Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Rabatt i norrläge

2006-09-25 14:51 #0 av: Humlan

Det är inte alls något som är omöjligt. Faktum är att det finns långt mycket fler växter att välja på än man anar!

Men jag var bra tveksam själv när vi skulle göra om vår rabatt längs med husväggen som är i just norrläge. Nu stod där fyra trista Rhododendron som inte såg mycket ut för världen, jag kliade mig bra länge i huvudet innan jag länsade biblioteket på alla tänkbara trädgårdsböcker och sökte på Internet med block och penna i högsta hugg. Jag fann så många fler växter än vad jag vågat hoppas på! Just när man ska anlägga en rabatt intill en husvägg så är det svåra att det ofta, som det ska vara, är torrt just intill huset. Det löste jag genom att helt sonika bredda rabatten ordentligt och plantera mina växter dryga 60 centimeter från väggen, just för att regnvattnet skulle nå plantorna. Vi grävde om allt och blandande ut det med ny fräsch jord.

 

Grävning på gång!
Grävning på gång!

 

 

Vad satte jag då för plantor längs med mitt hus? Jag valde att börja med stommen; buskarna och en klätterväxt. Vi ville gärna ha något som var vintergrönt eftersom huset är från mitten på 60-talet och då hade man ju lite av pippi på vintergrönt, vi tänkte förstås vara lite mera lagom. Valet föll på Klottuja (3 st.) och Lagerhägg (2 st.). Tujan och häggen blir ungefär lika höga och breda, runt metern. För att bryta allt det gröna och få in lite höjd tog jag dessutom en Korallkornell. Den är vacker med sina ljust brokiga blad och lite röda stam, den växer fort och blir rätt hög, dryga två meter.

 

Korallkornell
Korallkornell

 

Jag satte allt med jämna mellanrum längs med huset. Som klätterväxt valde jag Klätterhortensia, den växer visserligen relativt långsamt men jag tror den är väl värd väntan. Längst ut i min rabatt mot garageinfarten till satte jag en Doftschersmin, som blommar juni-juli, just för att få mötas av väldoft när man kommer hem från jobb. Den blir rätt stor, 2-3 meter, men det får den så gärna bli för min del.

 

Doftschersmin
Doftschersmin

 

Och så här blev det, sett från vänster i bild; doftschersmin, klottuja, lagerhägg, klottuja, korallkornell, klottuja och lagerhägg igen. Utanför bilden efter det sista fönstret finns klätterhortensian. Mellan buskarna satte jag lite perenner som redan stod i rabatten, funkia, lungört och fänrikshjärta.  

 

Färdigt! Lite svårt att få till en bra bild dock.
Färdigt! Lite svårt att få till en bra bild dock.

 

Efterhand kommer jag att komplettera med marktäckare och då hade jag tänkt mig skugg-gröna (är vintergrön), hasselört och daggkåpa (lyser uppp med sina limegröna blad), bland annat. Jag hade även tänkt sätta lite perenner så som julrosor , olika sorters vivor, hjärtbergenia och flocknäva. Det finns några grässorter som är skuggtåliga bland annat Japansk starr och Storfryle. Dom ihop med Tremastarblomma som också har ett gräsaktigt utseende kan ju bli fint. En för många klassisk skuggväxt är ju Funkian. Och varför inte? Den finns i så många varierade utseenden och storlekar att det är bara är att välja och vraka.

 

Funkia "Paradise Joyce"
Funkia "Paradise Joyce"

 

En växt som många har kär är ju klematis, och i just norrvända, skuggiga lägen bör man satsa på alpklematis som kanske är mer skuggtåliga än övriga klematis.

Det finns som sagt mycket att välja mellan när det gäller perenner och buskar, en hel del sommarblommor klarar också norrläge. Läste någonstans att så länge man har bar himmel över plantorna så kan man sätta det mesta och det överlever. Om det stämmer vet jag inte men jag tror man många gånger tänker att; "-Det är ju åt norr och är såå skuggigt! Där går det inte att ha någonting!" Så tänkte i alla fall jag och så står man där med en plats i trädgården som man inte alls tycker om och som ser jättetrist ut. Det finns växter som kan växa inne i djup skugga, till exempel klätterbenved så varför då ha den där trista hörnan? Man får tänka till lite men trist behöver den absolut inte vara!

Av: Humlan

Datum för publicering

  • 2006-09-25
Anmäl
2006-09-25 22:02 #1 av: Diana61

Humlan, detta känner jag igen Flört Skall bli himla fint att se nästa år när dom börjat växa till sig!

Anmäl
2006-09-25 23:25 #4 av: Christina

Det var en bugg som gjorde att vi publicerade den en gång till.

Anmäl
2006-09-26 21:38 #5 av: Diana61

Det var en bugg som gjorde tydligen så att mitt inlägg kom med tre gånger! nåja...

Anmäl
2006-09-26 21:44 #6 av: Christina

Trodde du börjat stamma....Skrattande

Anmäl
2006-10-03 14:22 #7 av: skogsstjrna

Hej!

Jag gjorde ett liknande projekt i våras, då jag tog itu med hela den lilla trädgårdssnutt vi har på ena sidan bakom huset (andra sidan försågs med rhododendronrabatt redan för några år sedan). Alltså inte bara rabatt invid huset, utan ut till häcken.

Den som är nyfiken kan se hur det blev här (text på eng):

http://evrodoc.se/garden_project/garden_project1.htm

Anmäl
2006-10-03 14:26 #8 av: skogsstjrna

Glömde säga, bilderna är från i våras när projektet genomfördes. Flertalet växter har sedan dess tagit sig riktigt bra och det ser nu lummigare ut än när det var nyplanterat.

Ser fram emot att se hur det blir nästa år efter vintervilan.

Anmäl
2006-10-03 20:18 #9 av: Christina

Väldigt läckert och speciellt. Det ser redan mycket färdigt ut på de sista bilderna där växterna rätat på sig. Men förstår att du är nyfiken på att se om det blir några förflyttningar av stenarna under vintern. Lätt att justera till våren igen antar jag. Har du markduk under eller blir det risk för ogräs i det vackra röda gruset? 

Anmäl
2006-10-04 22:33 #10 av: Diana61

WOW vad fint det blev!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.