Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Växthus, uterum och vinterträdgård.

Sensommarsådd av perenner

2006-10-17 00:49 #0 av: Christina

Under sensommaren sådde jag perenner som förhoppningsvis ska bli min skattkammare nästa sommar. Jag ska kunna plocka av egna plantor och fylla ut där det behövs.

Inne i växthuset är det fortfarande behagligt om dagarna så här i oktober. Det behövs bara att solen tittar fram det allra minsta. Tomaterna är nästan uppätna och de sista vindruvorna har också plockats.

Så nu finns nästan bara kvar det 100-tal små perennplantor som jag hoppas ska växa sig kraftiga nästa sommar. De ska bli egen skattkammare och bespara mig inköpsresor till plantskolorna, när jag vill fylla ut hål i rabatterna. Och det vill jag alltid i juni.

Perennfröerna såddes i början av augusti -  juli hade varit bättre -  och är fortfarande mycket små. Bilderna är tagna i mitten av september och nu i skrivande stund - mitten av oktober - har de inte vuxit nämnvärt mycket mer. 

Jag planterar de flesta krukorna i nyanlagda rabatter i oktober och bäddar runt omkring och över med löv så att det blir luftigt. Sedan hoppas jag att snön lägger sig skyddande över.

Som en test tänker jag låta en del små krukor stå kvar i kallväxthuset. Nedgrävda i jorden bredvid vinrankan.

Återkommer med rapport nästa vår om vilka plantor som klarade sig bäst. Och om vilka som inte gillade läget.... Det roliga är ju att prova sig fram, eller hur?

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2006-10-16
Anmäl
2006-10-19 16:45 #1 av: Christina

Puffar upp den artikel som p g a datatstrul inte funnits i forum tidigare.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.