Annons:
Etikettrosor-allmänt
Läst 20761 ggr
Christina
2/26/07, 8:54 PM

Rosornas tio-i-topp

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

De populäraste tio rosorna har röstats fram i tidningen Allt om Trädgård. Håller du med om urvalet?

De tio populäraste rosorna har röstats fram i tidningen Allt om Trädgård. De som röstat är privatpersoner, alltså trädgårdsamatörer som du och jag. Håller du med om urvalet eller har du någon ros som du tycker borde vara med på listan?

Alla de uppräknade är lätta att få tag i på välsorterade plantskolor eller kan beställas från trädgårdar med internetshop:

  1. Louise Bugnet
  2. New Dawn
  3. Aicha
  4. Hybrida och Rose de Rescht delad 4:e plats
  5. Louise Odier och Frühlingsduft delad 5:e plats
  6. Jacqueline du Pré, Crown Princess Margareta, Martin Frobisher, Maiden's Blush,Single Cherry, Bonica 82 delad 6:e plats
  7. Rosa x Richardii, Ghislaine de Feligonde, Mme Boll, Ispahan, Zephirine Drouhin, Tuscany Superb delad 7.e plats.

Jag har själv flera av de uppräknade och lägger därför in mina egna bilder här för den som vill bli påmind om hur respektive ros ser ut.

Louise Bugnet

New Dawn

Aïcha

Aïcha

Rosa helenae hybrida

Rose de rescht

frühlingsduft

frühlingsduft

martin frobisher

maiden's blush

maiden's blush

single cherry

single cherry

bonica 82

bonica 82

rosa x richardii

rosa x richardii

ghislaine de féligonde

ghislaine de féligonde

Madame boll

Madame boll

tuscany superb

tuscany superb

Du kan under 'Mina rosor'-länken t v se fler bilder på varje ros för att bedöma hur rosen ser ut i helfigur. De Rosor jag inte har kan du lätt hitta bilder på i Roslistan på AOT- se länk t v.

AOT:s roslista

Fler bilder på mina rosor

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-02-26
Annons:
navarro
2/26/07, 9:58 PM
#1

Harliga Rosor! Har du eller nagon annan erfarenhet av Rosor i krukor. Jag har miniatyrrosor bade rosa, roda och gula sedan flrer ar, men har aldrig vagat prova nagra andra.

zzaga
2/26/07, 11:47 PM
#2

Åh, vad vackra de är!  Tack för alla fina bilder, nu när snön ligger djup känns det bra att se lite inspiration:D

Celia
2/27/07, 12:51 AM
#3

Alltså här blir man ju blomstersjuk! Jag får ta och köpa hem jord och plantera om alla inomhusväxter, i väntan på våren. Hittade flera Rosor här ovan som jag blev alldeles förälskad i. Jag vill ha en trädgård NU!

Christina
2/27/07, 9:22 AM
#4

Många Rosor passar alldeles utmärkt att odla i krukor. Stora krukor.

 De som listades i omröstningen är dock alla buskrosor och tar stor plats. För krukor skulle jag gå in för rabattrosor. Det finns många att välja på.

Efter att ha funderat över härdighet och genetisk anpassning - se sista inlägget i den här tråden -  tror jag mer och mer på att köpa plantor framdrivna av lokala odlare. Vilka Rosor finns att köpa i dina trakter, Navarro?

Lillianna
2/27/07, 4:05 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Jag måste nog säga att jag saknar Leander! Hon är både skön, starkväxande och doftande! Här är hon 1 år gammal, hos mig.

/Lillianna

~ Lillianna ~

Christina
2/27/07, 7:13 PM
#6

Är också lite förvånad över att Crown Princess Margareta rankas högre än Leander bland Austinrosorna.

Annons:
navarro
2/27/07, 7:56 PM
#7

Jag vet inte vilka Rosor som finns har och vilka som ar popularas, men jag har ganska nara till en handelstradgard och skall fraga nasta gang. Andalucien ar ju ett landskap i Spanien, Spanien ar lite storre an Sverige, men folkmangden har i Andalucien ar ungefar som Sveriges. Betyder att det ar som att alla svenskar ar bosatta i Uppland eller Dalarna. Det ar stor handel med plantor just for att det bor sa mycket manniskor. Granada har nastan 100 stader eller byar med totalt 814.00 innevanare  och det ar bara en provins. Forlat att jag skrev sa mycket, men samtidigt ar det skoj att beratta lite.

Christina
2/27/07, 8:01 PM
#8

Skoj att läsa dessutom :)

Hur är det - har du en terrass eller har har du mark också?

flaxss
2/27/07, 8:12 PM
#9

jätte vackra roser , jag själv har precis börjat att fasna för roser  så för min del blir det någ fler till våren

Humlan
2/28/07, 2:01 PM
#10

"Ghislaine de féligonde", den är ju underbar! Den måste jag lägga på minnet, har aldrig hört talas om den innan, undrar varför? Och "Rosa helenae hybrida" har jag funderat på att köpa men jag är rädd att hennes växtkraft kan bli lite väl bra, men tänk henne vid verandan… *drömmer* "Madame Boll" har min mor, hon fick den i Mors dag present av mig efter att ha förälskat sig i den på Fredriksdals Rosdagar här i Helsingborg. B"Aicha" har oxå smögit sig in på min önskelista, älskar den gräddgula färgen… "Ispahan" ska oxå köpas in, underbar!!

Märligt att inte "Flammentanz" är med, den röda klätterrosen är både skuggtålig och lätt att ha med att göra. Blommar förstås bara en gång.. Jag satte en i höstas och den växte kanonfint bara på den månaden innan den gick i ide. "Ingrid Berman" har jag, en vacker filmstjärna som jag förälskat mig i under de år jag haft henne. Tyvärr ingen doft, men vilka blommor…

navarro
2/28/07, 9:56 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Christina: Jag har en liten terass utanfor vardagsrummet och en trappa ner dar det ar en liten uteplats, men bara med murade vaggar och kakel. Skickar en bild dar samtidigt min Flitiga Lisa fran forra aret syns i sin glans (detta ar sent pa hosten) nu ar den ett minne blott.

Christina
2/28/07, 11:33 PM
#12

#10 Flammentanz trodde jag också skulle vara med på listan som en av de populäraste. Men det verkar som om doften börjar bli viktigare och viktigaste. Hybridan växer visserligen sig lite väl stor, men man kan ju alltid forma till den. Något som jag själv är dålig på, men måste göra med den som står vid min terrass. Den här fina bågen från i somras är ett minne blott. Efter avslutad blomning växte den över alla bräddar och i vår måste jag vara lite brutal.

Ghislaine de Féligonde är en en toppenros på alla sätt.

#11 Tack för terrassbilden - skoj att se.

Humlan
3/1/07, 11:06 AM
#13

Ja doften är viktig. Jag har gjort så för att kompensera det, så står Rose de Recht en bit ifrån i samma rabatt så när man passerar garaget för att komma in i vår trädgård så slår doften emot en ändå. Sen doftar min Stanvell Perpertuall en del oxå och den står alldeles intill grinden som man går igenom.

Bågen är ju fantastiskt vacker! Vad jag har förstått så klarar Hybridan brutal behandling. Jag hörde nånstans att någon hade reolut gått över den med häcksax på våren utan några större finesser och den hade blommat och växt lika fint ändå. Tur eller? Jag vill helst inte att den välter verandan men om den tåler sån behandling så kan det ju vara fullt möjligt ändå. Den borde vara så vacker ihop med det brunmålade träet. Vad har du haft för något som den klättrat på, på bågen menar jag?

Annons:
Christina
3/1/07, 11:58 AM
#14

'Bågen' är de stolpar som håller plasttaket över uteplatsen uppe. Jag har bara lindat plastad tråd omkring.

Ja jag tror också den tål brutal klippning. Nu är det flera grenar som spretar hit och dit och familjen klagar över att det sticks när de ska passera :)

Christina
3/2/07, 11:15 AM
#15

Den haer vaaren ska jag ta massor med sticklingar naer jag i alla fall ska beskaera rosorna. Sticker ner dem i krukor med saajord och haaller tummarna.

Det baesta aer att ta sticklingar paa sommaren, men naer jag nu kommer att staa daer med massor med ris saa hamnar en del kvistar i krukor (eller i potatislandet). Om en av fem rotar sig aer jag helt noejd.

Beck
3/2/07, 6:24 PM
#16

Jag har trots mitt stora pionintresse en del Rosor i trädgården, bland annat Honungsrosen, som växer så det knakar i ett gammalt äppelträd, två flammentanz på en nybyggd spalje. I år ska det dessutom bli en del härliga nyplanteringar med bla Mme plantier, Louise Odier, Comte de chambord och Ghislaine de Feligond. Jag ska dessutom göra en spalje med två Constance Spry, denna underbara engelska ros! Den är så vacker tycker jag, den första ros jag såg när jag slog upp en engelsk trädgårdsbok för några år sedan och just flyttat till landet och blev förälskad direkt!Glad

Upp till toppen
Annons: