Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Odla från frö - såskolan 1

2007-02-12 12:52 #0 av: Humlan

Att så små frön är ett utmärkt sätt att få många plantor att slösa med i sin trädgård. Det största problemet är att man oftast får väldigt många fler plantor, än vad man räknat med, och helt plötsligt inte vet var man ska göra av allt!

Jag har valt att dela upp artikeln i flera delar där jag kortfattat delar med mig av mina erfarenheter (jag är inte yrkesodlare), knep och "att tänka på".


Del 1 i såskolan:     Ljus kan man inte få för mycket av!

Fröså blommor är ganska lätt men en sak bör man ha lite koll på redan från början; ljuset. Att odla på fönsterbrädan i det ljusaste fönstret funkar bra, men de allra finaste plantorna får man om man kan ge de små plantorna mycket ljus, och rätt sorts ljus.

Med ljus menar jag inte ljus från vanliga glödlampor, de ger för mycket värme. Det ska vara ljus från lysrör, som är vitt och kallt. Det är en hel vetenskap när det gäller lysrör till växter, och det finns så klart riktiga värstingar för just det här ändamålet, men hos mig har det fungerat alldeles utmärkt med lysrör och armaturer från mitt lokala byggvaruhus för dryga hundralappen.

Vad man ska tänka på är att ett lysrör har begränsad levnadslängd, ett halvår ungefär, sen minskar effekten på rören betänkligt. Man tycker att det lyser lika bra, men det gör det inte. Jag köper nya rör varje vår för att vara på den säkra sidan; rören brinner ju många timmar, ibland hela dygnet när jag har "för-sått" mig och får köra dubbla skift under rören... Dåligt ljus gör att plantorna "ränner" iväg och blir tunna små, veka spik som är rätt svåra att hantera.

En fiffig lösning som sväljer många plantor och tar relativt lite plats i anspråk, är att hänga upp lysrören i en lagerhylla som man kan köpa lite varstans för en nätt liten peng. Man får dessutom en bra överblick.

 

Min fröhylla nere i källaren
Min fröhylla nere i källaren

 

Jag har skruvat fast mina armaturer i hyllplanet ovanpå och justerar höjden med godislådor som jag tiggt till mig här på ortens ICA. Höjden behöver justeras efterhand som plantorna växer. Glöm inte att armaturerna ska vara jordade, eftersom det kan bildas kondens och fukt. Man kan även klä in allt med plast, så får man ett riktigt litet" inneväxthus". En del klär även med aluminiumfolie för att optimera ljuseffekten. Jag har inte provat det själv men varför inte? Man borde ju, då man då får ut mesta möjliga ljus tycker man.

Till min hjälp kopplar jag några timers, som automatiskt sköter tändning och släckning. Cirka 12-14 timmars ljus är lagom. Plantorna behöver mörkret att "ta igen sig" på.

Så, det var allt det tekniska, nu är det tid för det roliga; SÅ!

 

 

 

Alla artiklar i Såskolan:

 

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

  Av: Humlan

Mer läsvärt om fröodling

Fröets grobarhet

Omskolning

Av: Bjornen

 

Anmäl
2007-02-12 22:13 #1 av: Christina

Tack för fin artikel. Så prydligt det ser ut hos dig. Vad sår du mest? Ettåringar, köksväxter eller driver du upp perenner?

Jag har ingen extra belysning och får följaktligen ofta långa och veka plantor. De brukar dock buska till sig när det blivit så pass varmt att jag kan flytta dem från stugan till kallväxthuset.

Anmäl
2007-02-12 22:40 #2 av: Christina

Och det där med att få för många plantor är inget problem väl? Tänk så glada alla dina vänner blir över att få plantor i present!

Anmäl
2007-02-12 22:42 #3 av: Humlan

Än så länge så har det mest varit ett-åringar och några perenner. Men det har avrit "lätta" perenner, typ lavendel och prästkrage, som jag sått under sommaren och sen satt i min ena jordfyllda drivbänk för övervintring.

Anmäl
2007-02-12 22:46 #4 av: Humlan

Ja, svärmor och min kära mor har helt plötsligt fått mycket fler sommarblommor att slösa med! *skrattar* Jag kan inte få plats med alla och har inte hjärta att slänga. Dessutom brukar dom inte vara sen att komma med fröpåsar som jag ska ta hand om... 

Anmäl
2007-02-12 22:57 #5 av: Christina

Lyckliga mor och svärmor :)

Anmäl
2007-02-13 11:36 #6 av: beem

Tack det var läsvärd.

Placeringen av lysrören direkt under en hylla var en bra lösning. Då har man det permanent och slipper funderingarna varje år.

Själv har jag plantorna på ett bord och hängt lysröret ovanför  i en vanlig vädringsställning för kläder.

Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre. /Nalle Puh

Anmäl
2007-02-13 12:38 #7 av: Christina

Ja det var verkligen en smart lösning. Långt ifrån min egen variant där jag ockuperar hela rumsytan framför fönstren.......

Anmäl
2007-02-13 22:52 #8 av: Diana61

Fantastisk artikel Humlan! Tack för denna! Jag skall försöka få ihop pengar så jag kan fixa lysrör för mina hyllor i garaget, men det lär ej bli för sådden i år tror jag men jag skall nog ha det klart för nästa år.

Anmäl
2007-02-14 05:07 #9 av: Humlan

Tack Diana, kul att ni tyckte om artiklen!

Anmäl
2007-02-28 12:34 #10 av: Idun

bra artikel, speciellt då jag nog har närmare svarta än gröna fingrar. :/

Anmäl
2007-03-02 11:05 #11 av: Christina

Kommer inte att saa ettaariga sommarblommor paa ett tag  aennu, utan att vaenta aenda tills foersta veckan i april p g a div resor. Dessutom - de blommor jag driver upp - har visat sig vaexa baettre naer jag aer senare ute och ljuset kommmit, eftersom jag inte har naagot artificiellt ljus.

Daeremot perennsaadden ska ske naesta loerdag.

 

Anmäl
2008-03-08 12:14 #12 av: Christina

Nu är den här artikelserien högaktuell igen.

Hur mycket har du sått redan?

Anmäl
2008-03-08 22:08 #13 av: Frida

Ja om man ändå hade plats för såpass mycket grönt att man kunde montera armatur i en hylla och dra upp växter i. Själv har jag mina små plantor i ett "gammal" akvarium med tillhörande lysrör och allt det där.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2008-04-15 10:59 #14 av: Humlan

Tja, jag har nog sått allt som ska sås faktiskt. Hur många sorter jag har sått  har jag inte riktigt vågat räkna efter. Allt har inte grott men nog blir växthuset fullt i år oxå....Flört Det har blivit en hel del perenner i år, men sommarblomster får jag ändå så det räcker och blir över! Klicka på länken så får ni en tur i mitt växthus!

Välkomna!

Anmäl
2008-04-18 22:07 #15 av: Mel-

Hejsan Alla Glada!!

 Jag har nyligen upptäckt hela denna värld med underbara växter! Har blivit helt manisk sedan jag flyttade in i min första lägenhet, drygt 3 månader sedan.. Har nu tänkt att jag ska försöka mig på att odla lite egna grönsaker, men behöver nog massa hjälp!! Har köpt en del fröpåsar, men även tagit kärnor och frön från frukter och grönsaker. Problemet är att jag inte vet om jag har tillräckligt med resurser här hemma för att kunna odla alla. (har bara en balkong) vet ju inte heller hur jag ska göra med alla, vattning, näring osv. Behöver alla tips och råd jag kan få!

Har satt följande i jorden:

Tomater, gurka, vattenmelon, majs, äpple och paprika.

Dela gärna med er av era erfarenheter! (OBS. tänk på att jag är nybörjare... Glad )

Anmäl
2009-05-19 19:48 #16 av: Jennix

Jag är förvirrad. Har hört att frön gror bäst om det är varmt och MÖRKT? Att man ska täcka över sålådan man har tills fröna grott?

Jag har ett fönsterbläck där det är varmt och stark sol under dagen. Hur ska jag göra, tycker ni? Täcka över eller få solljus?

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2009-05-20 10:26 #17 av: Bjornen

Olika frön har olika optimala förhållanden för att gro. De flesta är mörkergroende vilket innebär att fröna ska vara täckta med jord. Några få är då ljusgroende och ska inte täckas alls med jord. Många frön gror dock även om fröna inte täcks av jord om de har bra förhållande. Soligt läge ger nästan alltid snabbare uppkomst.

En del frön gror som bäst vid temperaturer av 30 grader medan andra gror som bäst vid 5 grader. De flesta fröer gror i temperaturspann på mer än 10 grader. För bästa groningsresultat bör man veta hur de normalt växer. Exotiska växter kräver högre jordtemperaturer och en del är svåra att få att gro om inte temperaturen överstiger 25 grader.

För att bryta frövilan krävs ibland vissa omständigheter såsom frost, magsyror från djur eller extrem värme (60-90 grader). Det gäller dock sällan våra vanligaste växter.

Anmäl
2010-02-27 19:10 #18 av: SaJo123

Puff! Håller på och letar efter lysrör i Göteborgstrakten. Var på IKEA men de hade inga lysrör... Coop Bygg hade bara en som var nästan 2 meter lång. Skulle vilja ha lysrör som passar i en Billy-hylla? Var hittar man det?

En Billy är 80 cm bred... Hur ska man fästa lysrören?

Anmäl
2010-02-27 20:30 #19 av: Åsa S

Clas Ohlson brukar ha det mesta och de har även webbshop.

 

Lysrören skruvar man i armaturen och hur man sätter fast armaturen beror ju på hur den ser ut det finns ju ex. armaturer man kan skruva upp under köksskåp och liknande.

Anmäl
2010-02-27 23:01 #20 av: SaJo123

Hittade på Clas Ohlson - webbutiken:

Lysrörsarmatur.

En kompakt armatur som tar liten plats. Kan monteras på vägg, i bokhyllan, underskåp och på andra ställen där det finns ett begränsat utrymme. Upp till 10 st armaturer kan seriekopplas (min 30 mm, max 0,5 m mellan armaturerna). Med strömbrytare. Levereras komplett med T-5 lysrör, anslutningssladd 1,8 m, seriesladd 0,5 m, skarvdon 30 mm samt fästdetaljer. IP20. 230V.
580x22x42 mm = 249 SEK
Fungerar det med dessa lysrör eller måste man köpa någon annan sort? Måste man ha två lysrör?
De kommer inte att ha dagsljus - tänkte ha sådderna nere i allrummet där det för det mesta är fördraget. Det är lite svalare där och så kan jag ha lysrören tända 14-16 h per dygn utan att störa någon...
Vad tror ni som provat?
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.