Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsevenemang

Nordiska Trädgårdar - Stockholms trädgårdsmässa

2007-02-18 17:50 #0 av: Christina

Idag trillade det in ett pressmeddelande från Nordiska Trädgårdar - Trädgårdsmässan i Stockholm som pågår 29 mars - 1 april. Det är mycket köp-och-sälj men också alltid en del bra föredrag/seminarier/idéutställningar. Jag kommer att gå dit och återkommer med mina intryck.

 

Våren och trädgårdssäsongen närmar sig med stormsteg
  
Nordens största trädgårdsmässa, Nordiska Trädgårdar den 29 mars -1 april på Stockholmsmässan, bjuder på 375 utställare, 15 idéträdgårdar och 150 föredrag i ett fullspäckat program. Här presenteras ett axplock.

Den nederländska ambassadören, Antoine van Dongen, inviger den 29 mars utställningen Minnenas plats i Den eviga trädgården samt montern Flower Power.

Minnenas plats är utformad av Hans Leutscher, holländare och skulptör, som sedan mer än tio år skapar personliga minnesvårdar i material som granit, brons, aluminium och glas. Detta är första gången hans verk visas för svensk publik.

Malin Hidesäter, välkänd florist, och Anna Skoog, fotograf, kommer att leka med vårens blommor i en färgstark karamell à la Flower Power där även hallonsoda är en av ingredienserna. Malin och Anna jobbar med arrangemang som passar för alla vi vanliga som bor i "koja".

Nytt klimat för trädgårdsodlingen i Sverige
Jordbruksminister Eskil Erlandsson kommer till mässan och deltar i ett offentligt samtal om trädgårdsodlingen under ledning av Patrik Peter, välkänd programledare i radio och TV.

Temat för 2007 års trädgårdsmässa är: TrädgårdsKULTUR
-odling (kultivera), -konst, -vetenskap
Känsla och nyfikenhet är trädgårdsmänniskornas ledstjärnor.

Linné på trädgårdsmässan
Bland årets nya utställare finns Svenska Linnésällskapet. I år firar vi 300-årsjubileet av Carl von Linnés födelse. Många känner till hans sätt att ordna och namnge naturen - men vilka spår satte han på våra trädgårdar? På Nordiska Trädgårdar 2007 dyker Linné upp på de mest oväntade som väntade sätt.
Från en särskild Linnéscen hålls föredrag med anknytning till blomsterkungen.

Edvard Koinbergs utställning Herbarium Amoris/Kärlekens Herbarium innehåller 38 bilder och 10 texter om och av Carl von Linné. Den har visats runt om i världen och kommer nu till Nordiska Trädgårdar. Edvard avbildar växterna i en konstnärlig tradition som knyter an till tiden kring den svenska upplysningstiden. Han säger:
- 1700-talet är idémässigt en tid med stora vetenskapliga genombrott. Ur äldre tiders mörker plockas en mängd kunskaper ut i ljuset. Också detta har påverkat mig i mitt arbete med bilderna. Jag vill att växterna ska träda fram ur mörkret. Det ska vara som om ljuset kom inifrån själva växten.

En särskild Linnéutställning visar avtryck från de landskap som inspirerade Linné, de trädgårdar han själv skapade och trädgårdar som inspirerats av honom. Besökaren möter känslan av klassiska åkrar, ängar, medicinalväxter och kålgårdar tillsammans med modern design och trädgårdskonst. Utställningen är ett samarbete mellan Linnéjubileets för närvarande 14 jubileumsträdgårdar från norr till söder. Landskapsarkitekt Ulf Nordfjell står för designen. Ulf utformar också den svenska Linnéinspirerade trädgården på Chelsea Flower Show i maj 2007.

Trädgårdsidéer från Linnés tid och framåt får vi kunskap om på seminariet Att skapa trädgårdskultur, ett av de fem kvalificerade seminarierna främst för fackfolk bland besökarna.

Föredrag i mängd
Antalet föredrag är i år rekordstort, cirka 150 öppna kostnadsfria föredrag hålls på tre scener mot i vanliga fall två. FORs avdelning, Rådgivningsgatan, är i år också extra stor, 38 föreningar informerar och ger råd. Bland de nya märks Dahliasällskapet och Sörmlandsentomologerna.

Pippi på påsk
Påskbordet - helt gjort i blommor förstås - kreeras av Johanna Werner i samarbete med Erica Dahlqvist och Blomsterfrämjandet.

Upplev Sävsjö
Sävsjö är vår nya uppstickare i trädgårdsvärlden och kan bli vår nästa världsberömda trädgårdsstad efter Enköping. De tar med sig en bit av stadens unika stadsplanteringar. Odlingsläget mitt på det småländska höglandet är växtzon 4-5! Idéträdgården skapas under ledning av Sävsjös prisbelönade stadsträdgårdsmästare Stefan Lagerqvist.

Årets balkongutställning är avlång
I år visar olika kreatörer hur man gör en "omöjlig" balkong till ett paradis att bruka. För balkongerna är långa och mycket smala! Som vanligt kommer publiken att rösta fram sin favorit.

Provrum
Da Capos modellträdgård, som verkligen är en modell, heter Provrum och visar skolans bästa knep när det gäller trädgårdsdesign. Och materialet de valt är spännande - vad får vi se på plats?

Japansk enkelhet
Yasuragi Hasseludden debuterade på förra årets mässa med en "japaninspirerad meditativ installation". I år samarbetar de med landskapsarkitektgruppen NOD, Naturorienterad Design med Anders Mårsén i spetsen samt Gunilla Bandolin, professor på KTH och skulptör. De har tillsammans utarbetat det förslag som vann den tävling Yasuragi utlyst för att skapa en japaninspirerad trädgård på den stora tomt som omger byggnaden. Den kommer att i naturens takt växa fram till det som fått namnet Vandringens och Stillhetens trädgård.

Nordiska Trädgårdar arrangeras i samarbete med FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation.

För ytterligare information
www.tradgardsmassan.se

 

  www.tradgardsmassan.se

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-02-18
Anmäl
2007-02-19 18:22 #1 av: Diana61

Jag och min man skall dit i år med och denna gång köper jag INGA liljelökar från de Öppna borden. Vill ju ej komma hem igen med enbart en och samma lilja. Fundersam

Anmäl
2007-02-25 02:12 #2 av: Christina

Även om jag själv inte har en balkong är jag nyfiken på hur olika utställare tacklar balkongväxtligheten. Där sätts ofta den verkliga kreativiteten på prov.

Anmäl
2007-02-27 17:35 #3 av: Pia

Det låter spännande!

Anmäl
2007-02-27 19:36 #4 av: Christina

Javisst gör det? Vi funderar på att flytta inom Stockholm och vill då gärna ha balkong. Nu har vi en trevlig bakgård, men det vore fint med egen balkong också. Och hiss. Nu bor vi 3 tr upp utan hiss. Vi byter gärna ner oss lite i storlek istället. Barnen har flyttat hemifrån och vi är i fritidshuset varje helg förutom på sommaren.

Anmäl
2007-02-28 14:04 #5 av: Humlan

Någon gång i framtiden ska jag ta mig upp till mässan, i år blir det inte tyvärr... Härligt att få smaka på våren på mässan när det känns som segst ute i trädgården.

Anmäl
2007-03-26 02:15 #6 av: Christina

Snart dags - många seminarier och föredrag som skulle vara roliga att ta del av.

Kommer du att gå dit?

Anmäl
2007-03-26 16:53 #7 av: nancey

Jag tänkte ev gå dit för att lära mig ännu mer, men känns lite pinsamt då jag inte kan så mkt, och det lilla jag kan har lärt mig här på några dagar, så jag är långt ifrån bekant med detta med att odla osv. Dessutom verkar ingen vilja gå med mig dit, mannen o alla vänner är antingen upptagna eller ointresserade :(

Anmäl
2007-03-26 20:48 #8 av: Christina

Pinsamt kan det aldrig bli. Det är ju en stor shoppingmässa där försäljarna mer än gärna berättar om hur bra deras plantor och prylar är.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.