Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 39743 ggr
Humlan
2007-03-18 19:52

Tagetes

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag har under de första åren som husägare och trädgårdstok börjat utveckla en kärlek till tagetes. Tagetes är bland de mest lätta och tacksamma anueller som finns. Och de som säger att tagetes är tråkiga, har fel. Det finns en stor variation av tagetes om man bara tittar lite längre än till stormarknadens utbud.

Tagetes är lätt att ha med att göra, de är torktåliga och blommar från juni tills frosten tar dom. För att få en riktigt riklig blomning bör man plocka bort de vissna blomkorgarna. De vill stå i sol eller halvskugga, jag har provat att ha krukor med tagetes på min trapp till entrédörren på norrsidan och dom klarade det fint. Dom blev så klart inte så fina som de som stod i sol men dom prydde absolut sin plats och lyste upp min mörka tråkiga entré hela sommaren.

![Tagetes "Jolly Jester". Bild från Johnsons fröfirma.](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/Jolly%20Jester%20sammetstagetes.jpg "Tagetes "Jolly Jester". Bild från Johnsons fröfirma.")

Tagetes "Jolly Jester". Bild från Johnsons fröfirma.

Man kan köpa färdiga hos sin plantskola eller på stormarknader eller så kan man så själv. Det senare alternativet är lätt och man får så oändligt mycket mer att välja bland och, som en bonus, mycket blommor för en billig peng. Sår man i mitten på april har man blommor i juni. Så dem grunt i vanlig jord eller såjord. De gror efter ett par dagar. Plantera ut när risken för frost är över.

![Liten tagetes "Golden Gem". Bild från Lord Nelson](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/Golden%20Gem%20liten%20tagetes.jpg "Liten tagetes "Golden Gem". Bild från Lord Nelson")

Det finns många olika sorter och det är stor variation mellan storlek och utseende på blommorna. Grovt delar man upp det i Stor Tagetes; Tagetes erecta, Sammets tagetes; Tagetes patula och Liten Tagetes; Tagetes tenuifolia. Dessutom förekommer det ett enormt stort antal hybrider, det vill säga korsningar mellan de olika sorterna. Kanske just därför har tagetes blivit så populära?

Färgskalan går i de gula och orangafärgerna, det finns en cremevit "Vanilla F1", för den som inte tycker om just de gula nyanserna.

![Tagetes "Vanilla F1"](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/tagetes%20vanilla.JPG "Tagetes "Vanilla F1"")

Tagetes "Vanilla F1" Bild från min egen trädgård

Om det finns någon nackdel med tagetes så är det att sniglarna är som tokiga i dom. Jag har inte fått behålla en enda planta i rabatten, dom tuggar ner dom fullständigt! Med ett undantag, mina "bulgariska" tagetes. Jag var i Bulgarien 2005 och plockade då frö från stora oranga tagetesplantor som jag sen sådde förra våren. Dom tyckte sniglarna inte om av någon anledning.

Mina bulgariska tagetes.

Mina bulgariska tagetes.

För min del får tagetes stanna i olika krukor och urnor i trädgården med "Snigelfritt" runt om. Och i växthuset bland mina småplantor. Tagetes lär ha en avskräckande effekt på ohyra i växthus. Om det beror på tagetesen eller tur så har jag i alla fall inte under min första säsong som växthusägare haft problem med ohyra.

Tagetes kan oxå användas som bot för "ros-trött" jord. Den som odlat Rosor i samma jord i många år kan råka ut för rostrött jord. Då har man fått rundmask (nematoder) i jorden. De kan försvinna om man använder tagetesplantor som underplantering, eftersom tagetes utsöndrar ett ämne som dessa maskar inte tål.

![Liten tagetes "Ursula"](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/ursula%20liten%20tagetes.jpg "Liten tagetes "Ursula"")

Liten tagetes "Ursula". Bild från Weibulls.

Frossa i den här lätta sommarblomman! Om ni som jag inte kan göra ett hav av tagetes i rabatten på grund av sniglar så plantera tagetes ihop med ett vackert prydnasgräs och kanske blå eller vit hänglobelia, så har ni en vacker kruka att njuta av på verandan eller som välkomnar er på farstukvisten när ni kommer hem. Nyp av vissna blommor på de som blir era favoriter och torka blomkorgen så har du massor av frö att så nästa år. Bättre kan det ju inte bli eller hur?

Artikelserien: Lättodlade sommarblommor:

Blomman för dagen

Luktärt

Rosenskära

Slingerkrasse

Solrosor  

Tagetes

Artikelserien Odla från frö

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

Av: Humlan

Datum för publicering

  • 2007-03-18
Annons:
Christina
2007-03-28 12:31
#1

Tack för den artikeln! Nu blev jag riktigt, riktigt sugen på att själv sätta in lite tagetes här och var bland mina Rosor.

Maken var vild på tagetes förr och brukade alltid förgro en låda plantor tills jag tog avstånd från dem. Vet inte riktigt varför jag då tröttnade på dem. Kanske just för att de var så vanliga och lättodlade.Och för att vi har så många gula blommor överallt. Den färgen får ju ofta stå ifred för rådjur och harar.Fundersam

Men Vanilla har jag funderat på flera ggr och nu ska det bl av. Den är ju jättesöt och att den dessutom är bra som underplantering bland mina Rosor är ett bra skäl till att gå iväg och skaffa en påse frö.

Christina
2007-03-28 21:04
#2

Matilda_91 undrar om blommor i en kruka som INTE är giftiga men heller INTE så goda att hennes kaniner äter upp dem. Kan tagetes va nåt?

Humlan
2007-03-28 21:04
#3

Ja, gör det! Vanilla är en underbar tagetes som med sin mättade gulvita färg passar överallt, väl värd att så enligt min åsikt!!

Matilda_91
2007-03-28 21:38
#4

Dom verkar vara precis vad jag letar efter ;) Riktigt fina, och eftersom jag inte tänkte ha krukor med blommor i själva hagen där kaninerna är, utan på lekstugetrappen så spelar det ingen roll om de är giftiga eller goda :P

Bra artikel!

Humlan
2007-03-28 21:48
#5

Om tagetes är giftiga vet jag inte, jag har inte läst det nånstans men man vet ju aldrig. Men det verkar ju inte spela nån roll ändå, dom kommer at pryda sin plats på lekstugetrappen!!Gödsla med Blåkorn eller annan blomsternäring och dom kommer att blomma vackert långt ut på hösten.

Gentle
2007-04-02 17:38
#6

Jag har för första gången i mitt liv drivit upp små plantor med tagetes och nästa år kommer det absolut att bli flera sorter.Eller är det kanske inte för sent att sätta flera frön ?

Annons:
Christina
2007-04-02 18:12
#7

Humlan föreslår i sin artikel att man ska så i mitten av april. Så det är definitivt inte försent.

Humlan
2007-04-02 19:59
#8

Det är inte försent än, jag ska själv så två sorter till nu i veckan. Anledningen till att jag väntar är pga platsbristen inne… Hur som helst sådde jag tagetes til min mor och svärmor i början av maj förra året, dom blommade så klart senare men var stora och frodiga långt ut på hösten. Anledningen till att jag startar tidigare är för att jag vill ha klara plantor att sätta ut i mina sommarkrukor så fort det bara går.

Christina
2007-04-02 20:01
#9

Och jag vill också så tagetes men har inte köpt frö ännu. Det får bli under påsken, när vi åker in till stan för att fira med släkten.

Hopi
2007-04-03 00:12
#10

Har tagetes varje år! Tycker dom är helt underbara! Tacksamma och lyser som solar! ;) Brukar alltid spara frön. Kan inte låta bli. ;)

Bra artikel även denna, Humlan!!! Glad Har aldrig sett eller hört om den cremevita, Vanilla! Men den skulle jag verkligen vilja testa!! Men undrar vart man får tag på frön/plantor av dom..?

Humlan
2007-04-03 00:46
#11

Fröer.nu har den cremevita, där beställde jag mina påsar. Sen vet jag att en arbetskamrat till mig köpte den som planta på Petab här utanför helsingborg. Den finns nog på en välsorterad plantskola skulle jag tro.

Bjornen
2007-04-12 12:54
#12

Jag skickar en artikel som jag skrev om sammetsblomster förra året i Dalabygden. 

Sammetsblomster - tagetes

Sammetsblomster infördes från Mexiko till Spanien redan år 1520. Flera olika arter infördes till England under 1500-talet. Med säkerhet odlades sammetsblomster i Sverige 1624 i Västerås domkyrkoträdgård. I dag talar vi nästan bara om tagetes och det gamla svenska namnet har i stort sett försvunnit. Tagetes är mycket känslig för frost och skadas redan vid nollgradig temperatur. Därför bör inte tagetes planteras ut förrän risken för nattfrost är säkert över. Med tagetes menar vi oftast den mest lättodlade sammetstagetesen (Tagetes patula). Den är lätt att så från frön och kan till och med hinna blomma rikligt efter sådd på friland. Men vanligen sår vi dem inomhus och planterar ut dem i knopp eller blomställning. Det är en av de vanligaste utplanteringsväxter som säljs i handeln och de finns i många olika färgnyanser mellan gult och rödbrunt. Ett otal sorter har under åren korsats fram och många nya kommer undan för undan. De är lätt att ta eget frö och gror bra efter sådd i sålådor. Ibland säljs olika hybridsorter och om man sår dessa frön blir inte blommorna lika som föregående år, men kan väl vara fina ändå. De flesta sorter har en höjd på omkring 20-30 cm, men det finns sorter som blir lite högre. För att få de småblommiga plantorna att bli låga och kompakta kan man vid egen sådd tillämpa vissa knep. Vid sådd bör de hanteras som vanliga frösådder, men sedan plantorna har fått ett någorlunda rotsystem bör plantorna stå kvar länge och trängas i sålådorna. De får gärna torka ur ordentligt mellan vattningar och de håller sig kompaktare om plantorna får sloka mellan vattningarna. Helst bör de inte stå för varmt utan riktigt ljust och naturligtvis frostfritt.

En högre variant är stor tagetes (Tagetes erecta) som kan bli upp till meterhöga. Den vanligaste höjden var förr omkring 60-70 cm, men numera säljs oftast sorter som är lägre och en vanlig höjd är 30-40 cm. Förr var de vanligast med en blomfärg av gult eller svagt orange. Numera finns de i flera olika nyanser mellan blekgult och orange. Under senare år har också en vit storblommig tagetes tagits fram, som visserligen inte är riktigt vit utan gräddvit. Den är normalt lite senare i utvecklingen än andra storblommiga tagetes. Alla storblommiga tagetes måste förkultiveras för att hinna blomma i våra trakter, eftersom de har längre utvecklingsperiod än småblommiga tagetes.

Ännu en tagetes finns av och an i handeln, nämligen liten tagetes eller busktagetes (Tagetes tenuifolia). Den har odlats sedan lång tid, men har aldrig varit vanlig. Den har ganska lång utvecklingstid och fröna har sämre groningsförmåga än andra sorter. De finns med blekgula, gula eller orange blommor. Senare har samma sorter även kallas kryddtagetes. Alla tagetes kan användas i sallader för att få fina färgeffekter. Kryddtagetes har en lite pikantare smak och blommorna är mindre och mera lämpliga i sallader. Busktagetesen har en lite annorlunda lukt och bladen är mycket skirare. Vid kraftig gödsling kan den bli halvmeter hög och i magrare jord omkring 30 cm hög. Den är normalt lite högre än vanlig tagetes, men blommorna finns på hela plantan och den bör därför få lite större utrymme så att hela blomprakten syns tydligt. Busktagetes är något frosttåligare än andra tagetessorter och kan klara någon enstaka tiondels minusgrad. Om det är nära frost kan busktagetesen klara sig medan andra tagetes sorter fryser bort. Busktagetes brukar också kunna repa sig efter att ha blivit skadat av frost.

Alla tagetessorter svarar mycket bra på gödsling och ju mer man gödslar desto bättre växer de. Är du snål mot dem är de snål tillbaka. Tidig gödsling innebär att blomningen dröjer lite längre och därför är det bättre att gödsla vid utplanteringen. Plantor blir högre vid riklig gödsling och därför kan de bli högre än vad man tänkt sig om man gödslar dem rikligt. Naturligtvis kan även tagetes på för mycket gödsel och då riskerar plantorna att dö bort. Tagetes är särskilt lämplig att plantera i rosrabatten eftersom tagetes skrämmer nematoder. I rosrabatten kan rosorna drabbas av roströtthet, som beror på nematodangrepp. Den starka tagetesdoften kan också skrämma andra skadedjur genom att den döljer andra dofter. En del tycker att tagetes inte luktar så gott och man kan hellre plantera busktagetes om man vill ha tagetes riktigt nära sittplatser.

Upp till toppen
Annons: