Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Fröså perennner - såskolan 3

2007-02-16 15:18 #0 av: Christina

Mars är en bra tid att starta perennsådden i krukor utomhus. Att fröså perenner som kräver köldbehandling (stratifiering) är lite annorlunda mot att så ettåriga fröer inomhus.

Bilden visar blandade liljor, rosor och perenner i min rabatt på entresidan. Kommer upp år efter år. Löpsedelsbilden är Stormhatt.

Såskolan del 3:

Att fröså perenner som kräver köldbehandling (stratifiering) är annorlunda mot att så ettåriga fröer inomhus. Men det är enkelt och du får för en liten slant ett stort antal plantor att glädjas åt många år framöver.

Använd fyrkantiga plastkrukor och bottna med gamla löv innan du fyller på med såjord. Blanda gärna perlit i såjorden så den lättare behåller fukten. Fyll upp till ca 1 cm från krukkanten. Så fröna glest, hellre i 2 krukor än tätt i en.

Täck sådden med ett tunt lager fint grus eller perlit. Används grus, behöver du inte trycka till jorden. Jorden ska ju vara så porös som möjligt.

Ställ krukorna i ett handfat med vatten i ungefär en kvart. Du ser att de sugit åt sig tillräckligt med vatten när det översta jordlagret är helt genomfuktat.

Låt sedan krukorna stå inomhus ett dygn så att fröna kan suga upp vatten och påbörja groningen. Sedan placeras krukorna utomhus i kallväxthus eller kallbänk. Du kan också lägga ut marktäckväv  eller gamla dagstidningar på ett skuggigt ställe. Lägg på ett lager med fuktad sand, ca 2 cm tjockt, och ställ krukorna där. Tryck ner dem i sanden. Täck över med en vit tunn väv och fäst den noga i kanterna. Låt sedan frösådderna utsättas för köld och regn. En bra tid att fröså är i mars då det är lagom intervaller mellan kyla och värme (s.k. stratifiering). Alltför stark köld kan ofta fördärva frösådden.

Fram på våren, då värmen kommer får man se till att frösådderna inte torkar ut. Om några späda plantor kommit upp och det blir torrt i krukan, så är frösådden förlorad.

Då sådden kommit upp, visar sig först två blad som kallas hjärtbladen. Då ytterligare två eller fyra bladpar visar sig är det dags för omskolning. Använd planteringsjord (finns färdig att köpa). Antingen sätter man 1 planta per kruka eller 4-6 st i en större. Med 1 planta slipper man göra ytterligare en omskolning som annars måste göras om man har flera plantor i samma kruka. Gör ett litet hål med fingret och sätt ner plantan. Tryck till mycket lätt. Håll plantan i blad eller stam, ej i roten (den är ju lätt att skada). Ställ krukorna i ett kärl med vatten en stund så jorden blir genomvattnad.

Då plantorna växt till sig tillsätter man gödning, bäst är långtidsverkande som benmjöl eller Chrysan. Tag ej för mycket. Plantorna skall även nu skyddas mot för mycket sol.

Då plantorna blivit större och krukan blivit för trång är det tid för utplantering i rabatten. Gör det en dag då vädret är mulet, gärna regnigt. Gödsla jorden med naturgödsel (finns att köpa i påse). Blanda den ordentligt med rabattjorden. Vattna igenom jorden före planteringen. Efter planteringen, tryck lätt till jorden runt plantan och vattna sparsamt.

 

Alla artiklar i Såskolan:

 

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

 

  

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-02-16
Anmäl
2007-02-17 13:09 #1 av: Diana61

Härlig artikel Cristna. Förra året sådda jag mina perrener i jan/feb (tror jag) och ställde ut dom och lade snö över dom. Det var riddarsporrar och alla kom upp. Fick runt 100 plantor men sedan så gjorde jag det stora misstaget. Jag dränkte dom  Generad. Så nu vet jag till nästa gång vad jag Inte skall göra.

Anmäl
2007-02-17 23:43 #2 av: Christina

Jag gjorde likadant förra året med en hel rad krukor stormhatt. Täckte dem med snö och plötsligt blev det tö. Eftersom jaginte fanns på plats blev de snötäckta krukorna vattenfyllda och föll dessutom omkull och hela sådden flöt bort.

Anmäl
2007-02-17 23:47 #3 av: Christina

Bry er inte om hänglåset på detta inlägg. Ska inte vara där och har ingen funktion - bara en bugg som dykt upp. Så kommentera av hjärtans lust om ni vill.

Anmäl
2007-02-18 10:16 #4 av: ikna

Vilka perenner är det som kräver denna behandling? Någon talade om riddarsporrar, men det sådde jag förra våren utan denna behandling och det blev fina sporrar i alla fall!?

Anmäl
2007-02-18 11:31 #5 av: Christina

Du brukar få information på fröpåsen. Mycket svepande kan man påstå att alla vinterhärdiga perenner ska utsättas för denna behandling. Dvs man efterliknar helt enkelt naturen genom att låta fröna ligga i kall och fuktig jord och sedan få gro i sin egen takt.

Att vissa perenner klarar sig bra ändå beror på att de i naturen frösår sig. Och du har kanske märkt att de ibland dyker upp första säsongen och ibland står över en säsong?

Det innebär också att man inte ska ge upp om det inte syns några livstecken - några groddar - under första sommaren. De KAN komma igång nästa vår.

 

Anmäl
2007-03-18 12:51 #6 av: Diana61

Jag har funderingar på att starta en pallkrage eller två som jag kan använda som perenn odlingar för att sedan plantera ut dom i trädgården. En barnkammare borde jag skaffa också för plantor som jag ej vet vart jag skall ha i trädgården och som får vara där tills en plats har kommit upp för dom.

Anmäl
2007-04-07 12:22 #7 av: Brittinger

Har mina fjolårssådder i pallkragar nu, o hoppas de är kvarnär snön smält. Det är oroväckande myket spår efter små musfötter där de står. Och huset jag hyr har inte en enda hel hängränna upptäckte jag när höstregnen kom :( så i värsta fall är en del av småplantorna dränkta. Täckte så gott det gick när jag märkte av det men resultatet syns inte förrän i vår.

Anmäl
2007-04-07 18:30 #8 av: Christina

Välkommen i gänget som kämpar mot naturen Fundersam

Frågan blir nu i vår - har du matat de små söta skogsmössen eller får du blommor? Det brukar ju i alla fall vara några som de missat, så de kanske bara har hjälpt dig gallra.

 

Anmäl
2007-04-09 20:01 #9 av: Bjornen

En del frön från perenna växter gror bättre om de får frysa i fröhuset och andra ska ta åt sig väta för att med frostens hjälp spränga fröskalet. Överlag kan man säga att tidigt blommande växter bör få ner frön i jorden före vintern t.ex. Pulsatilla (backsippor mfl.) , vissa arter av släktet Anemone och Primula. Det är särskilt växter som växer i bergstrakter som ofta behöver frost för att gro. Stormhatt kan sås direkt utan stratifiering. Man kan med hjälp av kylskåp eller frysskåp efterlikna naturen. Alla frösådder av perenner bör sås i plastkrukor som gärna är lite kraftigare än de tunna vefikrukorna. Krukorna bör grävas ner i marken för att minska risken för urtorkning. Placering i kallväxthus är lite problematiskt eftersom det blir onödigt torrt och någon enstaka dags torka kan spoliera groningen. En del frösådder av perenner kan ta flera år innan de gror så man ska inte ge efter första året. Därför är det extra viktigt att krukorna är nergrävda i marken och dessutom bör de märkas tydligt eftersom man glömmer lättare än majn tror.

 

  

Anmäl
2009-11-13 18:10 #10 av: flugufrelsarinn

Hur länge ska fröna stratifieras då? Och ska man göra det innan det är dags att peta ner dom i jorden som det står på påsen? Om ni förstår vad jag menar..

Jösses vad knepigt det verkar med perenner. Och jag som vill sätta massor nästa vår..

Anmäl
2009-11-14 10:22 #11 av: kickboard

Man behöver inte börja med såna perenner som ska stratifieras, det finns gott om andra sorter som snällt gror som vanligt då man sår dem i jorden antingen inomhus på vårkanten eller ute under sommaren.

Anmäl
2009-11-14 16:50 #12 av: flugufrelsarinn

Men hur vet man vilka som inte skall det då? Jag har aldrig sett nån information om stratifiering bak på påsarna direkt.. knepigtknepigt..

Anmäl
2009-11-14 18:12 #13 av: kickboard

Det brukar finnas info om det på påsarna. Enda sorten jag stött på som jag stratifierat är riddarsporre och de grodde även utan stratifiering när jag provade.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.