Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Växthus, uterum och vinterträdgård.

Bygga egen vinterträdgård

2007-01-25 23:37 #0 av: Christina

Jag hade länge haft idéer om att glasa in uteplatsen, men det var först när jag besökte en som hade byggt en vinterträdgård, som jag också ville ha en sådan.

Sagt och gjort, tittade i en del engelska broschyrer och började göra ritningar. Den första var på 16 kvm, men av en slump så träffade jag de som hade den vinterträdgård som jag fått inspirationen ifrån och då sa hon att jag skulle försöka att göra en större. Hem och mäta. Gjorde så stor som jag kunde (min trädgård är inte så stor) och då blev den 6 x 4 m, alltså 24 kvm och det var tur att jag gjorde den så stor. Byggnadslovet gick då utan problem.

Under påskveckan satte jag igång, hyrde en Bobcat och grävde ur för grunden (ca 70cm)

 

Göt en sula och murade tre lager med Lecablock, som är lätta, billiga och stabila.  

 

 

 

Utanför grunden så ordnade jag till en dränering och en ledning för vattnet från stuprören. Även en vattenbrunn inifrån golvet anslöts till dräneringen. Jorden plattades till och täcktes med plast. Ovanpå två lager isoleringsskivor. Även väggarna isolerades. På med några kubikmeter singel.

 

I singellagret monterades ett egenpåhittat system med rör, som tar varm luft från taknocken och med hjälp av en tunnelfläkt så värms grunden upp. Två luftutsläpp finns på var sin yttersida. Detta system har fungerat utmärkt hela tiden. Lufttemperaturen sjunker ca 10 grader när den passerar genom rörsystemet. På sommaren så utjämnas temperaturen bra från dag till natt. Mitt på sommaren så är hela grunden mellan 20-23 grader varm. Just nu mitt på vintern så är temperaturen längst ner i grunden ca 10 grader. En sak är dock viktig och det är att man måste ha en dränering av rörsystemet, eftersom varm luft släpper vatten. Om man tittar på bifogad bild så ser man att hela rörsystemet lutar ner mot mitten och lägsta punkten är mitt på framkanten. Där har jag anslutit ett litet plaströr som går till dräneringen på utsidan.

 

På med resten av singlet. Man var ganska mör i armarna när man "kärrat" några ton singel. Jämnades ut och sedan lades armeringen på. I armeringsjärnen limmades elkabeln (med smältlim)

 

 

 

Den beställda betongen kom sedan med en stor lastbil som precisionsbackades genom grindstolparna. Det var på vippen att det inte gick att få fram bilen tillräckligt långt. Man var ganska så nervös innan han kunde fälla ut "rutschkanan" som ledde betongen till grunden. En hektisk dag där det gällde att vibrera betongen och få den plan innan den stelnade. Den kvällen behövdes inga sömntabletter direkt!!! 

 

 

 Sedan fick grunden torka hela sommaren innan snickeriarbetena började i mitten på augusti.

 

Från början hade jag bestämt mig för att göra min egen ritning och inte ha några standardmått. Normalt sett är dörrar till vinterträdgårdar 200 cm höga.  Jag ville ha dem högre för att inte känna mig så instängd och ritade dem 238 cm hög. Det blev till att specialbeställa dem från Santex, men det var inga problem. Det var bara att mejla ritningen. Även de två triangelformade fönstren på framsidan var specialbeställda från Santex.

 

Taket ville jag ha av glas och inte plast som de flesta har. Plasten är mycket billigare men blir ful efter ett tag. Dessutom ville jag ligga i soffan och titta på fåglarna genom taket. Så det blev specialbeställda taksektioner från Novoroom i Göteborg. De är lite gråtonade och är argonfyllda för att inte släppa ut så mycket värme. I och för sig så kostade glastaket 54000:- men nu i efterhand så är jag glad att jag valde det. Det är lätt att tvätta och vackert, dessutom släpper det in mycket ljus och man kan se himlen och fåglarna när man ligger i soffan och det är inte lite det! Det är livskvalitet.....

 

 

 

 

Det var lite problem att få upp taksektionerna. Varje taksektion var 3,5 m x 1 m och vägde ca 120 kg per styck och man var lite rädd att de skulle gå sönder i hanteringen. Allting löste sig med 6 starka kompisar och en ställning på utsidan och en ställning på insidan. Sedan blev det fest!!! Ett problem som jag grunnade mycket på var ventilationen i taket. Om man har ett plasttak så är det inget problem att dela upp det och ha en öppning i nocken. Däremot med tunga glassektioner var det inte lika lätt. En gång när jag badade bastu fick jag en snilleblixt att ha en sektion närmast väggen av trä istället för glas och i denna sektion kunde jag ha en lucka. Sagt och gjort, så blev det. Numera har jag luckan öppningsbar med hjälp av en linjär motor. Den fungerar utmärkt. Nästa projekt blir att koppla en dator till den som gör att den automatisk öppnar vid en viss temperatur. Nu sker allt manuellt.

 

 

 

 

Jag värmer inte till full rumstemperatur vintertid.. På julafton brukar vi med fläkt, ljus och värmeljus höja temperaturen till 12-15 grader, för att ställa julmaten där. Det blir ganska mysigt att hämta maten i vinterträdgården. Jag brukar ibland när solen lyser nu på våren vara ute och fika när det är ca 10 grader. Det gäller bara att ha varmt på fötterna.

 

Text och foto: Norrskenet    Personlig sida

 

 

Relaterade länkar

Av: Norrskenet

 

    Datum för publicering

       2007-01-25

Anmäl
2007-01-26 00:38 #1 av: Christina

Suverän artikel och instruktiva bilder. Den kommer jag att återvända till gång på gång.

Anmäl
2007-01-26 01:12 #2 av: Norrskenet

Vad kostade kalaset, undrar säkert någon av er. Allting gick på 198000:- och då gjorde jag allt arbete själv utom el och indragning av vatten. Den största kostnaden var glasen som kostade 114000:-  . Grunden kostade knappt 24000:-. En annan stor post som man inte skall snåla på är valet av klinkers. Dom vi valde kostade 20000:-. Fördelen med dessa var att de kunde fås i en mängd olika storleker och med rundade kanter och hörn (som dock inte var billiga) men som sagt, det är ju det som syns hela tiden. Här på bilden kan man se dessa rundade kanter och även ett pyttelitet hörn i bakgrunden. Det var ett litet pysslande att lägga men samtidigt ganska kul. Visst är det en stor kostnad, men samtidigt har jag utökat huset med 24 kvm och dessa kvadratmeter används dagligen från februari till november. Under sommarhalvåret så intages nästan alla måltider där. Det är trivsamt och ljust. Det är en sällsam känsla att ligga i soffan och se regnet hamna på glastaket, likaså se fåglarna i skyn. Jag och även en av sönerna(som fortfarande bor hemma) ligger ofta där och läser.

Anmäl
2007-01-27 15:37 #9 av: Norrskenet

När man skall sätta klinker så tjänar man mycket tid om man köper klinker först och sedan gör de nödvändiga snickerierna som hyllor och fotsteg. Var noggrann med att försöka att göra en ritning med fogar och allt. Det är lättare att anpassa snickerierna till klinkerplattorna än tvärtom. Ju mindre kapning du får desto bättre.Det blir dessutom snyggare att ha hela plattor.  Jag gjorde en ritning över hela golvet och anpassade läggningen så att det blev så lite kapning som möjligt.

Anmäl
2007-01-27 15:47 #10 av: emyhama

Beundransvärt, måste vara ett otroligt jobb. Hur lång tid tog det, både arbetstid och kalendertid?

Anmäl
2007-01-27 16:25 #11 av: Norrskenet

Själva grunden började jag under påskveckan och den var klar i slutet på maj, men då blev det mest kvällar och helger, eftersom man hade ett jobb dagtid. På hösten var jag ledig från jobbet från mitten av augusti till början av november och då höll jag på mest under veckorna. Det var en lisa för själen att få dra på sig blåstället och gå ut och jobba med bygget. Jag har inte exakt räknat ut hur många timmar det blev, men det tar tre gånger så mycket tid som man tror.....När man gör det för första gången så tar det ännu mera tid. Man måste fundera mycket och speciellt i vilken ordning man skall göra allt. Här en liten sommarbild med pelargoner, änglatrumpet och citrus

Anmäl
2007-01-27 16:44 #12 av: Norrskenet

Många undrar varför jag inte gjorde jordbäddar i golvet som är ganska vanligt i vinterträdgårdar. Jag gjorde inga jordbäddar och det av två anledningar. För det första så var det lättare att göra ett slätt golv och för det andra så är det svårare att åtgärda ifall man får in ohyra och spinnkvalster får man lätt in men är svårt att få bort. Varje vår så storstädar jag rummet. Ut med alla växter och skurning från golv till tak. Så här ser det ut när allt bärs ut på gräsmattan. Där syns mina kära fuchsior i förgrunden. Den största fördelen med att ha jordbäddar är då kan bevattningen skötas automatiskt. Det är svårare med krukor (speciellt små) På sommaren brukar vi dock ha många av växterna utomhus och då är det lätt att bära ut dem om de är i krukor.

Anmäl
2007-01-27 16:48 #13 av: Norrskenet

Så här rent och fint blev det när golv och fönster blivit rengjorda. Notera kaktusen nattens drottning i bakgrunden. Vi hade den tio år inomhus och den blommade inte en enda gång. När vi tog ut den i vinterträdgården så har den blommat varje år med massor av fina blommor. Det är ganska praktiskt att dra in vatten och ha en vask, men det är inte nödvändigt ifall vattnet inte finns på andra sidan väggen, så att det är lätt att göra inkopplingen..

Anmäl
2007-01-27 17:11 #14 av: Norrskenet

Här en bild på luckan i taket och den linjära motorn som öppnar den.

Anmäl
2007-02-18 21:03 #15 av: elenor

Åh, vilken jättefin bildserie om er vinterträdgård, Norrskenet! Precis så där skulle jag också vilja ha, om det varit möjligt.

Nu har vi ingen lämplig plats med sol, utan kommer i stället att göra vår glasveranda i gammal stil på norra sidan av huset. Det är rätt vanligt att den är placerad så här i Skåne.

Vi kommer också att vinterbona verandan och använda den som matrum. Dörrarna som ska leda mellan vardagsrummet och verandan är strax färdigrenoverade för att hängas upp.

På bilden här provas passformen inför slutbehandlingen.

 

 

Anmäl
2007-02-18 21:14 #16 av: Christina

Det har varit så spännande att följa din renovering och ombyggnad Elenor. Kikar då och då in i ditt fotoalbum för att se vad som är på gång.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.