Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Nävor - långblommande perenner

2007-04-22 00:38 #0 av: Christina

När vi frågar här på Trädgård iFokus om perenner värda att odlas för sin långa blomningstid och för sin tålighet, ja då nämner många nävorna. Och där finns många att välja bland.

Den vilda nävan som vi känner under namnet Midsommarblomster känner vi alla till. Jag har den i stora ruggar hos mig. Det finns också en rad förädlade nävor i handeln.

Läs under länken till höger om olika nävor.

Bland de nävor - Geranium - som jag har planterat i min trädgård är

Claridge Druce (bilden ovan) och den vanliga spansknävan Geranium endressii samt de blå 'Brookside' och 'Kashmir purple'.

Alla tre planterades sommaren 2006 och jag kan redan nu se att deras stora friska bladrosetter är på gång. Nästa år kanske de kan delas. Sedan har jag omkring mig i naturen många av de vilda.

Vilka nävor har du? Har du någon särskild sort som du vill rekommendera i vår serie om långblommande och lättskötta perenner?

  Läs mer om här om nävor som är värda att odlas.

 

 

 

 

 

Artiklar om långblommande perenner.

Funkia

Fänrikshjärta

Nävor

Stjärnflocka

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-21
Anmäl
2007-04-22 12:14 #1 av: evast

Vad kul att höra. Har just fått hem mina Nävor och satt i kruka så länge det är Kungsnäva, Brookside, Spansk näva Wargrave Pink,och Claridge Druce. Har sedan tidigare en fin rosa näva som jag inte vet namnet på men kanske kan få hjälp att namna den bilden är tagen i september i somras

Anmäl
2007-04-22 12:16 #2 av: Humlan

Jag köpte några olika sorters nävor första året i huset, minns inte alls vad dom heter, den ena är blå och den andra rosa. Jag kan dela på mina i år. Min nävor står på olika ställen och i lite olika jordar men de verkar inte vara kinkiga.

Anmäl
2007-04-22 16:26 #3 av: Bjornen

Jag har nog ett knappt 30-tal olika nävor planterade i trädgården. De flesta nävor är tacksamma lundväxter på halvskuggiga lägen. Flera av dem kan växa och breda ut sig även i djup skugga, men blomningen brukar bli mager. Några arter trivs bäst på torra soliga ställen som den vildväxande blodnävan (Christnas första bild) eller korsningar med den. Detr skulle vara intressant att veta hur långt söderut det finns midsommarblomster av nordlig typ (med vita blommor och violetta honungsstreck) ? I Dalarna finns den nordliga varianten i delar av Rättvik, Svärdsjö och Leksand. I nordligare delar av Orsa och Malung dominerar den nordligare varianten. Men det är tydligt att den är på väg söderut. 

Anmäl
2007-04-23 05:45 #4 av: Humlan

Ett tecken på hur tålig och lättodlad nävan är;

Min svärmor tyckte det var så konstigt att hennes ena näva inte alls tog sig så fint som de andra hon beställt från Odla. När jag lyfte upp krukan och tittade lite närmre så jag att hon planterat den upp och ner, med rötterna uppåt!! Vi skrattade rätt gott ihop åt detta och när vi tog upp den stackras nävan ur jorden för att vända den på rätt köl såg vi hur den börjat skicka upp skott mot jordytan ändå!! Tålig rackare, eller ska man säga stackare?, den där nävan!

Anmäl
2007-04-27 00:23 #5 av: Alberta

Idag har jag köpt blanknäva. Jag föll pladask för det blanka vackra bladverket. Rödlila blommor ska det bli.

#4 Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.