Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Pelargoner

Väcka pelargonerna

2007-02-17 23:16 #0 av: Christina

I februari-mars är det tid att väcka sina övervintrade pelargoner. Traditionellt anses 15 februari som det magiska datumet, men det varierar förstås efter dina egna förhållanden.

Det verkar som om intresset för pelargoner är på uppgående. Det går alltid trender även i trädgård och växter. Nyss var pelargoner tråkigt och traditionellt och nu är de inne igen. Inte så konstigt kanhända, efter det finns så många olika sorter att välja på och att de är så lättskötta.

I trädgårdssammanhang indelas pelargoner i följande stora huvudgrupper: Zonalpelargoner, Häng eller murgrönspelargoner, Engelska eller ädelpelargoner, Änglapelargoner, Doftpelargoner, Vildväxande arter. Det finns också några mindre grupper med speciella drag, bl a unikpelargoner och Hartsook-hybrider.

15 februari anses av hävd vara det magiska datum då man ska väcka sina pelargoner. Dvs ta in dem i rumsvärme och putsa dem, byta jord, börja vattna och gödsla.

Jag har inte riktigt plats i rumsvärmen för alla mina pelargoner just nu, så de får bli kvar i sin vintervila ett tag till i mitt gästrum där elementet varit avstängt. Några få har stått i rumstemperatur och blommat hela vintern. Och skräpat ner.

Alla ser vanvettigt trista ut - både de pelargoner som stått i rumstemperatur och de som stått svalare. Minns att det var samma historia förra året - tvekade om jag skulle bry mig om att alls behålla dem. Tur att jag har foton kvar från förra sommaren, så jag kan se hur de blir.

Eftersom en del av mina krukor är så stora har jag inte orkat tömma dem och byta jorden. Jag har krafsat lite på ytan och fyllt på med så mycket ny jord som får plats. Faktiskt har det räckt. Sedan får de lite näring då och då under försommaren.

Var inte snål med att klippa ner dem. Det lönar sig eftersom du får en fräschare och buskigare planta. De skott som du klipper bort på våren kan bli fina sticklingar  till nya plantor. Att behålla eller ge bort.

Sticklingar planterade i såjord den 18 februari. Uppdaterar med nya bilder allteftersom de växer.

Föröka med sticklingar gör man genom att ta ca 6-7 cm långa toppsticklingar under våren från icke blommande skott (de är yngre och har bättre växtkraft). Ta bort de nedersta bladen på sticklingen tätt intill stammen så att det blir kvar en topp med ett par blad. Plantera direkt i ca 6 cm breda krukor som först vattnas. Temperaturen ska nu helst hållas kring 20 grader. Håll jorden jämt fuktig men inte blöt tills rötter har bildats.

Efter ca 3-4 veckor har sticklingen rotat sig. Toppa plantan när den nått ca 15 cm höjd, och plantera om i större kruka. Lerkrukor är bäst för pelargoner.

Pelargon, bakom den en dubbel flitiga lisa och längst bak (den vita) en engelsk pelargon.  Dessa har stått i rummet.

De här hamnade i kallrummet.

Även hängpelargonerna nedan har övervintrat i 5-gradigt rum.

Alla dessa har levt i fem, sex år utan nämnvärd skötseö och egentligen har det enda problemet varit att de tar upp plats och skräpar ner under vintern. Men det glömmer jag när de blommar igen.

 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-02-17
Anmäl
2007-02-18 12:08 #1 av: Christina

Idag tog jag sticklingar av mina pelargoner. Återkommer om hur de utvecklar sig.

Anmäl
2007-02-18 20:00 #2 av: Sussi

Bra artikel!

Har själv blivit förtjust i pelargoner på sistone.

Jag tog in mina på hösten vilket kanske inte var så smart, de har stått mörkt o svalt. De ser inte så häva ut för tillfället. Får se om de blommor något till sommaren.

Anmäl
2007-02-18 20:24 #3 av: Christina

Klart de kommer att blomma i sommar! Mina ser förskräckliga ut just nu men de blir fina i sommar igen.

Anmäl
2007-02-18 21:08 #4 av: AnnaPoe

Jag kan rekommendera Nordiska museet, Julita i Sörmland för den som gillar pelargoner. Där finns en helhärlig samling med mängder av olika pelargoner. I och för sig är det fantastiskt fint där över huvud taget, pionsamling och äppelgenbanken.

Anmäl
2007-02-18 21:15 #5 av: Christina

Ja pionsamlingen skulle jag vilja se. Får göra en tur dit tidig sommar när de blommar som bäst.

Anmäl
2007-02-19 13:43 #6 av: Joohanna

en liten fråga bara... Jag har hört att pelargoner inte behöver ha nåt ljus när de övervintras, stämmer detta?

Anmäl
2007-02-19 17:20 #7 av: Humlan

Jag har hört en tumregel som säger; Ju varmare man har där pelargonerna övervintrar, desto mer ljus måste dom ha för att klara av det. Man måste oxå vattna oftare då. Bara det är svalt så går det bra med lite ljus under övervintringen. Min klarar sig fint i min mörka svala källlare.

Anmäl
2007-02-19 20:06 #8 av: Sussi

Hm, förra året "glömde" jag bort mina pelargoner som jag tagit till källaren över vintern, det stod vid fönstret. Jag vattnade dem inte en gång och trodde att de var döda. Men plötsligt så skådar jag att de hade kommit upp nya gröna skott så jag vattnade som aldrig förr.

Pelargonen är nog den lättsköttaste växt jag mött på när de överlever t.om min behanling ;)

Anmäl
2007-04-27 02:08 #9 av: Norrskenet

Väcker den här tråden. Nu har mina pelargoner kommit igång ordentligt. Här min otroligt vackra engelska pelargon med intensiv färg

Anmäl
2007-04-27 02:09 #10 av: Norrskenet

Här en annan som jag inte vet namnet på. Den har ganska mörka blad och framförallt stängeln till blomman är väldigt mörk och det bildar en fin kontrast mot bladen.

Anmäl
2007-04-27 02:19 #11 av: Christina

Mycket vackra. Har du utan problem övervintrat dina? Jag har en vit och det är min enda. Har hängt med ett antal år nu. Försökte ta sticklingar av den i år men misslyckades.

Anmäl
2007-04-27 02:34 #12 av: Norrskenet

Det är ganska lätt i min vinterträdgård. Dock hade jag lite problem med spinnkvalster som till och med satte sig på pelargonerna vars blad torkade in och vissnade. Köpte då rovkvalster från Lindesro och det gjorde susen. Fikonträdet, magnolian och alla pelargoner räddades. Jag tror även att persikan är på tillfriskning. Spinnkvalster är ett elände. Det hjälpte nog att jag duschade växterna morgon och kväll. Spinnkvalster vill ha det ganska torrt

Anmäl
2007-05-11 22:58 #13 av: Christina

Idag blev jag så trött på mina jättepelargoner. Så två av dem fick åka ut på terrassen och stå under plasttaket. Om det kommer en frostknäpp som går illa åt dem, så har jag fler. Men tror faktiskt de klarar sig när de är så stora och vedartade.

Anmäl
2007-05-13 19:52 #14 av: Joohanna

så här såg min pelargon ut när jag tog upp den från källaren. (har klippt ner den för den hade skjutit meterlånga skott)  

Anmäl
2007-05-13 19:55 #15 av: Christina

Det syns att den är full med liv. Snart är den grön och bladig igen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.