Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Våreld är januaris blomma

2007-01-22 02:22 #0 av: Christina

Blomsterhandeln utnämnar varje månad en krukväxt till månadens växt. För januari är det i år våreld - som är samma som höstglöd.

Branschorganisationen Blomsterfrämjandet  utnämner en krukväxt till månadens växt varje månad och för januari blev det:

 

Våreld/Höstglöd (Kalanchoë Blossfeldiana-gruppen) som tillhör familjen Crassulaceae, fetbladsväxter. Kommer ursprungligen från Madagaskar.

Finns i olika nyanser av rosa, gul, orange, röd, vit, även tvåfärgade. Kalanchoë är en fetbladsväxt som finns tillgänglig i handeln under hela året.Kalanchoë - fr. kinesiska kalan-koe, ett inhemskt kinesiskt namn på en art i släktet Blossfeldiana - efter Robert Blossfeld, tysk fröhandlare verksam på 1900-talet som tog med sig frö 1931.

Det här är en mycket lättskött och tålig växt, som kan lagra vatten i de tjocka bladen. Den är varken känslig för torr luft eller torr jord. Eftersom knopparna slår ut successivt har vårelden en lång blomningstid.

Ljus och solig placering ger den längsta blomningen. Normal rumstemperatur året om och något svalare under vintern, dock inte under 16°C, är vad vårelden föredrar.

Vattna igenom rejält vid varje bevattningstillfälle och låt torka upp däremellan. En gång i månaden under vår och sommar ges krukväxtnäring. Växten är för det mesta mycket frisk.

Höstglöden är inte bara trevlig som solitär krukväxt, utan fungerar bra också i samplanteringar och kan dessutom planteras ut under sommaren. Det här är en typisk slit-och-släng-blomma och kastas alltså när den blommat över.

Våreld är en kortdagsväxt, vilket betyder att plantan bildar blomanlag när dagslängden är under 11 timmar.


Trots sin popularitet är höstglöden en relativt ung växt. Den kom till Europa så sent som för drygt 60 år sedan.

 

Publicerad med tillstånd av Blomsterfrämjandet.

Källa foton och texter: Blomsterfrämjandet

Fotograf: Johanna Mickelåker

 

Datum för publicering

  • 2007-01-22
Anmäl
2007-01-22 22:38 #1 av: Christina

Roligt att man framhåller att det är en slit-och-släng växt. Det är också så jag behandlat mina, som jag i allmänhet fått med i någon julkorgsuppsättning.

Anmäl
2007-01-23 11:00 #2 av: Diana61

Denna blomma är rätt söt faktiskt och jag gillar de missbildade blommorna som vi nu mer ser som små rosliknande blommor. Dom är nämligen en miss i arbetet men en av dom som gjorde det (en kvinna tror jag det var) tog hand om dom och odlade upp dom på sidan om den "riktiga" odlingen, och det visade sig tillslut att hon gjorde ett bra val Skrattande

Anmäl
2007-01-24 09:18 #3 av: kickboard

Måste medge att jag inte alls gillar den blomman, anspråkslös och intetsägande. Namnet höstglöd och våreld är att ta i så det knakar:)

Anmäl
2007-01-24 20:38 #4 av: Diana61

Jag håller med kickboard till den delen att den inte är en höjdare, för jag köper den aldrig längre. Gjorde det i mina tonår men sedan dess har jag struntat i den.

Anmäl
2007-01-24 21:15 #5 av: Christina

Ja den ÄR lite tråkig. Men populär utfyllnad i blomsterkorgar vilket jag kan förstå, eftersom bladen fyller ut och ser blanka och friska ut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.