Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Wollemia - en ny tålig krukväxt

2007-02-24 00:02 #0 av: Christina

Wollemi PineTM är ett träd som har överlevt många katastrofer. Det tål mycket och har ett stort användningsområde inomhus och i trädgården, på terrassen, på balkongen, i rabatten och i kruka.

 

Foto: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet

Wollemi PineTM kommer till Sverige! En sensationell upptäckt som är fullt jämförbar med upptäckten av en levande dinosaurie i våra dagar.

Upptäckten av Wollemi PineTM

Skogsvandraren David Noble från Australien upptäckte år 1994 ett bestånd egendomliga träd som för honom var helt okända. Barren var stora, mjuka och lansettlika till formen. Barken var grov och såg ut som bubblande choklad. Det var ett litet antal egendomliga plantor som växte djupt inne i en avlägsen dalgång. David tog med sig en gren till Royal Botanic Garden i Sidney där man identifierade växten till en medlem av familjen Araucariaceae. Det här släktet var känt enbart från fossiler. David Noble hade alltså funnit ett träd som man trodde varit utrotat i mer än 65 miljoner år. Trädet har fått namnet Wollemia nobilis efter vandraren i Blue Mountains. Det svenska namnet på växten är wollemia.   

www.blomsterframjandet.se

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-02-23
Anmäl
2007-02-24 10:44 #1 av: kickboard

Den ser intressant ut, men bilden är lite otydlig. Hur stor blir den? Jag gillar storvuxna grönväxter.

Anmäl
2007-02-24 11:02 #2 av: beem

Blomsterlandet har en information om denna växt på sin hemsida.

Verkar spännande - den ska jag kolla in när de får hem den.


Anmäl
2007-02-24 11:56 #3 av: Christina

 #2 Tack för tipset! Bara att följa länken ovan som leder direkt till utförligare beskrivning. Håller f ö med om att bilden är litet otydlig. Här finns en australisk hemsida om Wollemi Pine som ger lite uppfattning om hur trädet ser ut i sitt vilda skick. Det spännande med den är väl dess uråldriga anor. Att äga en länk bakåt i tiden.

Ungefär som jag älskar min Mumieros - fast det finns vackrare rosor. 

Anmäl
2007-02-24 13:43 #4 av: flaxss

jätte fin växt , man skulle kanske prova att ha en sån på friland .

Anmäl
2007-02-24 17:37 #5 av: Christina

Fast den måste tydligen övervintras frostfritt, minst +5 grader.

Anmäl
2007-02-24 18:15 #6 av: flaxss

nedå -17c står dte på sidor att den ska klara  .jag ska testa

 den sidan som du själv skickade ståd det om du går  in och kollar på about the wolloemipine

 

Anmäl
2007-02-24 18:19 #7 av: flaxss
kolla denna länk http://www.wollemipine.com/care_information.php sen vidare till The Wollemi Pine as a garden or landscape tree sen läser du under Hardiness även här http://davesgarden.com/pf/go/57012/index.html
Anmäl
2007-02-24 22:32 #8 av: Christina

Undrar vad som är rätt? Om det stämmer att den är härdig ner till till åtskilliga minusgrader eller övervintras frostfritt? Kanske skillnaden handlar om den har rotat sig ordentligt ute eller är en planta i en kruka?

Anmäl
2007-02-24 22:37 #9 av: flaxss

jag säger så här ståd dte på svenska att den ska ha frostfritt är dte lögn . många växter som kamelia,rosmari,palmer,oliv säger dom flesta sevnska texter att dom inte klarar frost men kjkonstigt någ har jag dom i trädgården som trädgårdsväxter och lever efter -15c . så därför ska jag plantera denna växt i marken för den klarar -12c -17c

Anmäl
2007-02-25 01:23 #10 av: Christina

Roligt att du berättar det. Jag har någon gång vågat chansa  på vissa rosor som ska klara zon 2 men som klarat min zon 3. Antagligen vill plantskolorna gardera sig för att inte drabbas av reklamationer.

Lite som klädesplagg som ska tvättas i 30 grader men faktiskt klarar 60 Flört

Anmäl
2007-02-25 02:21 #11 av: flaxss

jag vet så allt för väl . som  med afrikas kärlekslilja svenska (texter som böcker,nät,tidnigar) säger den är jätte frost känslig . klart den är ju perenn bladen SKA vissna ner och dte gör dom efter -5c . men dock tror många att när dte hänt är växten död men dne har bara gått in i vilnings läge . växer som sagt sånna här växter  på västkusten,norra skåne ( zon 2-3 ) och med flera ställen som jag läst .  och vi i sverige är  för fega för att prova nyya växter som kankse är precis så dom klara sig en mild vinter och som kräver skydd därför säger  dom  frostfritt . och det är även sant för en kruka som står oskyddat så är rötterna känbsliga av frost . men är rötterna isolerade och eller i marken så klarrta växten en hel del .ALLA växter  som klara +5c som dte står i svenska texter klara garnaterat oftas frost . med men extra jobb så klarar sig dom bra på vissa ställen . dock finns det mer  än bara lägsta temperatur dom klara som gör att i om dom ska klara vintern . men som sagt jag ska testa den och skydda dne vid -10c sen kan jag gärna ge raporter om nån vill . för dne är en väldigt vacker växt

Anmäl
2007-02-25 02:25 #12 av: Christina

Sånt här är väldigt intressant att ta del av. Det är därför jag älskar trädgårdsforum, eftersom där kan vi dela varandras erfarenheter. Som inte alltid stämmer med plantskolornas anvisningar.

 

Anmäl
2007-02-25 12:32 #13 av: flaxss

jag kollar alltid efter derashärdighet på utlänska sidor sen skötsel alltså övrig skötssel tittar jag på svenska sidor . om du inte bor för långt ifrån så kan du åka hit här och kolla på min trädgråd .  typ i mitten eller i slutet av sommaren då växterna här växt på sig en del och är som vackrats . hoppas bara allt har överlevt vinter har ju varit en dålig vinter . fuktig och varm och kall upp och enr i temperaturer inte bra för mina växter så därför kna nån ha dött denna vinter .

Anmäl
2007-02-25 12:54 #14 av: Christina

Jag bor i Stockholm så det är bit från dig. Men om jag kommer söderut i sommar så tar jag nog på orden :)

Anmäl
2007-02-25 14:51 #15 av: flaxss

det låter bra det , se om man hittar en sån här växt får kolla runt så får jag se om den klara sig

Anmäl
2007-02-26 23:43 #16 av: evast

Läste just om Wollemia på Blomsterlandet de hade en Rabattcheck på 10% på den och det kan nog behövas eftersom ordinarie pris stod som 2990 kr. Då vill det allt till att den överlever i detta pris ingick dock trälåda och numrerat certifikat

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.