt svår att få fram genom växtfärgning, och har därför till stor del varit en färg för de rika. Kanske kan jag som Skåning ändå få tro, att det är med krapp/måra som de röda fälten i den Skånska flaggan är färgade.

Min inspirationskälla till artikeln är Överhogdalstapeterna, dessa vackra 1000-åriga bonader, finns att beskåda i Östersund. Men i Överhogdal där de ursprungligen hittades finns en kopia, och det är där jag har varit och blivit inspirerad. Bonaderna är vävda av en annan fantastisk växt, lin, med inslag av ull som var växtfärgat med just vau, krapp och vejde.

 Jag har än så länge inte provat att färga med någon av ovanstående växter, håller fortfarande på att samla information om dom. Men här nedanför kan ni se några exempel på vad jag växtfärgat.

Överst till vänster, Ljung. Överst till höger, Lökskal.

Nederst till vänster, Grankottar. Nederst till höger, Kråkbärsris.

Relaterade länkar

Av: Sol.

Datum för publicering

  • 2007-01-15


Anmäl
2007-01-18 22:37 #1 av: Christina

En sån här artikel ger mig lust försöka börja med växtfärgning. Mycket inspirerande artikel! Tack för den.

Kråkbärsriset gav en underbar nyans.

Anmäl
2007-01-19 20:06 #2 av: Diana61

Jag gilar ljungens och lökskalens nyanser bäst av dessa fyra. :-) SKulle vara kul att prova någon gång, men jag stickar ej (är så otroligt dålig på det och långsam) men virka gör jag däremot. Borde fungera att färga virkgarn liga bra eller ?

Anmäl
2007-01-19 23:44 #3 av: Sol-

Fårullsgarn är det som är enklast att färga, och det enda som jag provat, kanske går det lika bra med andra hårsorter, typ, angora, alpacka.

Virkgarn brukar ju vara bomull, alltså en växtfiber, och det är svårare att färga.


Anmäl
2007-01-26 18:27 #4 av: Sol-

Ingen annan som växtfärgar? Skulle vara spännande att utbyta lite tankar och tips.

Och ni som inte växtfärgar, blir ni inte lite nyfikna? Skrattande


Anmäl
2007-04-24 00:36 #5 av: biotopia

extremt inspirerad! jag får härliga 70-tals vibbar och är jätteavundssjuk att jag är född i början av 80-talet! :) Drömmer mig bort till växtfärgningsdagar med tjejekompisarna i någons trädgård på sensommaren med en stoooor gryta.

Anmäl
2007-04-24 01:12 #6 av: Christina

Får lust jag med. Har massor med gulnade lakan här i fritidshuset som skulle kunnas piffas upp. Tyvärr är de litet slitna här och var så de blir väl flammiga men kanske ändå litet roligare än nu.

Anmäl
2007-04-24 01:23 #7 av: Bjornen

1756 fanns i Lund plantager av krapp under Manufakturverket. Intresset för krapp som färgämne minskade när man framställde det på syntetisk väg i Tyskland 1868.Krapp kombinerades med plattlummer, björklöv, rågmjöl och alun för att få olika nyanser.

Anmäl
2007-04-26 18:41 #8 av: Sol-

#5 Avundsjuk ska du inte vara, det är bara att samla vännerna runt en gryta och sätta igång och färga för glada livet, jag är oxå född på 80-talet, och istället för att avundas ser jag till att sprida denna fantastiska kunskap vidare. Skrattande Jag lyckades ju inspirera dig. Cool

#7 Intressant, rågmjöl hmm, vet du något mer?

 

 


Anmäl
2007-04-26 22:56 #9 av: Aelsklinn

När jag var ung och med i scouterna växtfärgade vi några gånger. Jag har för mig det var en särskild sorts lav (grå, flikig och växer platt på sten, har totalt glömt bort namnet!) som gav en helt underbart djup och mörkt röd/brun nyans!

I en bok jag läste som tomåring använde de johannesört i en blandning med en massa olika örter till att färga blått garn. Garnet var magiskt och mössorna som blev stickade av garnet gjorde användaren osynlig :D Tvvivlar dock på att det skulle fundera i verkligheten :P

Anmäl
2007-04-27 09:41 #10 av: SannaHolmgren

#9 Fungerar nog dåligt i verkligheten då johannesört ger en gulgrön färg. Det är nog vejde eller kirskål man kan använda för att få en blågrön färg. Om man nu måste ha en blå nyans för att bli osynlig^^

Anmäl
2007-04-27 20:15 #11 av: Sol-

#9 Wow, va häftigt om det funkat med så enkla medel ;)

#10 Får man en blågrön färg av kirskål? Har du provat själv? Det hade ju isåfall varit en himelsk lycka! Berätta gärna mer om du vet något!!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.