Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsböcker- och kurser

Akademiska trädgårdsmästare

2007-01-23 20:03 #0 av: Christina

Vid högskolan i Gävle har man inrättat 'Trädgårdsmästarprogrammet med inriktning mot hälsa och design'. En 80 poängskurs där studenten knyts till Wijs trädgårdar i Ockelbo. Intressant hur man i kursupplägget betonar såväl den hälsofrämjande aspekten som den estetiska och hantverksmässiga. En utbildning i tiden!

 

Som det brukar heta i Kvällspressen - mannen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Klipper ur kursbeskrivningen för 80 poäng på Trädgårdsmästarprogrammet: "En utbildning för dig som vill arbeta med att skapa trädgårdsmiljöer som främjar människors hälsa, välbefinnande och livskvalitet.

Det krävs av studenten att man ska ha ett gediget trädgårdskunnande men också kunskaper och insikter om bl.a. gestaltning, färg- och formlära, biologi, vårdvetenskap, utomhuspedagogik och miljöpsykologi.

Utbildningen genomsyras av tre kompetensområden som ömsesidigt stödjervarandra och som tillsammans bildar en helhet;

Trädgårdens hantverk

  • Naturens betydelse för upplevelsen av hälsa
  • Designmetodik vid formgivning av gröna miljöer

I utbildningen vävs ämneskunskaper samman med hantverksfärdighet och bildar tillsammans med estetiska aspekter en ny fruktbar kompetens."

Lär mer om utbildningen på webbplatsen för Högskolan i Gävle.

 

 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-01-23
Anmäl
2007-01-24 09:58 #1 av: AnnaO
På SLU i Alnarp finns en liknande utbildning. Den är tänkt som påbyggnadsutbildning för dem som redan har en högskoleutbildning. Läs mer här.
Anmäl
2007-01-24 11:01 #2 av: Christina

Intressant - har läst om Rehabträdgården. Det borde bli bra diskussionsklimat i en studentgrupp där bakgrunderna spänner över så brett spektrum som sjuksköterskans, lärarens, psykologens, arbetsterapeutens, landskapsingenjörens eller stadsplanerarens. Öht blir nog dessa Masterskurser - påbyggnadskurser -av hög kvalitet genom att studenter delar med sig från ett yrkesperspektiv..

Gick själv en Masterskurs i utvärderingsteori och fick ut lika mycket - ja kanske mer - av mina kurskamrater än av kursledaren.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.