Annons:
Etiketterträdgårdsmaskinerträdgådsredskap
Läst 20302 ggr
Christina
4/9/07, 7:41 PM

Kompostkvarn

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Med en kompostkvarn kan man göra sitt eget flis av kvistar och ris att användas till marktäckning i rabatter och kring buskar vid nyplantering.

 

Varje vår och höst eldar vi upp stora mängder grenar och ris som kunde gå igenom en kompostkvarn. Om vi hade någon.

Med en kompostkvarn kan man tillverka sin egen barkflis att använda till täckning av jorden för att minska ogräs och för att behålla fukten.

Så här  ser det flis ut som vi tillverkade när vi lånade en kompostkvarn.

Har länge tänkt köpa en kompostkvarn och funderar över vilken typ jag ska välja. Knivskiva eller skärvals?

Maskinerna med knivskiva ger ett mer finfördelat flis. Det bryts ner fort och i rabatterna fyller man då bara på mer. Ger snyggare marktäckning än det de med skärvals. Måste matas hela tiden manuellt. Knivskivorna nöts ner fortare och måste bytas oftare än skärvals.

Maskiner med skärvals sönderdelar på ett annat sätt än knivskivan. Materialet pressas först samman, och delas sedan i bitar av de slipade kuggarna. Detta gör att materialet lättare bryts ner i komposten. Maskiner med skärvals är självmatande. Bygger på en dyrare teknik och kostar alltså betydligt ner.

Att tänka igenom noga innan köp är förstås hur stort behovet är, hur stora kvistar och hur grova grenar man vill att kompostkvarnen ska ta emot.  Viktigt är också att det är lätt att öppna den för att plocka bort stora bitar som fastnat. Samt - om man bor i tättbebyggt område - kolla bullret! De kan låta en hel del.

Råd och Rön har gjort en jämförelse mellan olika modeller, som kan vara vård att läsa innan köp. Se länk t h.

Har du en kompostkvarn som du är nöjd med? 

Relaterade länkar

Råd och Rön

Av: Christina* [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))

  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-09
Annons:
ikna
4/9/07, 10:14 PM
#1

Jag har länge funderat på att skaffa en, men är alltid rädd att göra fel köp! Generad Den ska vara tystgående, göra jobbet bra och gärna mata själv, men nån gång blir det väl av att jag köper en! Intressant det du skrev om skärvals och knivskiva, alltid bra att veta.

Diana61
4/10/07, 12:31 AM
#2

Jag har en och det stod tystgående, men med det så menar dom nog när den inget "tuggar". För när du trycker ned en gren då jäklar låter det. Jag kör med öronskydd när jag jobbar med den men OJ vad skönt det är att ha den, men jag önskar att den tuggar bättre så att fliset blir mindre än vad den gör. För vissa smala kvistar går rakt igenon o-tuggade. Men det kan jag leva med. Black and Decker är det vi har.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
4/10/07, 9:12 PM
#3

Det stod även i Råd och Röns tester att vissa småkvistar får plockas bort för hand om vill ha ett snyggt marktäckningsmaterial. Och det gällde samtliga modeller. Kul att höra att du tycker att det är en bra pryl att ha. Det känns litet tokigt att elda upp så mycket material som vi gör och se n gå iväg och köpa barkmull på säckar.

Diana61
4/11/07, 12:50 AM
#4

Jag tycker den är SUPER. När vi klippte äppelträden så fanns det massor att köra i kvarnen och även de stora solrosorna på hösten går ned och då går det fortare att bryta ned dom i komposten. Jag rekomenderar verkligne en flismaskin.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
4/11/07, 12:56 AM
#5

Får önska mig en i bröllopspresent till sommaren. Fast det här är något som maken också gärna vill ha så vi får väl ge den till varandra i present. Såååå romantiskt.

Nore
4/11/07, 10:12 AM
#6

     Hej jag kasta min kvarn åt ……..te Skall man ha en kvarn så måste det vara en med riktig inmatning o tugg, o de är inte tysta o biliga. Jag köper täckbark på sågen, som är lite furmultnad då kan man vattna på den o den håller fukten i landet o rabatten. Inget ogräs o man behöver inte vattna vaje dag, skulle det vara så att det kommer lite ogräs eller ovälkomna växter är det lätt att plåcka bort.        PS det är inte jag som är trädgårsmästaren, det är Frun. Jag är den som transporterar hem allt. NORE

Annons:
Christina
4/11/07, 11:07 AM
#7

Det är just det jag är rädd för. Därför vill jag verkligen få tag på den rätta kompostkvarnen för mig. Vi fäller en hel del stora träd varje år (för vedens skull) och har hittills nästan också året runt haft en eldningsbrasa på gång utomhus. En del av tomten är träskig så det har gått bra även när det råder eldningsförbud.

Men börjar tycka att jag skulle använda alla grenar bättre om jag gjorde flis.

Upp till toppen
Annons: