Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor allmänt

Rosornas tio-i-topp

2007-02-26 20:54 #0 av: Christina

De populäraste tio rosorna har röstats fram i tidningen Allt om Trädgård. Håller du med om urvalet?

De tio populäraste rosorna har röstats fram i tidningen Allt om Trädgård. De som röstat är privatpersoner, alltså trädgårdsamatörer som du och jag. Håller du med om urvalet eller har du någon ros som du tycker borde vara med på listan?

Alla de uppräknade är lätta att få tag i på välsorterade plantskolor eller kan beställas från trädgårdar med internetshop:

  1. Louise Bugnet
  2. New Dawn
  3. Aicha
  4. Hybrida och Rose de Rescht delad 4:e plats
  5. Louise Odier och Frühlingsduft delad 5:e plats
  6. Jacqueline du Pré, Crown Princess Margareta, Martin Frobisher, Maiden's Blush,Single Cherry, Bonica 82 delad 6:e plats
  7. Rosa x Richardii, Ghislaine de Feligonde, Mme Boll, Ispahan, Zephirine Drouhin, Tuscany Superb delad 7.e plats.

Jag har själv flera av de uppräknade och lägger därför in mina egna bilder här för den som vill bli påmind om hur respektive ros ser ut.

Louise Bugnet

New Dawn

Aïcha
Aïcha
Rosa helenae hybrida
Rose de rescht
frühlingsduft
frühlingsduft
martin frobisher
maiden's blush
maiden's blush
single cherry
single cherry
bonica 82
bonica 82
rosa x richardii
rosa x richardii
ghislaine de féligonde
ghislaine de féligonde
Madame boll
Madame boll
tuscany superb
tuscany superb

Du kan under 'Mina rosor'-länken t v se fler bilder på varje ros för att bedöma hur rosen ser ut i helfigur. De rosor jag inte har kan du lätt hitta bilder på i Roslistan på AOT- se länk t v.

AOT:s roslista

 

Fler bilder på mina rosor

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-02-26
Anmäl
2007-02-26 21:58 #1 av: navarro

Harliga rosor! Har du eller nagon annan erfarenhet av rosor i krukor. Jag har miniatyrrosor bade rosa, roda och gula sedan flrer ar, men har aldrig vagat prova nagra andra.

Anmäl
2007-02-26 23:47 #2 av: zzaga

Åh, vad vackra de är!  Tack för alla fina bilder, nu när snön ligger djup känns det bra att se lite inspiration:D

Anmäl
2007-02-27 00:51 #3 av: Celia

Alltså här blir man ju blomstersjuk! Jag får ta och köpa hem jord och plantera om alla inomhusväxter, i väntan på våren. Hittade flera rosor här ovan som jag blev alldeles förälskad i. Jag vill ha en trädgård NU!

Anmäl
2007-02-27 09:22 #4 av: Christina

Många rosor passar alldeles utmärkt att odla i krukor. Stora krukor.

 De som listades i omröstningen är dock alla buskrosor och tar stor plats. För krukor skulle jag gå in för rabattrosor. Det finns många att välja på.

Efter att ha funderat över härdighet och genetisk anpassning - se sista inlägget i den här tråden -  tror jag mer och mer på att köpa plantor framdrivna av lokala odlare. Vilka rosor finns att köpa i dina trakter, Navarro?

Anmäl
2007-02-27 16:05 #5 av: Lillianna

Jag måste nog säga att jag saknar Leander! Hon är både skön, starkväxande och doftande! Här är hon 1 år gammal, hos mig.

/Lillianna 

~ Lillianna ~

Anmäl
2007-02-27 19:13 #6 av: Christina

Är också lite förvånad över att Crown Princess Margareta rankas högre än Leander bland Austinrosorna.

Anmäl
2007-02-27 19:56 #7 av: navarro

Jag vet inte vilka rosor som finns har och vilka som ar popularas, men jag har ganska nara till en handelstradgard och skall fraga nasta gang. Andalucien ar ju ett landskap i Spanien, Spanien ar lite storre an Sverige, men folkmangden har i Andalucien ar ungefar som Sveriges. Betyder att det ar som att alla svenskar ar bosatta i Uppland eller Dalarna. Det ar stor handel med plantor just for att det bor sa mycket manniskor. Granada har nastan 100 stader eller byar med totalt 814.00 innevanare  och det ar bara en provins. Forlat att jag skrev sa mycket, men samtidigt ar det skoj att beratta lite.

Anmäl
2007-02-27 20:01 #8 av: Christina

Skoj att läsa dessutom :)

Hur är det - har du en terrass eller har har du mark också?

Anmäl
2007-02-27 20:12 #9 av: flaxss

jätte vackra roser , jag själv har precis börjat att fasna för roser  så för min del blir det någ fler till våren

Anmäl
2007-02-28 14:01 #10 av: Humlan

"Ghislaine de féligonde", den är ju underbar! Den måste jag lägga på minnet, har aldrig hört talas om den innan, undrar varför? Och "Rosa helenae hybrida" har jag funderat på att köpa men jag är rädd att hennes växtkraft kan bli lite väl bra, men tänk henne vid verandan... *drömmer* "Madame Boll" har min mor, hon fick den i Mors dag present av mig efter att ha förälskat sig i den på Fredriksdals Rosdagar här i Helsingborg. B"Aicha" har oxå smögit sig in på min önskelista, älskar den gräddgula färgen... "Ispahan" ska oxå köpas in, underbar!!

Märligt att inte "Flammentanz" är med, den röda klätterrosen är både skuggtålig och lätt att ha med att göra. Blommar förstås bara en gång.. Jag satte en i höstas och den växte kanonfint bara på den månaden innan den gick i ide. "Ingrid Berman" har jag, en vacker filmstjärna som jag förälskat mig i under de år jag haft henne. Tyvärr ingen doft, men vilka blommor...

 

Anmäl
2007-02-28 21:56 #11 av: navarro

Christina: Jag har en liten terass utanfor vardagsrummet och en trappa ner dar det ar en liten uteplats, men bara med murade vaggar och kakel. Skickar en bild dar samtidigt min Flitiga Lisa fran forra aret syns i sin glans (detta ar sent pa hosten) nu ar den ett minne blott.

Anmäl
2007-02-28 23:33 #12 av: Christina

#10 Flammentanz trodde jag också skulle vara med på listan som en av de populäraste. Men det verkar som om doften börjar bli viktigare och viktigaste. Hybridan växer visserligen sig lite väl stor, men man kan ju alltid forma till den. Något som jag själv är dålig på, men måste göra med den som står vid min terrass. Den här fina bågen från i somras är ett minne blott. Efter avslutad blomning växte den över alla bräddar och i vår måste jag vara lite brutal.

Ghislaine de Féligonde är en en toppenros på alla sätt.

#11 Tack för terrassbilden - skoj att se.

Anmäl
2007-03-01 11:06 #13 av: Humlan

Ja doften är viktig. Jag har gjort så för att kompensera det, så står Rose de Recht en bit ifrån i samma rabatt så när man passerar garaget för att komma in i vår trädgård så slår doften emot en ändå. Sen doftar min Stanvell Perpertuall en del oxå och den står alldeles intill grinden som man går igenom.

Bågen är ju fantastiskt vacker! Vad jag har förstått så klarar Hybridan brutal behandling. Jag hörde nånstans att någon hade reolut gått över den med häcksax på våren utan några större finesser och den hade blommat och växt lika fint ändå. Tur eller? Jag vill helst inte att den välter verandan men om den tåler sån behandling så kan det ju vara fullt möjligt ändå. Den borde vara så vacker ihop med det brunmålade träet. Vad har du haft för något som den klättrat på, på bågen menar jag?

Anmäl
2007-03-01 11:58 #14 av: Christina

'Bågen' är de stolpar som håller plasttaket över uteplatsen uppe. Jag har bara lindat plastad tråd omkring.

Ja jag tror också den tål brutal klippning. Nu är det flera grenar som spretar hit och dit och familjen klagar över att det sticks när de ska passera :)

Anmäl
2007-03-02 11:15 #15 av: Christina

Den haer vaaren ska jag ta massor med sticklingar naer jag i alla fall ska beskaera rosorna. Sticker ner dem i krukor med saajord och haaller tummarna.

Det baesta aer att ta sticklingar paa sommaren, men naer jag nu kommer att staa daer med massor med ris saa hamnar en del kvistar i krukor (eller i potatislandet). Om en av fem rotar sig aer jag helt noejd. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.