Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsmaskiner och -redskap

Kompostkvarn

2007-04-09 19:41 #0 av: Christina

Med en kompostkvarn kan man göra sitt eget flis av kvistar och ris att användas till marktäckning i rabatter och kring buskar vid nyplantering.

 

Varje vår och höst eldar vi upp stora mängder grenar och ris som kunde gå igenom en kompostkvarn. Om vi hade någon.

Med en kompostkvarn kan man tillverka sin egen barkflis att använda till täckning av jorden för att minska ogräs och för att behålla fukten.

Så här  ser det flis ut som vi tillverkade när vi lånade en kompostkvarn.

Har länge tänkt köpa en kompostkvarn och funderar över vilken typ jag ska välja. Knivskiva eller skärvals?

Maskinerna med knivskiva ger ett mer finfördelat flis. Det bryts ner fort och i rabatterna fyller man då bara på mer. Ger snyggare marktäckning än det de med skärvals. Måste matas hela tiden manuellt. Knivskivorna nöts ner fortare och måste bytas oftare än skärvals.

Maskiner med skärvals sönderdelar på ett annat sätt än knivskivan. Materialet pressas först samman, och delas sedan i bitar av de slipade kuggarna. Detta gör att materialet lättare bryts ner i komposten. Maskiner med skärvals är självmatande. Bygger på en dyrare teknik och kostar alltså betydligt ner.

Att tänka igenom noga innan köp är förstås hur stort behovet är, hur stora kvistar och hur grova grenar man vill att kompostkvarnen ska ta emot.  Viktigt är också att det är lätt att öppna den för att plocka bort stora bitar som fastnat. Samt - om man bor i tättbebyggt område - kolla bullret! De kan låta en hel del.

Råd och Rön har gjort en jämförelse mellan olika modeller, som kan vara vård att läsa innan köp. Se länk t h.

Har du en kompostkvarn som du är nöjd med? 

 

 

Relaterade länkar

 

Råd och Rön

Datum för publicering

  • 2007-04-09
Anmäl
2007-04-09 22:14 #1 av: ikna

Jag har länge funderat på att skaffa en, men är alltid rädd att göra fel köp! Generad Den ska vara tystgående, göra jobbet bra och gärna mata själv, men nån gång blir det väl av att jag köper en! Intressant det du skrev om skärvals och knivskiva, alltid bra att veta.

 

Anmäl
2007-04-10 00:31 #2 av: Diana61

Jag har en och det stod tystgående, men med det så menar dom nog när den inget "tuggar". För när du trycker ned en gren då jäklar låter det. Jag kör med öronskydd när jag jobbar med den men OJ vad skönt det är att ha den, men jag önskar att den tuggar bättre så att fliset blir mindre än vad den gör. För vissa smala kvistar går rakt igenon o-tuggade. Men det kan jag leva med. Black and Decker är det vi har.

Anmäl
2007-04-10 21:12 #3 av: Christina

Det stod även i Råd och Röns tester att vissa småkvistar får plockas bort för hand om vill ha ett snyggt marktäckningsmaterial. Och det gällde samtliga modeller. Kul att höra att du tycker att det är en bra pryl att ha. Det känns litet tokigt att elda upp så mycket material som vi gör och se n gå iväg och köpa barkmull på säckar.

Anmäl
2007-04-11 00:50 #4 av: Diana61

Jag tycker den är SUPER. När vi klippte äppelträden så fanns det massor att köra i kvarnen och även de stora solrosorna på hösten går ned och då går det fortare att bryta ned dom i komposten. Jag rekomenderar verkligne en flismaskin.

Anmäl
2007-04-11 00:56 #5 av: Christina

Får önska mig en i bröllopspresent till sommaren. Fast det här är något som maken också gärna vill ha så vi får väl ge den till varandra i present. Såååå romantiskt.

Anmäl
2007-04-11 10:12 #6 av: Nore

     Hej jag kasta min kvarn åt ........te Skall man ha en kvarn så måste det vara en med riktig inmatning o tugg, o de är inte tysta o biliga. Jag köper täckbark på sågen, som är lite furmultnad då kan man vattna på den o den håller fukten i landet o rabatten. Inget ogräs o man behöver inte vattna vaje dag, skulle det vara så att det kommer lite ogräs eller ovälkomna växter är det lätt att plåcka bort.        PS det är inte jag som är trädgårsmästaren, det är Frun. Jag är den som transporterar hem allt. NORE

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.