Annons:
Etikettpelargoner
Läst 45488 ggr
Christina
2007-02-17 23:16

Väcka pelargonerna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I februari-mars är det tid att väcka sina övervintrade pelargoner. Traditionellt anses 15 februari som det magiska datumet, men det varierar förstås efter dina egna förhållanden.

Det verkar som om intresset för pelargoner är på uppgående. Det går alltid trender även i trädgård och växter. Nyss var pelargoner tråkigt och traditionellt och nu är de inne igen. Inte så konstigt kanhända, efter det finns så många olika sorter att välja på och att de är så lättskötta.

I trädgårdssammanhang indelas pelargoner i följande stora huvudgrupper: Zonalpelargoner, Häng eller murgrönspelargoner, Engelska eller ädelpelargoner, Änglapelargoner, Doftpelargoner, Vildväxande arter. Det finns också några mindre grupper med speciella drag, bl a unikpelargoner och Hartsook-hybrider.

15 februari anses av hävd vara det magiska datum då man ska väcka sina pelargoner. Dvs ta in dem i rumsvärme och putsa dem, byta jord, börja vattna och gödsla.

Jag har inte riktigt plats i rumsvärmen för alla mina pelargoner just nu, så de får bli kvar i sin vintervila ett tag till i mitt gästrum där elementet varit avstängt. Några få har stått i rumstemperatur och blommat hela vintern. Och skräpat ner.

Alla ser vanvettigt trista ut - både de pelargoner som stått i rumstemperatur och de som stått svalare. Minns att det var samma historia förra året - tvekade om jag skulle bry mig om att alls behålla dem. Tur att jag har foton kvar från förra sommaren, så jag kan se hur de blir.

Eftersom en del av mina krukor är så stora har jag inte orkat tömma dem och byta jorden. Jag har krafsat lite på ytan och fyllt på med så mycket ny jord som får plats. Faktiskt har det räckt. Sedan får de lite näring då och då under försommaren.

Var inte snål med att klippa ner dem. Det lönar sig eftersom du får en fräschare och buskigare planta. De skott som du klipper bort på våren kan bli fina sticklingar  till nya plantor. Att behålla eller ge bort.

Sticklingar planterade i såjord den 18 februari. Uppdaterar med nya bilder allteftersom de växer.

Föröka med sticklingar gör man genom att ta ca 6-7 cm långa toppsticklingar under våren från icke blommande skott (de är yngre och har bättre växtkraft). Ta bort de nedersta bladen på sticklingen tätt intill stammen så att det blir kvar en topp med ett par blad. Plantera direkt i ca 6 cm breda krukor som först vattnas. Temperaturen ska nu helst hållas kring 20 grader. Håll jorden jämt fuktig men inte blöt tills rötter har bildats.

Efter ca 3-4 veckor har sticklingen rotat sig. Toppa plantan när den nått ca 15 cm höjd, och plantera om i större kruka. Lerkrukor är bäst för pelargoner.

Pelargon, bakom den en dubbel flitiga lisa och längst bak (den vita) en engelsk pelargon.  Dessa har stått i rummet.

De här hamnade i kallrummet.

Även hängpelargonerna nedan har övervintrat i 5-gradigt rum.

Alla dessa har levt i fem, sex år utan nämnvärd skötseö och egentligen har det enda problemet varit att de tar upp plats och skräpar ner under vintern. Men det glömmer jag när de blommar igen.

Av: Christina

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-02-17
Annons:
Christina
2007-02-18 12:08
#1

Idag tog jag sticklingar av mina pelargoner. Återkommer om hur de utvecklar sig.

Sussi
2007-02-18 20:00
#2

Bra artikel!

Har själv blivit förtjust i pelargoner på sistone.

Jag tog in mina på hösten vilket kanske inte var så smart, de har stått mörkt o svalt. De ser inte så häva ut för tillfället. Får se om de blommor något till sommaren.

Christina
2007-02-18 20:24
#3

Klart de kommer att blomma i sommar! Mina ser förskräckliga ut just nu men de blir fina i sommar igen.

AnnaPoe
2007-02-18 21:08
#4

Jag kan rekommendera Nordiska museet, Julita i Sörmland för den som gillar pelargoner. Där finns en helhärlig samling med mängder av olika pelargoner. I och för sig är det fantastiskt fint där över huvud taget, pionsamling och äppelgenbanken.

Christina
2007-02-18 21:15
#5

Ja pionsamlingen skulle jag vilja se. Får göra en tur dit tidig sommar när de blommar som bäst.

Joohanna
2007-02-19 13:43
#6

en liten fråga bara… Jag har hört att pelargoner inte behöver ha nåt ljus när de övervintras, stämmer detta?

Annons:
Humlan
2007-02-19 17:20
#7

Jag har hört en tumregel som säger; Ju varmare man har där pelargonerna övervintrar, desto mer ljus måste dom ha för att klara av det. Man måste oxå vattna oftare då. Bara det är svalt så går det bra med lite ljus under övervintringen. Min klarar sig fint i min mörka svala källlare.

Sussi
2007-02-19 20:06
#8

Hm, förra året "glömde" jag bort mina pelargoner som jag tagit till källaren över vintern, det stod vid fönstret. Jag vattnade dem inte en gång och trodde att de var döda. Men plötsligt så skådar jag att de hade kommit upp nya gröna skott så jag vattnade som aldrig förr.

Pelargonen är nog den lättsköttaste växt jag mött på när de överlever t.om min behanling ;)

Norrskenet
2007-04-27 02:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Väcker den här tråden. Nu har mina pelargoner kommit igång ordentligt. Här min otroligt vackra engelska pelargon med intensiv färg

Norrskenet
2007-04-27 02:09
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Här en annan som jag inte vet namnet på. Den har ganska mörka blad och framförallt stängeln till blomman är väldigt mörk och det bildar en fin kontrast mot bladen.

Christina
2007-04-27 02:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Mycket vackra. Har du utan problem övervintrat dina? Jag har en vit och det är min enda. Har hängt med ett antal år nu. Försökte ta sticklingar av den i år men misslyckades.

Norrskenet
2007-04-27 02:34
#12

Det är ganska lätt i min vinterträdgård. Dock hade jag lite problem med spinnkvalster som till och med satte sig på pelargonerna vars blad torkade in och vissnade. Köpte då rovkvalster från Lindesro och det gjorde susen. Fikonträdet, magnolian och alla pelargoner räddades. Jag tror även att persikan är på tillfriskning. Spinnkvalster är ett elände. Det hjälpte nog att jag duschade växterna morgon och kväll. Spinnkvalster vill ha det ganska torrt

Christina
2007-05-11 22:58
#13

Idag blev jag så trött på mina jättepelargoner. Så två av dem fick åka ut på terrassen och stå under plasttaket. Om det kommer en frostknäpp som går illa åt dem, så har jag fler. Men tror faktiskt de klarar sig när de är så stora och vedartade.

Annons:
Joohanna
2007-05-13 19:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

så här såg min pelargon ut när jag tog upp den från källaren. (har klippt ner den för den hade skjutit meterlånga skott)

Christina
2007-05-13 19:55
#15

Det syns att den är full med liv. Snart är den grön och bladig igen.

Joohanna
2007-05-13 19:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

… Och så här såg den ut för nån vecka sen, nu väntar jag bara på blommorna…
Men jag är glad att den överlevt över huvud taget för de har stått helt mörkt och kallt i källaren och knappt blivit vattnade.. Ville mest se om det funkade och det gjorde det ju!=)

Upp till toppen
Annons: