Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Lök- och knölväxter.

Hyacinter

2006-12-03 00:52 #0 av: Christina

Hyacinter hör till julen! En doftbomb med julstämning.

Hyacinten och dess doft hör julen till för mig. 

Hyacinten kommer från främre Asien där den fortfarande växer vilt. Blommorna hos de vilda arterna är betydligt glesare än hos de sorter vi odlar i dag. På 1700-talet fanns inte mindre än 2 000 hyacintsorter i Holland. I dag är det färre men fortfarande producerar Holland nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det tar fem år att få fram en hyacintlök i den storlek vi vill ha till jul.

Den nya multiflorahyacinten är en trevlig bekantskap, tycker jag. Löken delar sig och från alla delar kommer stjälkar som blommar. Min har stått ganska mörkt i min innerstadsvåning. Om du har en ljusare plats blir stjälkarna kortare och knubbigare.

 

 

Den är mer glesblommande än de runda mer kompakta blomhuvuden som man vanligen ser. Så här brukar mina hyacinter se ut när de kommer från gamla 'jullökar' som jag grävt ner i trädgården. Ska bli roligt att se hur den här klarar utplanteringen i vår.

Har ni hört talas om tulpanmanien på 1600-talet, då det utvecklades en fullkomligt hysterisk tulpanbörs och priserna drevs upp till det orimliga? Den första spekulationsbubblan. Även hyacinten har varit utsatt för spekulation. Mellan 1733-1736 hade hyancineterna en en period som går under namnet hyacintmannia. När det var som hetsigast på hyacintfronten betalades en lök med 7000 kr/st.

Så här sköter du dina hyacinter:

  • Köp hyacinter som visar knopp. Den kan gärna vara helt grön.
     
  • Hyacinterna kan stå både i fönstret och en bit in i rummet.
     
  • Vattna sparsamt.
     
  • Placera svalt nattetid så ökar hållbarheten.

 

Anmäl
2006-12-10 21:08 #1 av: Christina

Vill du ha mycket hyacintdoft i huset ska du gå in för Delft Blue och Blue Star. Men alla - t ex allergiker - klarar inte de starka dofterna. Sjukhus brukar be besökare att INTE ta med hyacinter.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.